İdam tartışmalarına son noktayı Arınç koydu

Arınç, çocuk istismarlarıyla ilgili cezaların arttırıldığını söyleyip, idam tartışmalarına noktayı koydu..

Çocuk suçlarıyla ilgili cezalar arttı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bülent Arınç, çocuklara karşı işlenen suçlara dair arttırılan yeni cezaları açıklarken, idam cezasının kalktığını hatırlatıp hukuki bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığını söyledi..

İşte Arınç'ın açıklamalarından satır başları:

-(Ayasofya'nın ibadete açılması istemi) Sosyal medyada hangi kampanyaların açıldığını büyük bir saygıyla karşılıyorum ama bizim bu kampanyaları gündemimize alıp bunun gerekleriyle amel etmek gibi bir durumumuz yok.

-(KPSS'nin kaldırılacağı iddiaları) Bugün için böyle bir görüşme olmadı. Böyle bir konu konuşulmadı kararlaştırılmadı, imzaya açılmadı.

-(İdam tartışmaları) Vatandaşlarımızın büyük kısmı "bunları asmak lazım" diyebilir ancak Türkiye'de idam cezası kalktı. İdam cezası konusunda bir hukuki düzenlemeye ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz.

-(Çocuk istismarları ve çocuklara karşı suçların cezası) Çocuklara karşı işlenen bazı suçların koşullu salıverilme sürelerinin artırılmasına ilişkin bir düzenleme getiriliyor. 

-Cinsel saldırı suçlarından hapis cezasına mahkum olanların şartlı salıverilme süreleri iki bölü üç oranından üç bölü dört oranına çıkarılmaktadır. 

-Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar bundan sonra 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl ceza infaz kurumlarında kalacaktır.

-Hazırlanan yeni tasarıda basit ve daha ağır cinsel saldırılar için cezaların kademeli olarak artırılması öngörülüyor. Bu tür suçlarda beden ve ruh sağlığının bozulması halinde cezalarına artırılması durumunu kaldırıyoruz.

-Suçun cinsel taciz söz atma şeklinde işlenmesi halinde tasarımız mevcut cezayı artırmaktadır. Suçun sarkıntılık yoluyla işlenmesi halinde yine tasarıda yani 5237. kanunun hükümlerinde artırma öngörülmektedir. 

-Suçun yoğun hareketlerle yani ceza kanunun tabiriyle tasaddi halinde işlenmesiyle yine cezalar hemen hemen 1 misli artırılmaktadır. Suçun cinsel şeklinde işlenmesi halinde cezaların mağdurun yetişkin olması veya mağdurun çocuk olması halinde tekrara hemen hemen 1 misline yakın artırılmaktadır. 

-Cezayı artıran nedenlere ilişkin düzenlemeler ceza kanununda vardı. Yani suçun işlenmesini kolaylaştıran bazı faktörler ki, mesela mağdurun veya mağdurenin vesayet altında olması, failin kamu görevini kullanması, koruyucu aile, kayın hısımlığı, veya anne baba veya toplu olarak yaşanan yerlerde işlenmesi halinde ağırlaştırıcı sebep olarak kabul edilmektedir. 

-Suçun yetişkinlere karşı işlenmesi halinde teferruatlarına girmeyeceğim, cezalar yarı oranında artırılacaktır. Suçun çocuklara karşı işlenmesi halinde cezalar yine 1/2 oranında artırılacaktır. Cinsel taciz suçunun çocuklara karşı, kamu görevinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak biraz önce saydığım özel durumlar ve teşhir suretiyle işlenmesi halinde posta ve elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde de ceza artırılacaktır.

-15 yaşını bitirmiş yetişkinler tarafından kandırılarak veya ikna edilerek cinsel ilişkiye girilmesi durumunda cezalar artırılacaktır.

<< Önceki Haber İdam tartışmalarına son noktayı Arınç koydu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER