Ergenekon'da 12 kişinin tahliyesi istendi

Anayasa Mahkemesi'nin "tutukluluk süreleriyle" ilgili kararının ardından Ergenekon davasının 12 sanığı hakkında tahliye talebinde bulunuldu...

Ergenekon'da 12 kişinin tahliyesi istendi

  • Anayasa Mahkemesi'nin 'tutukluluk süreleriyle' ilgili kararı sonrası sanıklar harekete geçti.
  • Tutuklu 12 kişi tahliye talebinde bulundu.
"Ergenekon" davası kapsamında tutuklu bulunan, aralarında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de bulunduğu 12 kişinin avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sebebiyle mahkemeye dilekçe vererek, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan, ''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu bulunan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey, Anayasa Mahkemesi'nin dün önemli bir karar aldığını ifade ederek, ''Karar hepimizin bildiği üzere 3713 sayılı kanunun 10. maddesinde tutukluluk sürelerinin, özel görevli mahkemeler, terörle mücadele kanunu kapasamındaki suçlar bakımından 2 katı uygulanan tutukluluk sürelerinin, '2 katı uygulanır' hükmünü iptal etmiştir. Böylece Türk Ceza Hukuku sisteminde tek bir azami tutukluluk süresi kalmıştır'' dedi.

Tutukluluk sürelerinin gerekçesi gösterilerek ve zorunlu hallerde 3 yıla kadar uzatılabileceğinin söz konusu olduğunu dile getiren Özbey, şunları söyledi:

''Şu anda 'Ergenekon' davasında tutuklu bulunan müvekkillerimizin derhal tahliye edilmeleri gerekir. Örneğin Doğu Perinçek'in tutukluluğu 5 yıl 4 ay olmuştur. Veli Küçük'ün tutukluluğu 5 yılı aşmıştır. Oktay Yıldırım ve Mehmet Demirtaş'ın tutukluluğu 6 yılı aşmıştır. Şu anda 'Ergenekon' davasında tutuklu bulunan bütün yurtseverlerin Anayasa Mahkemesi'nin açık, net kararı karşısında derhal serbest bırakılmaları gerekir. Dün akşam Anayasa Mahkemesi kararı, internet sistesine konulmak suretiyle halkın bilgisine sunulmuştur. Karar, temel hak ve özgürlüklere ilişkindir.''

Kararın uygulanması için Resmi Gazetede yayınlanmasına, gerekçeli kararın yazılmasının beklenmesine, kararın yürürlülük tarihinin beklenmesine de gerek olmadığını söyleyen Özbey, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne müvekkili için ve tüm Ergenekon davası tutuklularının derhal serbest bırakılması istemiyle başvuruda bulanacaklarını belirtti.

Özbey, ''Danıştay'' davası tutuklularının, danıştay hakimlerini katlettiklerini, bu nedenle danıştay katillerinin bu yasal durumdan yararlanmasına imkan olmadığını, haklarında bir hüküm kurulmuş olmasına rağmen, tertibin bir parçası olarak ''Ergenekon'' davasına yapıştırıldıklarını ve ''Ergenekon'' davasından ''Danıştay'' davasının ayrılması gerektiğini dile getirdi.

''Ergenekon'', ''Balyoz'', ''Poyrazköy'', ''28 Şubat'' davalarında tutuklu, tutuksuz bütün sanıkların bu davalarda ileri sürülen iddialardan dolayı suçsuz ve masum olduklarını söyleyen Özbey, ''Masum insanların, tek suçları Atatürk ve cumhuriyetini savunmak, tek suçları vatanseverlik olan yüzlerce masum insanın tutukluluğu 5 yılı geçti diye sevindiriyorlar bizi. Bu acıdır, Türkiye'nin ayıbıdır ama bu ayıba da son vereceğiz. Mursi gitti, Mısırlı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Bu tertibin birinci dereceden sorumluları Tayyip Erdoğan'lar da Abdullah Gül'ler de Mursi'nin kaderini çok yakında paylaşacaklardır'' dedi.

Açıklamanın ardından Avukat Hasan Basri Özbey, ''Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı, temel hak ve özgürlüklere ilişkin kararların duyulmakla uygulanmak zorunluluğu karşısında, aralarında Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek, Hasan Atilla Uğur, Hasan Ataman Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Oktay Yıldırım, Muzaffer Tekin, Mehmet Deniz Yıldırım, Mehmet Bedri Gültekin, Turhan Özlü, Erkan Önsel ve Mehmet Bora Perinçek hakkında duruşma günü beklenmeksizin dosya üzerinden inceleme yapılarak tahliyelerine karar verilmesini'' talep eden dilekçesini İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine sundu.

AA
<< Önceki Haber Ergenekon'da 12 kişinin tahliyesi istendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER