'Her savcı ekibi bilir ki bu açıkça bir müdahaledir'

Eski savcı ve gazeteci yazar Gültekin Avcı, Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonundaki gelişmeleri değerlendirdi.

Gültekin Avcı yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu değerlendirdi

Eski Savcı Gültekin Avcı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonuna iki yeni savcı atamasını  'adil yargıya müdahalenin çok daha başka bir şekli' olarak değerlendirdi. 

Samanyolu Haber muhabirine verdiği röportajda konuyu tüm yönleriyle yorumlayan Eski Savcı Gültekin Avcı, Hükumetin savcılarla ilgili ek atama hamlesinin ciddi güven kaybına sebep olacağını aktardı. 

GÖZDAĞI OLARAK ALGILANIR

Gültekin Avcı, -halen Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olan Sadullah Ergin'in operasyon olduğu gün, gece odasına gitmesiyle ilgili-  "Her normal savcı ve hakim için ciddi bir göz dağı olarak algılanır bu tavır. Savcıların görevden alınması söz konusu değil şeklinde açıklamalar yapıldı ama adil yargıya müdahalenin  çok daha başka bir şekli gerçekleşti." değerlendirmesinde bulundu.

İKİ EK SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ 

Soruşturmanın başladığı günün ertesinde iki savcının atanmasını da yargılamaya müdahale olarak gören Avcı, "Bir vilayetin Başsavcısı o soruşturmayı yürütecek kadar, buna kifayet edecek kadar savcıyı zaten görevlendirir o soruşturmada. İstanbul Başsavcılığınca bir savcı ekibi görevlendirilmiş burada. Peki şu aşamada iki savcının eklenmesi neyin nesi? Her savcı ekibi bilir ki bu açıkça savcı ekibine bir müdahaledir. Savcılar arasında yapılacak yeni iş bölümünde olayın hükumetle ilgili olan yolsuzluk iddialarına kim bakacak bu çok çok önemli. Diğer taraftan düşünebiliyor musunuz soruşturmanın en hassas döneminde  tam göz altılar başlamış delillerin ciddi şekilde toplanması ve saklanması söz konusu. Siz bu dönemde iki tane savcı ekliyorsunuz bu adil yargıya açık bir müdahale. Siyasi iktidar bu iki savcı montesiyle bence kendini ciddi şekilde yaralandı. Bu dolaylı olarak 'bizim burada bir kabahatimiz kusurumuz var bunun da kamuoyuna yansımasını yargı önüne çıkmasını istemiyoruz' demek manasına gelir" dedi.

GÖREVDEN ALINAN VE YENİ ATANAN EMNİYET MÜDÜRLERİ 

Operasyon başladıktan sonra görevden alınan Emniyet müdürleri için ise ; "Bu hassas sürecin bitmesi beklenmeden siz bu polis şefleri görevden alıyorsunuz yerine yeni polis şefleri atıyorsunuz. Bu atanan beş polis şefinin delillerin güvenliğini sağlayabileceğini kim söyleyebilir. Ben açıkça söyleyeyim deliller şu anda güven altında değildir. " dedi. Yapılan değişikliklerin güven ortamını zedeleyeceğini belirten Avcı, " Bu beş polis şefi soruşturmaya değil siyasete yardımcı olmak için atandı.'' iddiasında bulundu.

SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİ İHLAL EDİLDİ Mİ ?

3628 nolu Yolsuzluk ve Rüşvetle müdahale kanuna göre yürütülen operasyonun Ceza Muhakemesi kanununun 157. ve Türk Ceza Kanununun 285. maddesine göre gizli olarak yürütülmesi gerektiğini söyleyen Avcı, " Bakanın bile haberi yok , başbakanın bile haberi yok deniyor. Tabi ki haberi olmayacak soruşturmanın tabiatı böyle gerektiriyor." dedi.


SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber 'Her savcı ekibi bilir ki bu açıkça bir müdahaledir' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER