En çok suç işlenen il bakın neresiymiş

İşte Türkiye'nin yeni suç haritası...

En çok suç işlenen il bakın neresiymiş

Türkiye'nin yeni suç haritasına göre, 2012 yılında Türkiye genelinde yüzde 8.35 artışla 3 milyon 285 bin 925 suç olayı meydana gelirken, fail olarak 4.5 milyon kişi kayıtlarda yer aldı.

Araştırmayı yapan Hayat Boyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele Derneği (HEGEM) Genel Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Şiddet Araştırmaları ve Suçla Mücadele Merkezi Müdürü Adem Solak, Trabzon'da düzenlediği basın toplantısıyla Türkiye'nin yeni suç haritası raporunu açıkladı.

Davacı veya davalı olarak yaklaşık 21 milyon kişi adliye kayıtlarına geçti. Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal eden dosya sayısının yetişkin nüfusa oranına göre en fazla suç olayı yaşanan iller Antalya, Kilis ve Muğla olarak sıralandı. Toplam olaylarda artışta Kilis yüzde 42.99'la ilk sırada yer aldı. Toplam dosyaların yüzde 21.03'ünü oluşturan 691 bin 003 olay ise faili meçhul olarak kaldı. 

EN ÇOK SUÇ OLAYI AKDENİZ'DE 

Solak, olay ve dosya sayıları bölge nüfuslarına oranlandığında en çok suç olayı yaşanan bölgeleri ise şöyle sıraladı: "Akdeniz Bölgesi, nüfusun yüzde 6.75'ini oluşturan 459 bin 869 dosya ile en çok suç olayı yaşanan bölge. Bunu nüfusun 6.65'ini oluşturan 485 bin 010 dosya ile Ege Bölgesi, nüfusun 6.36'sını oluşturan 1 milyon 056 bin 314 dosya ile Marmara Bölgesi izliyor. Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri sıralamada daha sonra yer alıyor." 

TOPLAM OLAY ARTIŞINDA GÜNEYDOĞU BİRİNCİ 

Adem Solak, toplam olay artışında 2010 ile 2012 yılları arasında karşılaştırma yaptıklarını ve terör olaylarının azalmasına rağmen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bu kategoride ilk sırada yer aldığını söyledi. 2010 ve 2012 yılları esas alındığında, Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal eden suç olayı sayısının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 13.94'lük artışla 271 bin 105 olduğunu belirtti.

309 BİN ÇOCUK MAĞDUR VAR 

HEGEM'in araştırmasına göre çocuk mağdur sayısının çocuk nüfusuna oranla en fazla olduğu bölge yüzde 5.23'le Ege Bölgesi olarak göze çarptı. Bunu 4.96 ile İç Anadolu, 4.54'le Akdeniz, 4.39' la Karadeniz, 3.64'le Marmara, 3.06 ile Doğu Anadolu, 2.93 oranla Güneydoğu Anadolu bölgeleri takip etti. 

“İLK SEBEP AİLE KURUMUNUN İŞLEMEYİŞİ”

HEGEM Genel Başkanı Adem Solak, suçun nedenlerini sıralarken şunları söyledi: "Aile kurumunun işlemeyişi ilk sırada yer alıyor. Aile problemliyse, aile yapısı dağınıksa suç daha fazla oluyor. İkinci sırada göç olayını sayabiliriz. Göç alan yerlerde suç oranı artarken, almayan yerlerde, mesela Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi gibi bölgelerde suç oranı azalıyor. 

 (DHA)
<< Önceki Haber En çok suç işlenen il bakın neresiymiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER