Petrol fiyatları düştü ama doğalgaza indirim sesi yok

Doğalgaz anlaşmaları petrol fiyatlarının 6 aylık seyrine göre belirleniyor. Hazirandan bu yana petroldeki düşüşe işaret eden enerji uzmanı Necdet Pamir, ocak ayında doğalgazda yüksek oranda indirim olması gerektiğini vurguladı.

Petrol fiyatları düştü ama doğalgaza indirim sesi yok

Türkiye’nin en fazla doğalgaz aldığı Rusya’nın 1 Ocak’tan itibaren yapacağı yüzde 6’lık indirim vatandaşa yansımayacak. Sebebi ise Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) zararı gösteriliyor.

KIŞIN ZAM YAZIN İNDİRİM

Gaz tüketiminin zirve yaptığı kış aylarında indirim yapmayı düşünmeyen hükümet seçim için yığım yapıyor. Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Çalışma Grubu Başkanı Necdet Pamir, indirimin hazirandaki genel seçime kısa bir süre kala yapılacağını ifade etti. Pamir ocak ayında büyük bir indirimin yapılması gerektiğini söyledi.

İNDİRİM DAHA FAZLA OLMALI

Uzmanlar Türkiye’ye yapılacak indirimin Avrupa ülkelerine göre çok düşük olduğunu belirtiyor. Pamir, doğalgaz satın alım fiyatlarının satıcı ülkelerle yapılan uzun vadeli anlaşmalarla belirlendiğini söyledi.

FİYATI PETROL BELİRLİYOR

Bu anlaşmalarda alış fiyatlarındaki değişikliklerin bazı kıstaslara göre yapıldığına dikkat çeken Pamir, “Fiyatlar gizli tutulmakla birlikte özellikle fiyat değişikliklerinin 6 ve 9 aylık petrol ve petrol ürünleri fiyat ortalaması baz alınarak yenileniyor. Doğalgazın güncel satış fiyatı ise alım anlaşmasının yapıldığı andaki baz fiyat ile petrol ürünlerindeki son 6-9 aylık fiyat ortalama değerlerine göre hesaplanıyor” dedi.

PETROL YÜZDE 40 DÜŞTÜ

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda 25 yıl boyunca her kademede çalışan Pamir, Rusya’nın uygulayacağı yüzde 6’lık indirime rağmen Türkiye’nin hâlâ Almanya’dan daha pahalı gaz kullandığına dikkat çekti. Son dönemde petrolde yüzde 40 oranında bir gerilemenin olduğunu ifade eden Pamir, “Bu düşüş vatandaşın kullandığı doğalgaza yüzde 40 olmasa bile büyük bir indirim olarak yansımalı. Bu yüzde 6’lık Rusya indirimi dışında yapılması gereken bir indirim. Haziranda 114 dolar olan petrol bugün 70 dolarlara geriledi” dedi.

DOLARDA CİDDİ ARTIŞ OLMADI

Uzmanlar, tüketiciye olan yansımada önemli bir diğer parametrenin ise Türk Lirası’ndaki değerlenmeyle ilgili olduğunu ifade ettiler. Son bir yılda doların 2.10 ile 2.22 lira aralığında hareket ettiği dikkate alındığında petroldeki indirimin vatandaşın doğalgaz faturasına daha fazla yansıması gerekiyor.

DÜNYA UCUZLUYOR TÜRKİYE'DE ARTIYOR

ABD’nin kaya gazı kaynaklarını kullanıma sokması gazın satış fiyatlarını aşağıya çekti. Dünyada doğalgaz fiyatları düşerken ekim başında hükümet doğalgaza yüzde 9 oranında zam yaparak vatandaşı mağdur etmişti. Zam sonrası dört kişilik ailenin doğalgaz tüketimi için ödediği fatura ayda ortalama 15 lira arttı.

YÜZDE 9'LUK ZAM GERİ ALINSIN

Doğalgaz sadece doğrudan ailelere değil, elektrik fiyatlarına da dolaylı olarak yansıyor. Uzmanlar doğalgazda yapılacak yüzde 6 indirimin elektrik fiyatlarına da yansıması gerektiğini belirterek, 2 ay önce yapılan yüzde 9’luk doğalgaz zammının geri alınmasını istediler.

DOĞALGAZA YÜZDE 208 ZAM

2002-2014 yılları arasında doğalgaza yüzde 208 oranında zam yapıldığını ifade eden Necdet Pamir, elektriğin fiyatının ise aynı dönemde yüzde 109 oranında artığını söyledi.


BUGÜN



<< Önceki Haber Petrol fiyatları düştü ama doğalgaza indirim sesi yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER