Çok konuşulacak detay: Başbakan atayacak

Hükümet, HSYK ve Yargıtay kanununda yaptığı hukuka aykırı düzenlemelerden sonra şimdi de askerî hâkimlerle ilgili yasa çıkarıyor.

Çok konuşulacak detay: Başbakan atayacak

Tasarıya göre, ‘Askeri Hakimler Kurulu’ adıyla ‘askerî HSYK’ niteliğinde bir kurul oluşturacak. Milli savunma bakanı, kurulun başkanı olacak. Üyelerini başbakan atayacak. Muhalefet, düzenlemeye tepkili.

Askerî Hâkimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Meclis Adalet Komisyonu’nun alt komisyonunda kabul edildi. Önümüzdeki hafta Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen tasarı ile askeri yargıda önemli değişiklikler yapılacak. Buna göre, ‘Askeri Hakimler Kurulu’ adıyla ‘askeri HSYK’ denilebilecek yeni bir kurul oluşturulacak. Askeri hakim ve savcılarla ilgili tüm kararları verecek bu kurulun başkanı milli savunma bakanı (MSB) olacak. Üyelerini ise başbakan atayacak. Muhalefetin ‘askeri yargının da hükümetin kontrolüne geçeceği’ eleştirisinde bulunduğu Askeri Hakimler Kurulu, bakan ile başbakanın atayacağı dört üyeden oluşacak. Bu dört üyenin ise ‘birinci sınıf askeri hakim’ olması yeterli olacak. Söz konusu kurul, MSB’nin askeri mahkemelerin yargı çevresinin değiştirilmesi konusundaki tekliflerini karara bağlayacak. Askeri hakimlerle ilgili; mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, yıllık ve mazeret izinleri dışındaki her türlü izinleri verme, birinci sınıfa ayırma ve birinci sınıf olma, disiplin cezası verme ve disiplin cezalarını sicilden silme ve görevden uzaklaştırma işlemleri yapacak. Kurul ayrıca askeri hakimlerin idari görevleri ile askeri savcıların adli görevlerine ilişkin konularda genelge düzenleyecek.

ASKERE DE MİT BENZERİ ZIRH

Tasarı ile genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanabilmesi için başbakan, diğer askeri personelin yargılanabilmesi için ise milli savunma bakanının iznine bağlanacak. Başbakan Davutoğlu’nun Genelkurmay ziyaretinde de gündeme gelen düzenleme ile askerlere, daha önce MİT personeline getirilen zırh verilecek. Halen genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları ‘görevleriyle ilgili suçlardan’ dolayı Yüce Divan’da yargılanabilirken, getirilen düzenleme ile ‘görev suçu’ ayrımının bir önemi kalmayacak.

Tasarıya göre terörle mücadele kapsamında yürütülen görevler ile Meclis veya Bakanlar Kurulu kararları kapsamındaki görevler nedeniyle ‘görev veren ya da bu nitelikteki bir görevi ifa eden asker kişilerin, görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevle ilgili olmak şartıyla görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı adli yargının görevine girdiğinden bahisle haklarında soruşturma yapılması’ genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları için başbakanın izni gerekecek. Diğer personelin yargılanması ise Millî Savunma Bakanı’nın iznine tabi olacak. Jandarma Genel Komutanı ile jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli için içişleri bakanının izni gerekecek. 

ASKERÎ YARGI, YÜRÜTMENİN EMRİNE GİRECEK

Muhalefet partileri AKP’nin getirmek istediği düzenlemenin ‘Anayasa’yla güvence altına alınan kuvvetler ayrılığı ilkesine, hukuk devleti ilkesine ve yargı bağımsızlığı ilkesine’ aykırı olduğunu belirtti. Alt komisyonun CHP’li üyesi Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, getirilmek istenen Askeri Hakimler Kurulu ile hükümetin askeri yargıyı emri altına alacağını söyledi. CHP olarak adalet bakanı ve müsteşarının Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) bulunmasına karşı olduklarını hatırlatan Öztürk, “Askeri Hakimler Kurulu’na milli savunma bakanının başkanlık etmesi, üyelerin de başbakan tarafından atanması kabul edilemez. O zaman askeri yargı hükümetin emri altına, kontrolüne girer. Yürütme ayrı, yargı ayrıdır. Milli savunma bakanının ne işi var, Askeri Hakimler Kurulu’nda. Başbakanın atayacağı üyelerden oluşacak bir kurul, bağımsız yargı olamaz.” diye konuştu. Kurul üyelerinin atama yerine seçimle gelebileceğini belirten Öztürk, “Biz adalet bakanı ve müsteşarı HSYK bulunmamalı derken bir de milli savunma bakanını getiriyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.” dedi.ZAMAN
<< Önceki Haber Çok konuşulacak detay: Başbakan atayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER