Kürt Devleti kuruldu, PYD resmi ordu oldu

Suriye'nin kuzeyindeki PKK uzantısı konumundaki PYD, Cizire Kantonu’nda özerklik ilan etti.

Kürt Devleti kuruldu, PYD resmi ordu oldu

  • Suriye'deki otorite boşluğu, Öcalan'ı lider kabul eden PYD'ye devlet kurdurdu
  • Türkiye sınırı boyunca uzanan bölgedeki üç kantondan birisi olan Cizire’nin bayrağı ve bakanlar kurulu da açıklandı.

Mardin’in Nusaybin İlçesi’nin karşısında bulunan Suriye’nin Amude kentinde dün toplanan Demokratik Özerk Yönetim Meclisi, Cizire kantonunda özerklik ilan etti. Fırat Haber Ajansı’na göre, Rojava olarak bilinen bölgede kurulan meclisin başkanı Abdulkerim Umer, meclis üyelerini Kürtçe, Süryanice ve Arapça selamladı. Daha sonra özerk yönetimi ilan etti.

ÜÇLÜ BAKANLIK SİSTEMİ

Hükümet başkanlığı ve 22 bakanlıktan oluşan Cizire Kantonu’nda başkan ve bakanlar için üçlü bir yönetim modeli benimsendi. Buna göre bakanın Kürt olması halinde yardımcıları Arap ve Süryani olacak. Cizire Kantonu Başkanı Ekrem Heso olurken, başkan yardımcılığına Süryani Elizabet Gewriye ve Arap Husen Ezem getirildi. Maliye, ticaret ve ekonomi bakanlıklarına da kadınlar atandı.

PYD ORDU OLDU

Dün ilan edilen geçici hükümetin 4 ay sonra yapılacak seçimler için hazırlık yapacağı bildirildi. Cizire’den sonra Kobani ve Afrin kantonları da ayrı ayrı özerklik ilan ederek geçici hükümetlerini kurmayı planlıyor. Nihai hedefin ise 3 kantonun bir araya gelip oluşturacağı bir yapı olacak. PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’yi resmi ordusu ilan eden yapı, ilk etapta Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi’ni model alıyor.


<< Önceki Haber Kürt Devleti kuruldu, PYD resmi ordu oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER