Kanlı ve karanlık olayın iç yüzü bakın neymiş!

12 Eylül iddianamesine göre; 1977'deki kanlı 1 Mayıs, 80 darbesine zemin hazırlamak için düzenlenmişti.

Kanlı ve karanlık olayın iç yüzü bakın neymiş!

Taşlar, sopalar, biber gazları havada uçuştu... Sonuç, kanlar içinde çok sayıda yaralı ve onlarca gözaltı, tarumar olmuş sokaklar...

Taksim çevresinden kameralara yansıyan bu dehşet görüntüleri, 1977'deki kanlı 1 Mayıs'ı akıllara getirdi. O gün de Taksim ve çevresi kana bulanmıştı. Bir otelden göstericilerin üzerine ateş açılmış; 34 kişi ölürken yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Sonrası ise peş peşe gelen sokak olayları, faili meçhul cinayetler ve nihayetinde darbe...

12 Eylül iddianamesi, o karanlık ve kanlı günün perde arkasını ortaya koydu. 

İddianameye göre; 1 Mayıs katliamı, 80 darbesine zemin hazırlamak için tezgahlanmıştı. Taksim olaylarından sonra karşıt görüşlü gruplar birbirini vuracak; kaos çıkacak ve ordu yönetime el koyacaktı...

12 Eylül İddianamesi: "1 mayıs 1977 tarihinde meydana gelen ve 34 kişinin ölümü ile birçok kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların, toplumu kaosa ve iç çatışmaya sürüklemek, nihai hedef olarak ise askeri darbeye zemin hazırlamak amacıyla devlet içinde yönetimi ele geçirmek isteyenlerin yönlendirmesi ve kurgulamasıyla çıkarılmış bir provokasyon olduğu ve etkili güçlerin, polisin de görev yapmasını engellediği kanaatine varılmaktadır."

İddiaya göre; otelin çatısından kalabalığa ateş açan şahıs, 'Ocak' kodadlı binbaşı Alaattin Sezginkurt'tu. 1 Mayıs katliamı için Samsun'dan İstanbul'a geldiği ileri sürüldü.

12 Eylül İddianamesine göre; fail, sadece tetiğe basan karanlık güçler değildi. Eylemcilerin arasına karışan Maocu bir grup, darbe için kontrgerillayla işbirliği yapmıştı. 

MİT'in raporunda bu maoist grup da suçlanıyor ve "Harbiye'den gelen Maoist grup silahlarını ateşledi; Taksim meydanı kana bulandı" deniyor.

Benzer tespit, Ergenekon iddianamesinde de yapıldı. Doğu Perinçek ve İşçi Partisi'nden ele geçirilen belgelerde "1 Mayıs 1977 Katliamını Kontrgerilla Düzenledi" deniyor. Ve amacın 12 Eylül darbesine zemin hazırlamak olduğu belirtiliyor.

<< Önceki Haber Kanlı ve karanlık olayın iç yüzü bakın neymiş! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER