Dünyada tek trenin dahi uğramadığı istasyon

En yakın tren bağlantısına yaklaşık 200 kilometre uzakta.

Dünyada tek trenin dahi uğramadığı istasyon

20. yüzyılın başlarında, en yakın tren bağlantısına 200 km mesafedeki Muğla'nın Dalaman ilçesine, dünyanın hiç tren uğramayan ilk ve tek istasyon binası yapıldı. Bir dönem karakol olarak hizmet veren bina, bugün Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)'ne ait hizmet binası olarak kullanılıyor.

Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Hıdıvi Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılan istasyon binasının yeniden restore edildiğini belirterek, TİGEM idari binası olarak kullanıldığını söyledi.

Yılmaz, Kavalalı Mehmet Ali Paşa'dan sonra Mısır Valiliği soyundan gelenlere Hıdıvi denildiğini kaydederek, "1905 ile 1923 yılları arasında görev yapan Hıdıvi Abbas Hilmi Paşa 23 yıllık sürece kişiliği, zekası, başarısı ve yöreye kazandırdıkları ile damgasını vurmuştur. 1905 yılı öncesine kadar devlete ait araziler yörede yaşayan feodal ağalar tarafından işlenmiş. Bunun en açık örneği Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın özellikle Akdeniz kıyılarında bulunan verimli ovaları toprakları sahiplenmesidir. Bu nedenle daha önce III. Selim'in valiliğini Mihrişah Sultana verdiği Dalaman çiftliğine sahip çıkmasıdır. Kendinin ve eşinin vasiyeti üzerine adı geçen çiftlik torunları Abbas Hilmi'ye hediye edilmiş." ifadelerini kullandı.

Başkan Yılmaz, Hıdıvi Abbas Hilmi Paşa'nın son iş olarak Dalaman'a bir av köşkü yaptırmak için harekete geçtiğini dile getirerek, "Aynı günlerde Hıdıvi'nin Mısır'a da bir tren istasyonu projesi vardır. Her iki projeyi de Fransız mimarlara verdi. İki binanın da projesi hazırlandı ve Fransa'dan biri Dalaman'a diğeri de Mısır'a olmak üzere iki ayrı gemi proje ve malzemelerle birlikte yola çıktı. Ancak malzeme ve projeler yanlış gemilere yüklendi. Mısır'a gitmesi gereken Tren İstasyonu Dalaman'a, av köşkü projesi ise Mısır'a gitti. Vakit kaybedilmeden binanın inşasına başlandı ve kısa sürede bitirildi. Plana göre yapılan binanın hatalı olduğunu fark etmeyen işçiler bina önüne bilet gişesi yapmış ve ray döşemiş. Dalaman'a geldiğinde yapılan yanlışlığı anlayan Paşa, bitmiş binayı yıktırmadı ancak gişe bölümü ve rayları kaldırttı. İleri ki yıllarda da istasyonun yanında bir de camii inşa ettirdi ve 1928 yılına kadar çiftlik Hıdıvi Abbas Hilmi Paşa'nın mülkiyetinde kaldı. Sonuç olarak en yakın tren bağlantısına yaklaşık 200 kilometre mesafedeki Dalaman, dünyanın hiç tren uğramayan ilk ve tek tren istasyonu binasına sahip oldu." şeklinde konuştu.

PAŞADAN SONRA HIDIVİ ÇİFTLİĞİ

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Hıdıvi Çiftliğinin bankaya yüklü kredi borcu olması nedeniyle özel bir yasa ile Atatürk tarafından 1928 yılında çiftlik Hıdıvi'den alınarak Gros adında Fransız şirketine kiralık verildi. 10 yıl bu şirket tarafından işletilen çiftlik Atatürk'ün vaziyeti üzerine 1943 yılında Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu'na devredildi. 22 yıl bu kurumda kalan çiftlik, 1980 yılında Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü bünyesine alındı.

<< Önceki Haber Dünyada tek trenin dahi uğramadığı istasyon Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER