İstanbul'la ilgili ortaya çıkan korkutucu gerçek!

Uluslararası suçların da merkezi konumuna gelen İstanbul’da 11 ayda 29 milletten zanlı emniyete giriş yaptı.

İstanbul'la ilgili ortaya çıkan korkutucu gerçek!

  • Artık kentin suç profilinde İranlı sahte polisler, Güney Afrika kökenli mücevher hırsızları da yer alıyor.
Türkiye’nin hatta dünyanın sayılı metropollerinden biri olan İstanbul, uluslararası suçların da merkezi konumuna geldi. Suça karışanlar arasında hemen hemen her milletten insan var. Sadece bu yılın ilk 11 ayında 29 milletten insan zanlı olarak emniyete giriş yaptı. Artık kentin suç profilinde Mali ve Guetemalalı dolandırıcılar, İranlı sahte polisler, Güney Amerika kökenli mücevher fuarı hırsızları, Gürcistanlı ATM takipçileri ve Afrika kökenli solüsyonlu para dolandırıcıları yer alıyor. Durum öyle bir halde ki, Angolalı bir turistin parasını tramvayda Cezayir uyruklu bir zanlı çalıyor.
İstanbul polisi dün iki ayrı operasyonda yakaladığı 5 zanlıyı adliyeye sevk etti. Hakim karşısına çıkanlardan 3’ü İranlı 1’i Malili, 1’i de Guetemalalıydı. İranlılar kendilerini polis olarak tanıttıkları turistlere sahte para kontorlü yapıp, kontrol ettikleri paranın bir kısmını el çabukluğuyla çalmakla suçlanırken, Mali ve Guetemalalı zanlılar ise özel bir solüsyonla kağıtları dolara çevirerek dolandırıcılık yaparken yakalandı.

Milliyet'in haberine göre, özellikle son dönemde yabancı uyrukluların sık sık kaçakçıcılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve hırsızlık gibi suçların failleri olmalarıyla dikkat çekiyorlar. ‘İthal’ suçluların kullandıkları yöntemler de oldukça şaşırtıcı. Kimi kentteki mücevher fuarlarını takip edip burada çeşitli yöntemlerle hırsızlık yapıyor, kimi ATM’lere özel bir düzenek kurup kart kopyalayarak hesapları boşaltıyor. Artık bazı milletlerle özdeşleşmiş yöntemler bile var.    

Çantayı folyo ile kapladılar
İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerine göre, son dönemde hırsızlık suçu işleyenlerin büyük çoğunluğunu Gürcüler oluşturuyor. Gürcülerin hırsızlık için kullandığı yöntemler ise özel formüllerle çözdükleri kasa açma, alüminyüm folyo kaplı çantayla X-Ray cihazına takılmadan mağazalardan taşınabilir teknolojik eşya çalma, banka ATM’lerinden para çeken vatandaşları takip ederek yüklü para çekenleri sakin bir yere gittiklerinde soyma şeklinde. İstanbul’da Gürcülerden sonra yoğun oranda hırsızlıktan yakalanan bir diğer grup ise İranlılar. İranlılara en çok ‘tırnakçılık’ yöntemiyle hırsızlık suçlarından işlem yapılıyor.

Fuardan mücevher çalındı
Güney Amerikalılar ise İstanbul’a uluslararası mücevher fuarları için gelerek, katıldıkları hırsızlık yapıyor.   Sadece son 11 ayda İstanbul’da hırsızlık, uyuşturucu kaçakçılığı ve dolandırıcılık gibi suçlardan yakalananların uyrukları basına yansıyan kısmıyla şöyle; “Bangladeş, Gürcistan, Ukrayna, Kamerun, Kongo, Pakistan, Moğolistan, İran, Kıbrıs, Nijerya, Somali, Moldova, Dominik, Afganistan, Senegal, Fildişi, Cezayir, Fas, Venezuela, Bulgaristan, Türkmenistan, Kenya, Guetemala, Suriye, Mali, Ruanda, Libya, Azeybaycan, Romanya.”

2013’ün ilk 10 ayında Afrika kökenli 27 zanlı ‘boyalı para’ yöntemiyle dolandırıcılık suçundan, İranlı 13 zanlı ise ‘tırnakçılık’ suçundan yakalandı.
<< Önceki Haber İstanbul'la ilgili ortaya çıkan korkutucu gerçek! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER