Keşke PKK silah bıraksa, barış olsa...

Öcalan silah bırakma çağrısı yapsa da PKK'nın yakın zamanda yaptığı açıklamalar bunun gerçekleşme ihtimalini zora sokuyor

Keşke PKK silah bıraksa, barış olsa...

Çözüm sürecinde kritik bir eşiğe gelindi. PKK'nın silah bırakarak tamamen meşru yollardan mücadelesini sürdürmesini hedefleyen sürecin bu aşamasında HDP ile görüşen iktidar partisi Abdullah Öcalan'ın ağzından örgüte, ''baharda yapılacak olağanüstü kongreyle silahlı mücadelenin terk edilmesine yönelik niyet beyan edilmesi'' çağrısını yaptırdı.

Peki dağ kadrosu silah bırakmaya ne diyor?

Örgüt kadrosundan yakın zamanda yapılan açıklamalara bakıldığında demeçlerinde silah bırakmayı düşünmediklerini ifade eden PKK'nın yöneticilerinin şimdi söyleyecekleri merakla bekleniyor. İşte son 1 ayda yaptıkları açıklamalar. 

DURAN KALKAN: PKK SİLAH BIRAKMAZ, TÜRK DEVLETİ SİLAHSIZLANSIN (16 ŞUBAT)

16 Şubat'ta PKK/KCK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, PKK'nin silah bırakacağına yönelik iddialara, "PKK silah bırakmaz, niye bıraksın? Kürt silah bırakmaz. Türk devleti silahsızlansın" demişti.

MED NÛÇE televizyonuna açıklama yapan Kalkan, şöyle konuşmuştu:
"Öz savunmasız özgürlük olmaz, öz savunmasız varlık olmaz, Kürdün varlığı ve özgürlüğünün öz savunmaya bağlı olduğu açıktır. Güvenliğini bir başkasına, hatta cellâdına bırakarak 'bir toplum kurdum' diyemez. O nedenle kimse Kürdü artık kandıramaz, kandırmamaya da çalışmamalı. Öyle Türkiye toplumunu yanlış bilgilendirme olmamalı. “PKK silah bırakıyor!” PKK silah bırakmaz, niye bıraksın? Kürt silah bırakmaz. Türk Devleti silahsızlansın, öbür devletler silahsızlansın. Niye kendilerini o kadar silahlandırıyorlar? 'Sen silahsızlan üzerinde her şeye yapayım!' Peki, bütün faşist güçler Kürde saldırıyorlar, kendilerini neyle savunacaklar, neyle koruyacaklar? O nedenle Türkiye toplumu yanlış bilgilendiriliyor. Bunlar aslında günü kurtarmak, seçimde oy koparmak için söyleniyor. Böyle olursa bu süreç devam etmez, sürmez. Herkes bu gerçeği bilmeli."

MUSTAFA KARASU: ÇÖZÜM OLMADAN SİLAH BIRAKMA OLMAZ (14 ŞUBAT)

PKK yöneticilerinden Mustafa Karasu, 15 Şubat'ta “İktidar, çözüm için herhangi bir adım atmamışken ve sorun çözülmeden kim silahların bırakılmasından ya da PKK’nın çekilmesinden söz edebilir?” demişti.

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Hükümet olarak gereken her şeyi yapıyoruz. HDP de yapılması gerekenleri yapmalı. Bizim açımızdan top onların sahasında” derken cevap Karasu'dan gelmişti.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, yaptığı açıklamada “İç Güvenlik Paketi” üzerinden iktidarı tehdit etmişti. Karasu, “AKP hükümeti, Güvenlik Paketi adı altında faşist yasalar çıkarıyor. Bunun tercümesi, demokratikleşme ve Kürt sorununu çözmeye direnmektir. Yeni Güvenlik Paketi’nin gündemde olduğu yerde hiçbir tartışmanın anlamı kalmaz. Bu paket, Kürt özgürlük hareketi açısından bir direnme gerekçesidir” demişti

Karasu, şunları söylemişti:  “Temel konularda müzakereye geçerek adımlar atılmıyor. AKP’nin işi gücü adım atmayarak ama seçim öncesi adım atacağı beklentisi yaratarak yeni bir seçim kazanmaya yöneliktir. AKP hükümeti Güvenlik Paketi adı altında faşist yasalar çıkarıyor. Bunun tercümesi, demokratikleşme ve Kürt sorununu çözmeye direnmektir. Yeni Güvenlik Paketi’nin gündemde olduğu yerde hiçbir tartışmanın anlamı olamaz. Bu paket, Kürt özgürlük hareketi açısından bir direnme gerekçesidir. Bu faşist ve otoriterleşme paketinin çıktığı bir ortamda tahkim edilmiş ateşkesin bile hiçbir anlamı olmaz. Bırakalım bu yasanın çıkarılması, gündeme konulması bile gayri meşrudur ve direnme hakkını doğurur.” 

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Keşke PKK silah bıraksa, barış olsa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER