İşte adım adım hukuk devletini imha süreci

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası ortaya çıkan delillere ve iddialara rağmen bakan çocukları ile Reza Zerrab'ın tahliye edilmesi, adım adım işletilen bir plan mı var sorusunu gündeme getirdi

İşte adım adım hukuk devletini imha süreci

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ve sonrasında yaşananlar, tahliyelerin aslında çok da sürpriz olmadığı intibaını uyandırıyor. Operasyonun başladığı 17 Aralık'tan bugüne kadar geçen 74 günde olan bitenler arka arkaya dizildiğinde demokratik sistemlerde olmaması gereken müdahalelerin yaşandığı ortaya çıkıyor.

İşte Radikal Gazetesi tarafından derlenen, adım adım hukukun yok ediliş serüveni:

*Operasyonun hemen ertesi gün olan 18 Aralık’ta soruşturmayı yürüten İstanbul emniyetindeki 5 şubenin polis müdürü görevden alındı ve yerlerine yeni atamalar yapıldı. 

*Aynı gün dosya kapsamlı olduğu gerekçesiyle ek olarak 2 savcı ataması yapıldı.

*19 Aralık’ta İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın görevden alındı ve yerine Aksaray Valisi Selami Altınok atandı.

*'Adli Kolluk Yönetmeliği’ değiştirildi. Adli kolluğun amiri savcılar yerine emniyet müdürü ve vali oldu. 

*Emniyetin kapıları gazetecilere kapatıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesi doğrultusunda emniyetteki basın odaları kapatıldı. Gazetecilerin emniyete girişi yasaklandı.

*Soruşturmanın koordinatörü başsavcıvekili Zekeriya Öz görevden alınıp Bakırköy’e geçici görevle atanarak dosyadan uzaklaştırıldı. Daha sonra ise HSYK kararı ile Bolu’ya düz savcı olarak atandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da HSYK kararnamesiyle görevden alındı. Bakırköy Başsavcısı Hadi Salihoğlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Salihoğlu yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını başlatan savcı Celal Kara’dan dosyayı aldı. Kara infaz savcısı olarak görevlendirilirken, dosyanın diğer savcısı Mehmet Yüzgeç de çocuk mahkemesine duruşma savcısı olarak görevlendirildi. Dosyaya sonradan dahil edilen Mustafa Erol da dosyadan alındı. Dosyada Ekrem Aydıner’e kaldı.

*Soruşturma süresince hukuk sisteminde de birçok değişiklik yapıldı. Özellikle 25 Aralık operasyonun ardından HSYK’nın yapısının değiştirilmesi gündeme geldi ve önceki gün itibariyle değişiklik Resmi Gazete’de yer alarak yasalaştı. Adalet Bakanı özel yetkilerle donatıldı.

*250 bin polisin görev yaptığı emniyet teşkilatında Türkiye genelinde binlerce polisin görev yeri değiştirildi. 

*İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında yapılan 15 Aralık 2013’ten sonraki kayıtların imha edilmesi talimatı verdi.

*Meclis'ten geçirilen internet yasası ile fişleme ve internet sansürünün önü açıldı

<< Önceki Haber İşte adım adım hukuk devletini imha süreci Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER