Erdoğan: Anlaşırsak BDP ile de olabilir

Başbakan Erdoğan gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: Anlaşırsak BDP ile de olabilir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'yı kapsayan resmi gezisinin dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. İşte anayasa çalışmalarından yargı paketine, İmralı çözüm sürecinden Suriye meselesine dair önemli açıklamalar...

4. yargı paketi ile ilgili takvim var mı?

Bu hafta olmazsa bile önümüzdeki hafta bana arkadaşlar sunum yapacaklar. Bu sunumu aldıktan sonra artık takvimi belirleyeceğiz.

Anayasa uzlaşma komisyonuna verilen AK Parti'nin teklifi, 4'üncü yargı paketine de girecek mi?

Onların tamamı daha önce yaptığımız çalışmanın bir ürünü. Taslakta var. Aksilik olması halinde onlar şüphesiz hazırlığımızın içinde olduğu için onlar aynen gidecek. O zaman tabii grubumuzun teklifi olarak gelecek.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na marta kadar süre verdiniz...

O süre tabii başkanın süresi. Ama bizim de düşüncemiz, biz bir tarih belirlemedik ama böyle ilânihaye, sınırsız olmaz. Eğer böyle sınırsız, ilânihaye olacak olursa, o bu işi sulandırmadır. Biz böyle bir şeyi yapmak istemiyoruz anlamına gelir. Yapacaksak takvimi belirleyelim, şu ayın sonunda bu iş bitecek. Uzun vadeli bir işe biz gelemeyiz.

Uzlaşma Komisyonu'ndan sonuç çıkmazsa, liderlere çağrı düşünür müsünüz?

Onu sürekli yapıyorum zaten. Ne diyorum; diyorum ki "Anayasayı değiştirme gücüne sahip olacağımız herhangi bir parti veya partilerle biz bunu parlamentoda yaparız." Biz bunu söylüyoruz. CHP kabul ederse yapabiliriz, MHP yaparsa kabul edebiliriz. Ama şu andaki görüntü öyle bir sinyal vermiyor.

Şu andaki Komisyon çalışmalarını daha da verimli hale getirmek için son bir şans tanımak adına böyle bir çağrınız olacak mı?

Bu işi yapanlar zaten üçer kişilik heyetler. Her şeye vukufiyeti olanlar onlar. Biz de Meclis Başkanı da böyle bir davet yapacak olsa diyeceğiz ki zaten siz bu arkadaşlarla yaptınız. Bizimle bir şey yapmanın da bir anlamı yok.

Meclis aritmetiğini sayarken BDP ismini geçirmediniz. BDP de dahil mi bu çağrınız?

Şimdi BDP ile anayasal değişiklik yapmaya sayımız yetmiyor. Ama geçen gün söyledim, referandum noktasında yani 330'u yakalamak adına anlaşabilirsek onlarla da müşterek adım atabiliriz.

CHP'li vekilin "Eskiden ihtilal olurdu, şimdi yapacak komutan kalmadı" sözü için ne diyorsunuz?

Zaten bunların her zamanki beklentileri bu. Onun için yani bu ülkenin tarihinde darbelerin arkasında başka zihniyet aramaya gerek yok. Her zaman CHP zihniyeti bunların arkasında olmuş. Ya hazırlık safhasında bulunmuş veya nokta konulduktan sonra acaba bize ne düşüyor diye destek başlamış.

İmralı'ya gidecek ikinci BDP heyeti için takvim nasıl işleyecek?

Arkadaşlarla görüşeceğiz. Görüşmeye göre bu arada belki MİT Müsteşarım gitmiş olabilir. Ondan bilgileri alacağız, nedir ne değildir. Ona göre de dediğim gibi temel yaklaşımlarımız var. Dağ ile kucaklaşanlara bir kere yol veremeyiz, oraya gidin diyemeyiz. İki, söylemlerinde tabanı kışkırtacak bu tür söylemlere sahip olanlara da sıcak bakmamız mümkün değil. Ama aklıselimin sahip olduğu ve oradan döndükten sonra da verdiği mesajlarla bu çözüm sürecine katkıda bulunabilecek olanlara Adalet Bakanlığımızın bu konuda olumlu yaklaşımı söz konusudur.

Suriye muhalefeti lideri Muaz El Hatip, Suriye'de çözüm için görüşmelere açık olduğunu söyledi. Mümkün mü?

Suriye'de Muaz El Hatip'in yapmış olduğu açıklama saptırılmıştır. Muaz El Hatip, Beşar Esad'ın bir defa olmadığı bir iktidarla biz görüşürüz diyor. Beşşar Esed'in olduğu değil. Onlar bunu saptırıp Beşşar Esed'le görüşme şekline işi getiriyorlar. Kesinlikle Beşşar Esed'i Muaz El Hatip kabul etmiyor, "Görüşmeyiz" diyor. Böyle bir şey olamaz. Ama rejimin diğer kalıntılarıyla masaya oturma olabilir. Ki bu Cenevre görüşmelerinin de bir tezahürüdür. Cenevre'de Beşşar'sız olabilecek isimlerle muhalefetin sunabileceği isim listesi geçiş dönemini onlarla yönetebiliriz dediler. Cenevre'de varılan noktaydı. Hatta buna Ruslar da olumlu baktılar. Daha sonra bu saptırıldı.Buna bir kere muhalif güçler evet demiyor.

Türkiye müttefikleri ikna için öncülük yapsın deniyor...

Biz müttefikleri ikna için böyle bir tura girerken bizim ta başından beri ilk düşüncemiz BM, Arap Ligi, İKÖ, Rusya, Çin... Bunlarla görüşmeler yaptık. Ama arzu edilen neticeyi alamadık. Hâlâ Arap Ligi bile bu işe tam manasıyla gerekli desteği vermiyor. BM Güvenlik Gücüne yazık ki son Doha Toplantısı'na kadar böyle bir adım bile atmadı. Şimdi Doha Toplantısı'nda da donörler olarak kimlerin ne kadar para verdiği ortada. Körfez; Suudi Arabistan, onlardan para çıktı. 1.3 milyar dolar deniyor, bunu aklımda kaldığı kadarıyla 600 milyon dolarını zaten Suudi Arabistan ile Katar taahhüt etti.

Ama tüm bunlara rağmen yine söylüyorum Beşşar gidicidir, kalıcı değildir. Şu anda bütün imkânlarıyla muhalif güçler çalışmalarına devam ediyorlar. Doha olayından sonra onlara verilecek katkı, verilecek güç daha da artarak devam edecektir. Biz şu anda insani noktadaki desteğimizi sürdürüyoruz. Açık kapı politikamız devam edecek. Şu ana kadar yaptığımız harcama 600 milyon doları aşmıştır. Bundan sonraki süreçte de yine kamplara, evlere alma vesaire bunlar da yine devam edecek.
<< Önceki Haber Erdoğan: Anlaşırsak BDP ile de olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER