İBB gözünü Anafen ve FEM tabelalarına dikti

İBB gözünü sadece Anafen ve FEM tabelalarına dikti, ‘zulüm’ hız kesmeden devam ediyor. İBB'nin gerekçe gösterdiği maddeye yıllarca uymadığı ve on binlerce tabeladan milyarlarca liralık rant elde edildiği öğrenildi.

İBB gözünü Anafen ve FEM tabelalarına dikti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, FEM Dershanesi Kartal, Tuzla, Pendik, Maltepe ve Kurtköy şubeleri ile Anafen Kaynarca şubesi tabelalarının 3 gün içinde kaldırılması için tebligatta bulundu. Aksi halde kendilerinin kaldıracağı ve masrafın da fazlasıyla tahsil edileceğinin bildirilmesi üzerine tabelalar dershane yönetimleri tarafından söküldü. Maltepe FEM’in yakınındaki diğer dershanelere ise tebligat gitmediği öğrenildi. Hiçbir eksikleri olmadığını belirten dershane yetkilileri, yasal yollara başvuracak.

Şişli’de FEM ve Anafen dershanelerine ait tabelaların sökülmesiyle başlayan ‘zulüm’ devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Zabıta Daire Başkanlığı, geçtiğimiz perşembe günü iki dershanenin Anadolu yakasındaki şubelerinin ışıklı tabelalarının 3 gün içinde kaldırılması için tebligatta bulundu. Aksi takdirde tabelaların kendilerince kaldırılacağı ve masrafların da yüzde 20 fazlasıyla dershanelerden tahsil edileceğini bildirdi. Ayrıca tabelaların zabıtaya ait depolara konularak depolama ücreti alınacağı ve 30 gün içinde teslim alınmayan malzemelerin hurda işlemine tabi tutulacağı ifade edildi. Bu tehdit üzerine FEM Dershanesi’nin Kartal, Tuzla, Pendik, Maltepe ve Kurtköy şubesi ile Anafen’in Kaynarca Şubesi tabelaları, dershane yönetiminin kendi imkanlarıyla söküldü. Tabela için reklam vergisini ödemelerine rağmen maruz kaldıkları uygulamaya tepki gösteren dershane yetkilileri, konuyla ilgili yasal haklarını kullanacaklarını kaydetti.

Öte yandan, İBB, Şişli Büyükdere Caddesi’nde gece baskınıyla başlayan tabela sökme işlemini sürdürüyor. Belediyenin vergisini aldığı tabelaları zabıta zoruyla sökmesi tepki çekerken, son olarak cadde üzerindeki 4 binada bulunan işyerlerinin tabelaları kaldırıldı. 18 bin lira ödeyerek yaptırdığı tabelanın kendilerine haber verilmeden söküldüğünü söyleyen turizm acentesi sahibi Hikmet Yücel, şu tepkiyi gösterdi: “Biz dış cepheye giydirme yapmıştık. Tabelayı kırıp parçalamışlar. Ben buraya bir senelik kira verdim, şimdi tabela yok diye sabahtan beri bir kişi bile gelmedi. AKP’nin de bu cadde üzerinde tabelası var bakalım ona ne yapacaklar.” Tabelası sökülen işyeri sahiplerinden Murat Kars da belediyeye tabela için vergi ödediğini ancak tabelasının şimdi kırılıp söküldüğünü dile getirdi.

Zaman'ın haberine göre İBB, tabela zulmüne dayanak olarak Reklam İlan ve Tanıtım Yönetmeliği’ni gerekçe gösteriyor. Belediye, tabelaları düzenlemek için 2005 yılında yönetmelik hazırladı. Yönetmelikte ticari ve konut amaçlı kullanılan binaların üst katlarında tabela kullanılamayacağı düzenlendi. Tabelaları yasaklayan maddede, “İmar planlarında ticaret fonksiyonunda olan veya konut niteliğini yitirerek ticaret işlevi kazanan binalarda üst katlarına tanıtım tabelası uygulaması yapılamaz.” hükmü yer aldı. Ancak bu düzenlemeye rağmen 2005 yılından bu yana, herhangi bir tabela söküm işlemi yapılmadı. On binlerce tabeladan milyarlarca liralık rant elde edildi.

<< Önceki Haber İBB gözünü Anafen ve FEM tabelalarına dikti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER