Kozmik Çalışma Grubuyla ilgili şoke eden detay

Başında Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü’nün bulunduğu Kozmik Çalışma Grubu’nda (KÇG), 15 kişilik dar bir kadro çalışıyor.

Kozmik Çalışma Grubuyla ilgili şoke eden detay

Gruptaki bazı isimlerin sicillerine ilişkin ciddi suçlamalar bulunuyor. Bir dolandırıcı şebekesi lideri ile irtibatı tespit edilen Gülcü, görevinden alınmıştı. KOM Dairesi Başkan Yardımcısı Mahmut Çorumlu hakkında ise illegal dinleme yaptığı gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.

HİZMET HAREKETİNİ MERCEK ALTINA ALMAK İÇİN KURULDU

Edinilen bilgilere göre Efkan Ala, içişleri bakanı olduktan sonra bakanlığı bünyesinde 5 kişilik özel bir ekibin kurulması talimatı verdi. Bu grubun içerisinde de üst düzey iki İçişleri Bakanlığı, üç EGM bürokratı yer aldı. Grubun yaptığı dar kapsamlı toplantıların ardından Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi Başkanlığı bünyesinde Hizmet Hareketi’nin faaliyetlerinin mercek altına alınması için KÇG adıyla bir yapının kurulması kararlaştırıldı. KOM Dairesi Başkanlığı’na Hacı Yusuf Karababa özellikle getirildi. Karababa da talimat çerçevesinde dairesinde çalışma grubunun temelini attı. Kurulan dar kadroya KOM Dairesi Başkan Yardımcıları Sabit Akın Zaimoğlu ile Mahmut Çorumlu’nun yanı sıra KOM Şube Müdürü Soner Yıldırım, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Serdar Tuğ, EGM Hukuk Müşaviri 1.sınıf emniyet müdürü Mehmet Akdeniz, Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Bülent Kantar ve Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’de görevli iki emniyetçi dahil edildi. KÇG, geçen şubatta kuruldu. 

100 BİN İŞLETME BASKI ALTINA ALINDI

Çalışma grubu, haftanın belirli zamanlarında Mustafa Gülcü’nün başkanlığında KOM Dairesi’nde toplantı yapıyor. Toplantılara EGM İstihbarat Dairesi Başkanı Engin Dinç ile TEM Dairesi Başkanı Turgut Aslan da katılıyor. Toplantıların içeriği ile ilgili Bakan Ala haftalık bilgilendiriliyor. Camia ile ilgili her türlü bilgi ve belgeye ulaşılması için MASAK, BDDK ve SPK’nın da aralarında bulunduğu kurumlarla irtibata geçildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele şubeleri martta kurumlara ‘gizli’ ibareli yazılar yazarak Hizmet Hareketi ile ilgili her türlü bilgi ve belgenin taraflarına ulaştırılmasını istedi. Gelen taleplerin ardından bazı kurumlar cemaate ait dershane ve özel okulların yanı sıra yüzlerce işletmeyle ilgili bilgileri EGM’ye gönderdi. Çalışma grubu bir ön rapor hazırlayarak Ala’ya sundu. Raporun ardından KOM Dairesi Başkanı Hacı Yusuf Karababa’nın imzasıyla 81 ilde takip yapılması için talimat yazısı gönderildi. KOBİ kapsamındaki 100 bin işletmenin bu kapsamda baskı altına alındığı belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde de TEM Dairesi Başkanı Turgut Aslan imzasını taşıyan Hizmet Hareketi’ne yönelik bitirme planı kamuoyuna yansımıştı. Eylem planını, KÇG’nin şekillendirdiği belirtiliyor.

KURULDAKİLERİN SİCİLLERİ HAYLİ KİRLİ ÇIKTI

Kurulda bulunan isimlerin ise sicillerine ilişkin ciddi suçlamalar bulunuyor. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, İzmir’de kendisini muhbir ve MİT görevlisi olarak tanıtıp onlarca kişiyi dolandırdığı iddia edilen çete lideri İrfan Erbarıştıran ile bağlantısı olduğu tespit edildikten sonra Celal Uzunkaya ile birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü yardımcılığı görevlerinden alınarak merkeze çekilmişti. Gülcü bu soruşturma kapsamında 3 ay 10’ar gün hapis cezası aldı. Ancak cezası daha sonra ertelendi. Ala’nın bakan olmasının ardından Gülcü, 13 Şubat 2014 tarihinde kendisi gibi suçlanıp görevden alınan emniyetçiler gibi göreve getirildi. Yeniden genel müdür yardımcısı yapıldı.

 Zaman'ın haberine göre, KÇG’da yer aldığı belirtilen KOM Dairesi Başkan Yardımcısı Mahmut Çorumlu’nun da adı bir dönem bazı usulsüzlüklerle anıldı. Çorumlu, Hizmet Hareketi’ne ‘Haşhaşi’ ithamını ilk yönelten 28 Şubat Süreci’nin telekulak sanığı Osman Ak’ın ekibi içerisinde yer aldı. Ak’ın istihbarattan sorumlu Ankara Emniyet müdür yardımcılığı yaptığı dönemde Çorumlu, İstihbarat Şube’de başkomiser olarak görev yaptı. Ak ile birlikte 1998 ve 1999’da Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık’ın da aralarında bulunduğu 963 kurum ve kişiye ait telefonları dinlemekten yargılandı. Çorumlu’nun yanı sıra KOM Dairesi Başkan Yardımcısı Sabit Akın Zaimoğlu’nun da bu süreçte Ak ile irtibatlı olduğu kaydediliyor. Ak’a yeni dönemde tekrar görev verildi. Ekipteki aktif üyelerden, personelden sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Bülent Kantar bir dönem eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in yakın korumalığını yaptı. Ancak Rahşan Ecevit’in kendisinden duyduğu rahatsızlık sebebiyle görevinden alındı. 17 Aralık sonrası göreve getirilen Kantar’ın, Ankara’da Eylem Planı çerçevesinde KOM, TEM ve İstihbarat Şube Müdürlükleri’nde yürütülen çalışmaları yakından takip ediyor.

<< Önceki Haber Kozmik Çalışma Grubuyla ilgili şoke eden detay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER