Muhtarlık ofisinden çıkan eşya şaşırttı!

Müzeye dönen ofisten Osmanlı padişahlarıyla ilgili ilginç bir eşya da çıktı...

Muhtarlık ofisinden çıkan eşya şaşırttı!

  • Konya'da muhtarlık yapan Mehmet Doğan, 25 yılda binlerce eşya biriktirdi.
  • En çok dikkati çeken eşya, Osmanlı padişahları tarafından hediye olarak verilen 150 yıllık köstekli saat ile 1910 yılına ait gramofon bulunuyor
  • Muhtar Doğan: "İnsanlar geçmişini bilirse, bugüne daha çok değer verir diye."

Konya'da bir mahalle muhtarı, aralarında Osmanlı padişahları tarafından hediye olarak verilen 150 yıllık köstekli saat ile 1910 yılına ait gramofonun da bulunduğu binlerce eşyayı ofisinde sergiliyor.

Selçuklu ilçesi Rauf Orbay Mahallesi'nin 15 yıllık muhtarı Mehmet Doğan, 25 yıl önce, bir akrabasının satmaya karar verdiği 1954 yılına ait radyosunu, başkasına gitmesine gönlü razı olmayınca satın aldığını söyledi.



Radyoyu aldıktan sonra koleksiyon merakının başladığını anlatan Doğan, "O gün başladı; bir, iki, üç derken bugün binlerce malzeme birikti. En çok dikkati çekenleri; Osmanlı padişahları tarafından o dönemde hediye olarak verilen en az 150 yıllık köstekli saat ile 1910 yılına ait gramofon. Hiçbir güç kaynağı olmadan, zemberek ile kurulup, ilk ses kaydının olduğu taş plakların dinlenebildiği gramofonlar var elimizde. Ayrıca 100 yıllık av tüfeği, bataryalı radyolar, körüklü fotoğraf makineleri, köstekli saatler, Osmanlı kılıçları ve taş plaklar mevcut" dedi.

Dedesi ve babasına ait eski eşyaların olduğunu aktaran Doğan, "İnsanlar eski eşyaları merak edip muhtarlık ofisine geliyor. Burası adeta mahallemizin müzesi oldu. 15 yıldır muhtarım. Mahalle sakinlerimizin yanı sıra başka mahallelerden de bu eşyaları görmeye gelenler var. 'Bir taş plak dinleyelim, moralimiz düzelsin' diyenler bile oluyor. Gelip burada saatlerce oturanlar olduğu gibi, 10 yıldır girip çıktığı halde hiç dikkatini çekmeyenlere de rastlıyoruz. Demek ki bazı insanların içinde eskiye karşı bir sevgi var. Bunu görüyoruz. Bir diyalog ortamı oluşuyor, dostluklar kuruluyor" diye konuştu.

Doğan, eşyaları maddi kazanç elde etmek amacıyla biriktirmediğini, bugüne kadar hiçbirini satmadığını dile getirdi.

"Önemli olan; insanların bunları görmesi, eskiyi unutmaması. İnsanlar geçmişini bilirse, bugüne daha çok değer verir diye düşünüyorum" diyen Doğan, ofisin artık küçük gelmeye başladığını, muhtarlığa devam ederse, burasını vatandaşın daha çok istifade edebileceği hale dönüştürmeyi planladığını sözlerine ekledi.

AA
<< Önceki Haber Muhtarlık ofisinden çıkan eşya şaşırttı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER