Emniyet Müdürü'ne suikast düzenleyen PKK'nın Bingöl planını açıkladı

Bingöl eski Emniyet Müdürü Ercan Taştekin, bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Emniyet Müdürü'ne suikast düzenleyen PKK'nın Bingöl planını açıkladı

PKK’nın polis ve askere yönelik sokak suikastlarıyla "Hâkimiyet bende" mesajı vermek istediğini belirten Bingöl eski Emniyet Müdürü Ercan Taştekin, "Örgüt 30 yıldır kırsalda kurmaya çalıştığı hakimiyeti artık şehirlerde kurmaya çalışıyor” dedi.

Türkiye, 6-7 Ekim olaylarının akabinde 9 Ekim’de Bingöl’de Emniyet Müdürü Atalay Ürker ve yanındakilere yapılan saldırı ile sarsılmıştı. Ürker ağır yaralanırken, yardımcıları Atıf Şahin ve komiser Hüseyin Hatipoğlu şehit olmuştu. Atalay Ürker, Bingöl’e, Bingöl Emniyet Müdürü Ercan Taştekin’in istifa etmesi üzerine atanmıştı. İşte, Bingöl Emniyet Müdürü iken istifa eden Ercan Taştekin, Ankara’da kurduğu Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi'nde (GÜSAM) bölgede yaşanan son gelişmeleri dobra dobra anlattı.

*6-7 Ekim olaylarında Bingöl’de Emniyet Müdürü ve yakın çalışma arkadaşları saldırıya uğradı, istifa etmeseydiniz belki orada siz olacaktınız.

Saldırı haberini ilk aldığımda son derece üzüldüm onun yerinde ben olmadığıma asla sevinemedim. Kendisiyle de paylaştım, “keşke yerinde ben olsaydım”  dedim. Örgüt, il emniyet müdürü ve 6-7 kişilik üst düzey devlet görevlisini öldürmek istedi. Bildiğim kadarıyla bir silahın tutukluk yapması sebebiyle hedefine ulaşamadı. “Hâkimiyet bende” mesajını vermek için bu şekilde bir sokak saldırısına yöneldiğini düşünüyorum.

BÖLGEYİ TERK ETMEYE ZORLUYOR

*Bölgeyi yakından tanıyorsunuz, neler oluyor?

6-9 Ekim olaylarına bakıldığında bölücü terör örgütünün yaklaşık 30 yıldır kırsalda kurmaya çalıştığını hâkimiyeti artık şehir merkezlerinde kurmaya çalıştığı görüyoruz. Bölücü terör örgütü, öncelikle ileriye dönük olarak bölgede kendisine muhalefet edebilecek kendisi gibi düşünmeyen ne kadar kesim varsa bölgeden ayrılmaya zorladı. Van’da ve diğer bölgelerde AK parti iktidarına oy verenlerin işyerlerinin ve evlerinin, saldırıya uğradığını, gücü önemsenebilecek sivil toplum örgütlerine, Hüda-Par ve sempatizanlarına, koruculara ve çevresine yöneldiğini görüyoruz. Tablonun tamamı birleştirildiğinde, örgüt kendisine mesafeli duran ne kadar kitle varsa onarı sindirmek ve bölgeyi terk etmelerini sağlamak için her türlü eylemi yaptı.

ÖRGÜTÜN STRATEJİSİNE TERS

*Sizce niçin Bingöl Emniyet Müdürü seçildi?

Bingöl’ün coğrafi açıdan ve toplu yapısı açısından çok ayrı bir yeri vardır. Bingöl örgütün hâkimiyet alanını en üst düzeye çıkarmak istediği Tunceli ile Diyarbakırı birbirine bağlayan coğrafi alandır. Diyarbakır üzerinden Bingöl ve devamında Tunceli üzerinden hâkimiyetini en üst düzeye çıkarıp Anadolu’nun kuzeyi ve Karadeniz’e açılımını bu şekilde gerçekleştirebilir. Bingöl aynı zamanda Elazığ ve Erzurum gibi daha milliyetçi duran illeri de birbirine bağlıyor.

Bingöl kırsalında hâkimiyeti kaybederse, bir yanda Tunceli bir yanda Karadeniz’i ve Anadolu’nun kuzeyine olan açılımı olumsuz etkilenir. Bu nedenle en büyük eylem yeri olarak Bingöl’ü seçtiler. Bingöl, 1980 öncesi MHP’nin 2 dönem belediye başkanlığı kazandığı bir ildir. 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı’na gönüllü olarak gitmek isteyen insanların askerlik şubesi önünde yaklaşık 2 kilometre kuyruk oluşturduğu bir yer. 1980 ihtilal anayasasına en yüksek “hayır” oyu veren ildir. Bununla birlikte Bingöl’de Zaza olup, ülkeye aidiyet duygusu yüksek olan büyük bir kitle var.

*Toplum yapısı diğer illerden farklıysa, Bingöl’de bu suikast nasıl düzenlenebiliyor?

Bingöl’deki olayların büyük kısmı Bingöl dışından gelen örgüt mensuplarınca yapılıyor. 6 Ekim’den 9 Ekim’e kadar bölgedeki birçok kentte son derece büyük olaylar yaşanırken Bingöl’de hiçbir olay yaşanmadı. Kuvvetle muhtemel bu örgütün stratejisine ters bir durumdu. Kendi stratejisi için oluşan olumsuzluğu gidermek amacıyla bu eyleme giriştiler. Askeri kaynaklar da Bingöl’de eylem yapılması için telsizle emir verildiğini teyit ediyor.

BUNDAN SONRASI DAHA TEHLİKELİ

*Örgüt terör saldırılarında yöntem mi değiştirdi?

Evet, bu açık. Örgüt daha önce uyguladığı kırsalda pusu, suikast, tuzak kurma şeklindeki yöntemler yerine il merkezinde, kentlerde, kendine moral ve psikolojik üstünlük, alan hâkimiyeti sağlayacak eylemlere yöneldi. Bundan sonrası daha tehlikeli. Örgüt bölgede hâkimiyetini daha üst düzeye çıkarmak için kitlesel eylemlere, mesela 70-80 kişilik jandarma komutanlığını havaya uçurmak gibi eylemlere yönelebilir.

'YENİ STRATEJİLER GELİŞTİRİLMELİ'

*Bölgeden devletin çekildiği iddiaları var, siz o süreçte bölgede görev yapan bir emniyet müdürüsünüz çekildiniz mi sokaklardan?

 Çözüm süreci boyunca bölgede silahlı kuvvetlerin, polisin, jandarmanın hâkimiyeti zayıflatıldı. Bu hâkimiyet tekrar kazanacak demokratik uygulamalar ortaya konulmalı.

*Çok daha kötü sonuçların ortaya çıkabileceğini söylediniz, ne gibi, iç savaş mı çıkacak?

Ben o kelimeyi kullanmak istemiyorum.  Felaket tellallığı da yapmak istemem ama eğer bugünler kontrol altına alınamazsa, süreç iyi yönetilemezse çok büyük sayılarda insanların katledildiği, 6-7-8 Ekim’i gölgede bırakacak çok vahim olaylar ve çatışmalarla karşılaşabiliriz. Ne terör örgütüne taviz verilmeli ne demokratik açılımlardan vazgeçilmeli. Gerilimi ve gerginliği en aza indirecek yeni stratejiler geliştirilmeli.

BUGÜN
<< Önceki Haber Emniyet Müdürü'ne suikast düzenleyen PKK'nın Bingöl... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER