ÖTV otomobilleri vurdu

ÖTV’nin olumsuz etkisi, bu sene otomotiv satışlarını vurdu...

ÖTV otomobilleri vurdu

Vergilerin özellikle düşük gelirliler için ağır olduğunu belirten Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, “100 Euro’luk araç Türkiye’ye geldiğinde 300 Euro oluyor. Daha da tuhafı, multimilyoner de, düşük gelirli de aynı vergiyi ödüyor. ÖTV’de hakkaniyet problemi var.” dedi.

Türkiye otomotiv pazarında yılın ilk 8 ayında yapılan satış, 2013 toplamının yarısına ulaşamadı. Geçen yıl 890 bin aracın satıldığı sektörde bu sene 8 ayda 406 bin satış gerçekleşti. 

Bu erimede Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) negatif etkisi olduğunu belirten Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, “100 Euro’luk araç Türkiye’ye geldiğinde 300 Euro oluyor. Daha da tuhafı multimilyoner de, düşük gelirli de aynı vergiyi ödüyor. Vergiler özellikle düşük gelirli için çok ağır. ÖTV’de hakkaniyet problemi var.” dedi. Acar, ÖTV zammının harcamalar bakımından hükümeti istediği hedeflere yaklaştırdığını ama vergiyi harcama yerine gelirden orantılı şekilde almanın ortadaki dengesizliği kaldıracağını kaydetti. İzmir’de bin 200, Sakarya’da ise bin adet üretimi ancak yapabildiklerini kaydeden Acar, “Amacımız komşulara ihracattı. Ancak civarda ülke kalmadı. VW bize Irak distribütörlüğünü vermişti. Biz de 2013’te Erbil’de merkez açmıştık. 70 çalışan vardı, şimdi orayı dondurduk.” dedi.

Türkiye’de yatırım olasılığını da değerlendiren Acar, Reno ve Fiat’ın Türkiye’de 1960’larda büyük yatırımın ardından Avrupa’dan Türkiye’ye otomotiv yatırımı yapılmadığını söyledi. Acar, 80 sonrası yapılan yatırımların tamamının ise Toyota, Hyundai, Honda gibi doğudaki markalardan geldiğini hatırlatarak; “2 yılda 17 milyon araç satılan Avrupa’da pazar 13 milyona geriledi. İspanya’da, Hollanda’da otomotiv pazarı yüzde 40 küçüldü. Dolayısıyla Avrupa’da kapasite açığı oluştu. Buradaki üretim boşluğunu doldurmadan Avrupalı markaların başka bir ülkede yatırım fikri şu an pek mümkün değil.” dedi. Türkiye’de yerli oto fikrine de değinen Acar, “Türkiye 850 binlik bir pazar. Bir model Türkiye’de ortalama 20 bin satıyor. Bunun detaylı konuşulması gerekiyor. Duygusal bakıp yatırım yapmak şirketlere göre değil.” diye konuştu.

8 AYDA 88 BİN ARAÇ SATTIK

20. yılını kutlayan Doğuş Otomotiv, 2004’te halka açılmıştı. 2006’da 40 bin araç satışına ulaşan şirketin, geçen yıl sattığı araç sayısı 158 bini buldu. Pazar payını geçen seneye kıyasla bu sene yüzde 3 artırdıklarını söyleyen Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Ocak-Ağustos 2014’te 88 bin araç sattıklarını, pazar payını yüzde 21’e çıkardıklarını kaydetti.

Zaman'ın haberine göre, Doğuş Otomotiv, ‘Trafik Hayattır’ adı ile başlattığı kampanya ile Cenevre’de ödül aldı. Ödülü alan Doğuş Otomotiv Kurumsal İletişim Müdürü Çağla Gül Şenkardeş, bu konunun üç yıl önce Hayat Bilgisi kitaplarında genişletilmesine önayak olduklarını, YÖK ile işbirliği yaparak 11 üniversitede de ders olarak işletildiğini belirtti.


<< Önceki Haber ÖTV otomobilleri vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER