Genelkurmay'dan Süleyman Şah operasyonu

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Suriye içindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi’ne 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 personelle “Şah Fırat operasyonu” gerçekleştirdi.

TSK'dan Süleyman Şah Saygı Karakolu'na operasyon - İlk görüntüler

TSK'ya bağlı tankların ve kara unsurlarının katıldığı operasyonla Süleymah Şah Saygı Karakolu'nda görev yapan bordo bereli askerlerin Türkiye'ye getirildiği bildirildi.  1 ASKER ŞEHİT OLDU
Operasyonda karakolda görev yapan personel Türkiye’ye getirildi. Ancak bir asker operasyon sırasında meydana gelen kazada şehit düştü. Özel Kuvvetler bölgeyi terketmeden önce, türbedeki 3 sandukayı da beraberinde Türkiye’ye getirdi.

Irak ve Suriye'deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören ve TBMM'de 2 Ekim 2014'te kabul edilen Başbakanlık Tezkeresi'nde, "Uluslararası hukuk uyarınca Türk toprağı kabul edilen Süleyman Şah Saygı Karakolu'na dönük güvenlik riski de artmıştır" ifadesi yer alıyor.

GELİŞMELERİ CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ


OPERASYONDAN KARELER

SABAHA KARŞI BAŞLADI


Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay’a bağlı 50 M-60 A3 tipi tank sınırın birkaç noktasından Suriye topraklarına girdi. Aynı anda olası çatışmalarda tankları korumak üzere özel kuvvet birlikleri de tanklarla birlikte hareket etti. Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16 uçakları da savaş yükleriyle sınırda devriye uçuşuna başladı. Süper Kobra helikopterleri de her an uçmaya hazır şekilde sınır boyuna konuşlandırıldı. Tankların ileri harekatı devam ederken Süleyman Şah Karakolu’nda Bordo Bereliler de son hazırlıklarını yaptı. IŞİD’e karşı savaşan koalisyon güçlerine de harekat başlarken haber verildi. Havadan komuta kontrol uçakları AWACS’lar da bölgede yerden atılacak füze ve diğer hava unsurlarını takip etmek için devriye uçuşlarına başladı.

HAREKAT MERKEZİNE CANLI GÖRÜNTÜ

Hürriyet'te yer alan bilgilere göre, operasyonun son detayları 20 Şubat Cuma günü Başbakanlık Resmi Konutu’nda, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve Genelkurmay’ın ilgili J başkanlarının katıldığı toplantıda değerlendirildi. Yapılacak operasyonla ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da bilgi verildi. Genelkurmay Karargahı’nın stratejik tüm birimleri gece boyu teyakkuzda bekledi. Harekat alanının üzerinde uçurulan insansız hava araçları operasyonu görüntülü olrak Ankara’da Genekurmay Savaş Harekat Merkezi’ne yansıttı. 

ŞİFRELİ RAPORLAR


Bu operasyonun yapılmasında, karakolda görev yapan askerlerin Genelkurmay Karargahı’na geçtikleri şifreli istihbarat raporlarında, bölgede özel koşulların oluşmaya başladığı, karakola her an bir saldırı ihtimalinin arttığı, karakolun bulunduğu bölgede PYD ve IŞİD’in yakında büyük bir çatışmaya gireceği istihbaratı bilgilerinin yer alması önemli rol oynadı. Bu raporlar doğrultusunda askerlerin bölgede her türlü provakasyonun hedefi olabilecekleri değerlendirildi.
 
İLK YEREL KAYNAKLAR DUYURDU
Türk ordusuna bağlı 40 civarındaki tankın Süleyman Şah türbesindeki karakolda bulunan askerler için Suriye topraklarına girdiği öne sürüldü.  Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprağı Süleyman Şah Türbesi ile ilgili son gelişmelerin ardından bugün Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda yoğun askeri hareketlilik gözlendi.

İddialara göre, günün ilk saatlerinden itibaren 40 kadar tank, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden hareketlenerek Mürşitpınar kapısı bölgesinden geçti ve Süleyman Şah türbesine doğru ilerledi. 

Tankların hedefinin Süleyman Şah'ta bulunan askerlerin kurtarılmasını sağlamak olduğu iddia ediliyor. 

Suriye'nin Halep iline bağlı Karakozak köyü sınırları içinde bulunan ve Türkiye'nin kendi sınırları dışındaki toprağı Süleyman Şah Türbesi sınıra 30 kilometre uzaklıkta. Buradaki Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda askeri birlik bulunuyor. Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda, Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay 3'üncü Hudut Alayı 2nci Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler nöbet tutuyor.
AJANSLAR


<< Önceki Haber Genelkurmay'dan Süleyman Şah operasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER