Denetim gerçeği ortaya çıktı

Karaman’da yaşanan son maden kazası, denetim tartışmalarını bir kez daha gündeme getirdi.

Denetim gerçeği ortaya çıktı

İstanbul’daki bir maden ocağında yaşananlar, Türkiye’deki denetim mantığını çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. 3 yıldır vatandaşların tüm şikayet ve ihbarlarına rağmen denetlenmeyen bir taş ocağında, 29 Haziran 2014 tarihinde 2 kişinin hayatını kaybettiği bir kaza yaşandı. Buna rağmen genel denetimin olmadığı ocak, 10 Temmuz tarihinde bir soru önergesiyle TBMM gündemine gelince apar topar 1 hafta içinde denetim gerçekleşti ve tam 23 eksik tespit edildi. Bunun üzerine ocak, geçici olarak kapatıldı.

İstanbul Sultangazi’de faaliyet gösteren Has Beton adlı taş ocağında, 29 Haziran tarihinde meydana gelen göçükte işçilerin de içinde olduğu iş makineleri göçük altında kaldı ve Erdem Çelikmek ile Süleyman Akay adlı iki işçi hayatını kaybetti. Çevre sakinleri ve çalışanlar, kazadan önce Sosyal Güvenlik Kurumu’nun iş ve işçi şikayetleri için hizmete soktuğu Alo 170 hattına ocaktaki sorunlarla ilgili ihbarda bulunulduğunu, ihbarlarının Türkiye İş Kurumu Bayrampaşa Hizmet Merkezi tarafından 23 Mayıs’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş İstanbul Grup Başkanlığı’na ilettiğini belirtti. Ancak şikâyetlerle ilgili olarak Has Beton taş ocağına herhangi bir teftişte bulunulmadı. İddiaya göre, seçim döneminde denetim yapılmaması için müfettişlerin yüzde 80’i şehir dışına gönderilmiş ve maden mühendisleri de Soma’dan sonra ülke çapında yeraltı kömür ocağı teftişine çıkarıldığı için Has Beton’un kapısını kimse çalmamıştı.

23 EKSİK TESPİT EDİLDİ, İŞ DURDURULDU

Olay ve iddialar, 10 Temmuz 2014 tarihinde TBMM gündemine taşındı. HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde, Has Beton taş ocağı ile ilgili ihbar sonrası kurulun taş ocağını haziran ayı planına aldığı halde neden teftişe gitmediğini sordu.

24 Ekim 2014 tarihinde verilen cevapta, tüm şikayet ve kazaya rağmen denetim yapılmayan ocakta, soru önergesi verildikten bir hafta sonra denetim yapıldığı ortaya çıktı. Cevapta, ülke genelinde yeraltı maden ocaklarına yönelik haziran ayında denetim yapıldığı, söz konusu ocakta ise bu denetimin 17-18 Temmuz 2014 tarihlerinde gerçekleştiği belirtildi. Has Beton adlı ocakta daha önce 2007, 2008 ve 2011 yıllarında teftiş yapıldığı, ocakta 2007’de 11, 2008’de 7, 2011’de ise 13 noksan tespit edildiği belirtildi. ZAMAN
<< Önceki Haber Denetim gerçeği ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER