Kendi saflarına katamayınca acımasızca katlettiler

Irak’ın Sincar bölgesini ele geçiren IŞİD’in, din değiştirmeyi reddeden 80 Ezidi erkeği öldürdüğü ve 100 kadın ile çocuğu ise kaçırdığı bildirilirken, Suriye’de de bir Arap aşiretine mensup 700 kişiyi katlettiği açıklandı

Kendi saflarına katamayınca acımasızca katlettiler

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının, Irak’ın Sincar kentinin en büyük köylerinden biri olan Kojo’da 80 Ezidi erkeği öldürdüğü açıklandı. Ezidi ve Kürt kaynaklarına göre IŞİD, köylülerden din değiştimelerinin yanı sıra, kendilerine rehberlik yapmalarını ve erkeklerinin kendi saflarında savaşmalarını istedi. Köylülerin bu talebi reddetmesinin ardından köye saldıran IŞİD erkekleri öldürdü, kadın ve çocukları ise esir alarak Telafer’e götürdü.

SİVİLLERİ KATLETTİLER
Eski Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de katliama ilişkin yaptığı açıklamada IŞİD militanlarından oluşan silahlı bir konvoyun motorlu taşıtlarla Sincar dağlarının 45 km yakınlarındaki Koço köyüne girdiğini ve sivilleri katlettiğini söyledi. Zebari, “Bugün (cuma) öğleden sonra geldiler ve öldürmeye başladılar. Bunu ‘Ya Müslüman ol ya da öl’ inançlarından dolayı yaptıklarını düşünüyoruz” dedi. Reuters’a konuşan Ezidi milletvekili Mahama Halil de “IŞİD, beş gün köylüleri din değiştirmesi için ikna etmeye çalışmış. Sonra bunu reddeden bütün erkekleri öldürmüşler. Kadınlar ve çocukları Telafer’e götürmüşler” dedi.

ABD YİNE VURDU
Amerikan ordusuna ait bir insansız hava aracının, Kojo’daki katliamın ardından başka bir köyün yakınlarında, bu konvoydan iki aracı vurduğu açıklandı. ABD’li yetkililer, Amerikan İHA’larının Sincar’ın güneyinde IŞİD’e ait iki zırhlı aracı vurduğunu duyurdu. Hoşyar Zebari, köye saldırıdan sonra bir insansız Amerikan uçağının militanların konvoyuna yönlendirildiğini söyledi. Zebari, Sünni köylerin, Kojo ve başka bir Ezidi köyünü koruyacakları taahhüdünde bulunduğunu, ancak IŞİD karşısında sözlerini tutamadığını belirtti.

ALMAN BAKAN BAĞDAT’TA
AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları cuma günkü toplantıda IŞİD’e karşı savaşan peşmergeye silah yardımını tek tek ülkelerin inisiyatifine bırakmış, toplu silah yardımının ise yapılmayacağını karara bağlamıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier dün, Kürt liderler ve Bağdat hükümetiyle görüşmek ve en çok ne tür desteğe ihtiyaç olduğunu tartışmak üzere Irak’a gitti. Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve yeni Başbakan Haydar Abadi ile görüşen Steinmeier, ülkesinin 24 milyon euro yardım paketi vereceğini açıkladı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile de görüşen Steinmeier, Kürtlerin IŞİD’e karşı mücadelesini desteklediklerini ifade etti.

Şu ana kadar fiilen Kürtlere silah yollamaya başlayan iki ülke ABD ve Fransa. Çek Cumhuriyeti, Kürtlere askeri malzeme yollamaya hazırlanırken  Britanya ve Hollanda ise IŞİD’e karşı Kürtlerden ve Irak hükümetinden gelecek silah yardımı talebine olumlu bakacağını açıklamıştı.

Reuters
<< Önceki Haber Kendi saflarına katamayınca acımasızca katlettiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER