HSYK açıklamasının perde arkası ortaya çıktı

HSYK'nın, Ad­li Kol­luk Yö­net­me­li­ği hakkında yaptığı açıklamanın 25 Aralıkta kabul edildiği ve Adalet Bakanlığı müsteşarının ki de dahil olmak üzere muhalefet şerhlerinin beklendiği ortaya çıktı.

HSYK açıklamasının perde arkası ortaya çıktı

  • HSYK'nın Adli Kolluk Yönetmeliği ve savcıların adli yetkisine ilişkin kararı 17 üye tarafından kabul edildi.
  • 4 üye Da­nış­ta­y’­da de­vam eden yar­gı sü­re­ci ne­de­niy­le açık­la­ma ya­pıl­ma­ma­sını istedi. 
  • Alınan karar, mu­ha­le­fet şerh­le­ri­nin bek­len­me­si ne­de­niy­le ge­cik­ti ve 26 Ara­lık ak­şa­mı yayınlandı. 

Ha­kim­ler ve Sav­cı­lar Yük­sek Ku­ru­lu­’nun (HSYK) Ad­li Kol­luk Yö­net­me­li­ği­’n­de ya­pı­lan de­ği­şik­li­ğin Ana­ya­sa ve Ce­za Mu­ha­ke­me­le­ri Ka­nu-­nu­’na (CMK) ay­kı­rı ol­du­ğu­nu be­lir­ten açık­la­ma­sıy­la il­gi­li per­de ar­ka­sın­da ya­şa­nan ger­çek­ler or­ta­ya çık­tı. HSYK, 25 Ara­lı­k’­ta­ki Ge­nel Ku­rul top­lan­tı­sın­da, açık­la­ma yap­ma ka­ra­rı al­dı. An­cak açık­la­ma için Ada­let Ba­kan­lı­ğı Müs­te­şa­rı Bi­rol Er­de­m’­in mu­ha­le­fet şer­hi bek­len­di. Er­de­m’­in şer­hi­ni 26 Ara­lı­k’­ta tes­lim et­me­si­nin ar­dın­dan açık­la­ma ya­rım sa­at içe­ri­sin­de HSYK’­nın in­ter­net si­te­si­ne ko­nul­du.

YET­Kİ GAS­PI­NA KAR­ŞI

HSYK’­nın söz ko­nu­su açık­la­ma­yı yö­net­me­lik de­ği­şik­li­ği­ne gi­den Ada­let Ba­kan­lı­ğı­’nın yet­ki gas­pın­da bu­lun­ma­sı üze­ri­ne yap­tı­ğı be­lir­til­di. Ada­let Ba­kan­lı­ğı­’nın sav­cı­la­rın ad­li yet­ki­si­ne iliş­kin dü­zen­le­me yap­ma yet­ki­si­nin bu­lun­ma­dı­ğı ifa­de edil­di. Bu yet­ki­nin HSYK’­da ol­du­ğu kay­de­dil­di. Di­ğer yan­dan, yö­net­me­lik­ de­ği­şik­liği ne­de­niy­le ha­kim ve sav­cı­lar­dan HSYK’­ya bas­kı gel­di­ği, dü­zen­le­me­nin Ana­ya­sa ve CMK’­ya ay­kı­rı ol­du­ğu yö­nün­de açık­la­ma ya­pıl­ma­sının is­ten­di­ği öğ­re­nil­di.

Bu­nun üze­ri­ne ka­nu­na uy­gun ola­rak Ge­nel Ku­rul top­lan­tı­ya çağ­rıl­dı. 25 Ara­lık öğ­le sa­at­le­rin­de Ada­let Ba­kan­lı­ğı Müs­te­şa­rı da­hil ol­mak üze­re 18 üye­nin ka­tı­lı­mıy­la top­lan­tı ya­pıl­dı. Top­lan­tı­da 17 üye Ad­li Kol­luk Yö­net­me­li­ği­’nin Ana­ya­sa ve CMK’­ya ay­kı­rı ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. 13 üye açık­la­ma is­te­di. 4 üye ise Da­nış­ta­y’­da de­vam eden yar­gı sü­re­ci ne­de­niy­le açık­la­ma ya­pıl­ma­ma­sı yö­nün­de gö­rüş be­yan et­ti. Yö­net­me­li­ği ha­zır­la­yan Ada­let Ba­kan­lı­ğı Müs­te­şa­rı Bi­rol Er­dem, yö­net­me­li­ğin hu­ku­ka ay­kı­rı ol­ma­dı­ğı­nı sa­vun­du ve açık­la­ma ya­pıl­ma­sı­na kar­şı çık­tı. HSYK 13 üye ile 25 Ara­lı­k’­ta oy çok­lu­ğuy­la açık­la­ma ka­ra­rı al­dı. An­cak açık­la­ma, mu­ha­le­fet şerh­le­ri­nin bek­len­me­si ne­de­niy­le ge­cik­ti. Şerh­ler ge­lir gel­mez açık­la­ma 26 Ara­lık ak­şa­mı in­ter­net si­te­si­ne ko­nul­du. 

CMK VE GE­NEL­GE­DE VAR

HSYK, ku­ru­luş ka­nu­nu­nun 4. mad­de­si­ne dik­kat çe­ke­rek, sav­cı­la­rın ad­li gö­rev­le­riyle ilgili düzenleme yetkisinin Kurul’da olduğunu belirtiyor. Madde “Delilleri değerlendirme ve suçu niteleme yetkisi hariç olmak üzere savcıların adli görevlerine ilişkin konularda genelge düzenlemek” hükmünü içeriyor. HSYK’nın 7 No’lu genelgesinde savcıların adli kollukla ilgili yet­ki­si CMK’­ya uy­gun ola­rak be­lir­tiliyor. 

DANIŞTAY'DA HSYK’­NIN YETKİSİ YOK 

Bugün gazetesinin haberine göre, Da­nış­ta­y’­ın bir yük­sek yar­gı ku­ru­mu ol­ma­sı ve HSYK’­nın bu­ra­da gö­rev ya­pan yük­sek yar­gıç­la­ra emir, ta­li­mat ve et­ki et­me­si­nin müm­kün ol­ma­ma­sı önemli hususlardan biri. Çün­kü HSYK, Da­nış­ta­y’­a sa­de­ce üye se­çi­yor. Üye­le­rin gö­rev ala­nı­nın be­lir­len­me­si, so­ruş­tu­rul­ma­sı, yar­gı­lan­ma­sı gi­bi hu­sus­lar­da HSYK’­nın bir yet­ki­si bu­lun­mu­yor.

HSYK, ilk de­re­ce mah­ke­me­sin­de de­vam eden bir da­vay­la il­gi­li açık­la­ma yap­mış ol­say­dı o za­man bu eleş­ti­ri hak ka­za­na­cak­tı.

<< Önceki Haber HSYK açıklamasının perde arkası ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER