Dünya, Erdoğan'ı konuşuyor

Bir süredir Ak Saray'ın dudakj uçuklatan maliyetiyle dünya medyasının gündeminden düşmeyen Erdoğan bu kez, “Amerika’yı ilk Müslümanlar keşfetti” açıklamasıyla dikkat çekti.

Dünya, Erdoğan'ı konuşuyor

 Washington Post, habere geniş yer ayırırken, Daily Mail,Tarihi yeniden yazdı” başlığını kullandı. Telegraph da, Erdo- ğan’ın iddialarının hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını yazdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika’yı Kolomb değil 1178’de Müslümanlar keşfetti” sözleri dünya medyasında yankılandı.

ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post, “Erdoğan, siyasi rakipleri, azınlıklar ya da sosyal medya hakkında provakatif açıklamalar yapmaktan çekinmiyor. Son açıklamaları, bunlarla karşılaştırıldığında daha az tahrik edici” ifadelerini kullandı. Sözkonusu haber, gazetenin internet sitesinde en çok okunan haber oldu.

Erdoğan’ın açıklamalarını okuyucularına aktaran bir başka gazete de Daily Mail’di. “Erdoğan, tarihi yeniden yazmayı denedi” diyen gazete, Erdoğan’ın iddialarının bilimsel hiçbir desteğinin bulunamadığını hatırlattı.

İspanya’da yayınlanan El Pais gazetesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözünü ettiği tezin yeni olmadığını İslami yazarların bir Çin belgesine dayandırarak bu iddiayı daha önce de gündeme getirdiklerini yazdı. Gazete ayrıca Erdoğan’ın sözlerini kanıtlamaya davet ederek, Amerika kıtasında yapılan kazılarda Kolomb öncesi herhangi bir cami kalıntısına rastlanmadığını, şayet var ise de bunun belgelenmesini istedi.
 
GERÇEKLERDEN UZAK BİR LİDER
 
Erdoğan’ı “Gerçeklerden uzak bir lider” olarak tanımlayan El Pais, Cumhurbaşkanı’nın Finlandiya’ya yaptığı bir ziyarette Başbakan Jyrki Katainen’a aynen Türklere söylediği gibi Finliler’in de üç veya daha fazla çocuk sahibi olması tavsiyesinde bulunduğunu hatırlattı.

Erdoğan’ın sözleri Alman Der Spiegel dergisi tarafından, “Erdoğan’dan tarih dersi” başlığıyla verildi. Tarihçilerin, ABD’yi İspanyol denizci Kristof Kolomb’un 1492’de keşfettiği konusunda hem fikir olduklarını ve bütün tarih kitaplarında bunun böyle yer aldığını hatırlatan Der Spiegel, Amerika’ya insanların 15 bin yıl önce ayak bastığını, birçok tarihçinin Kolomb’un Amerika’yı ilk keşfeden kişi olmadığını düşündüğünü, takriben 1000 yıllarında İskandinav denizcilerin Amerika’yı keşfettiklerini, ancak asıl kabul gören keşfi Kolomb’un yaptığını okuyucularına aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolomb’un anılarında, Amerika kıtasında dağın tepesinde gördüğü bir camiden bahsettiğini savunmuş ve “Küba’daki o dağın tepesine bir cami yakışır” demişti. 
 
AJANSLAR/TARAF
<< Önceki Haber Dünya, Erdoğan'ı konuşuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER