Maliye Bakanı Şimşek'ten yolsuzluk çıkışı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye’nin yolsuzlukla daha çok mücadele etmesi lazım" dedi.

Maliye Bakanı Şimşek'ten yolsuzluk çıkışı

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Antalya Beldibi Tatil Köyü’nde Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Ekonomi Konferansı'na (UEK) katıldı. Açılış töreninde konuşan Şimşek, Türkiye’nin ekonomik gidişatı hakkında bilgiler verdi. Şimşek, "Türkiye’nin yolsuzlukla daha çok mücadele etmesi lazım." dedi.  

Şimşek, yolsuzluk algı endeksinde Türkiye'nin 2002 yılında 102 ülke arasında 65. sıradayken, bugün 177 ülke arasında 53. sırada olduğunu açıkladı. "Tabiki yolsuzlukla daha çok mücadele edilmesi lazım. Daha çok reform yapılması lazım. Ama dediğim gibi bir miktar bir ilerleme var. Kayıp dışı ekonominin milli gelire oranını da ciddi bir şekilde azalttık. Ama henüz arzuladığımız noktada değiliz. AB ortalamasına göre kayıp dışı ekonominin büyüklüğü hala arzuladığımız noktada değil.” şeklinde konuştu.  

"TÜRKİYE’NİN BORCU VAR AMA"

 Kamunun tasarruflara yönelmesi gerektiğini belirten Şimşek, Türkiye'nin net dış borç konusunda farklı bir noktada olduğunu savundu. Ülke olarak borcunun bulunduğunu, ancak devlet olarak ise net anlamda uluslararası alanda kreditör (kredi veren) noktasına gelindiğini aktardı.

 Şimşek, konuşmasında 2015 Genel Seçimleri’nden önce yapılması planlanan reformlar hakkında da bilgiler verdi. Şimşek, "25 yapısal dönüşüme ilişkin şu anda çok daha detaylı mikro düzeyde atılacak reform adımlarını nihai şekle getirdik. 25 alana ilişkin bin 200'ün üzerinde reformdan bahsediyoruz. Bu alanlar tabii ki hakikaten Türkiye'nin katma değer zincirinin yukarı çıkması için Türkiye'nin tasarruflarının artırılması için Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltması için eğitimde kaliteyi artırması için yani beşeri sermayenin kalitesinin artırılması için gibi birçok alanı kapsıyor. Tabii bu reformların bir kısmını seçimleri beklemeden uygulayabileceğimizi ben umut ediyorum." açıklamasında bulundu.

 Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı ise sürdürülebilir ekonomik konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Ülkenin uluslararası alandaki durumu hakkında bilgiler veren Başçı, Türkiye’de  istihdam artışının kendilerinin şaşırtan bir konu olduğunu söyledi. 2007-2013 döneminde yıllık yüzde 3,5’e yakında bir istihdam olduğunu açıklayan Başçı, bunun gelişmiş ülkelere göre çok iyi bir oran olduğunu söyledi. İstihdam oranın artmasında rağmen işsizliğin de arttığına değinen Başçı, “Nasıl oldu? Hala onlardan bahsediyoruz. Özellikle kadınlarda iş gücüne katılım hızlı oluyor. Yüzde 25’ten 30’a geldi. Bu hızla devam edecek gibi görünüyor." dedi.

UEK konferansı 3 gün sürecek. Yerli ve yabancı bir çok ekonomi uzmanı bu konferansta sunumlar gerçekleştirecek.

(CİHAN)
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Şimşek'ten yolsuzluk çıkışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER