Polis okulunda yaşanan skandalda yeni gelişme

İzmir’deki Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu’nun mezuniyetine gölge düşüren sorgu odası yargıya taşındı.

Polis okulunda yaşanan skandalda yeni gelişme

Sorguya alınan öğrenciler; küfür, darp, tehdit, şantaj suçlamalarıyla ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulundu. Mağdur öğrenciler, 7 emniyet mensubu ve dört öğrenci hakkında kamu davası açılmasını talep etti.

İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu’nda geçen perşembe günü yapılan mezuniyet törenine damgasını vuran sorgu odası hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Tören sırasında, okulun şikayet kutusuna atıldığı iddia edilen birtakım mektuplar gerekçe gösterilerek 16 öğrenciye, hayatlarının en anlamlı günü olan mezuniyet zehir edildi. Kim tarafından yazıldığı belli olmayan mektuplarla 16 öğrenci, aileleri ve arkadaşlarından ayrı tutularak okul müdürü ve müfettiş odalarında polis başmüfettişleri Reha Kocabıyık ve İsmail Duran tarafından sorguya alındı. Mezuniyet töreni için gelen aileleri, çocuklarına kavuşmak için saatlerce beklemek zorunda kaldı. Yapılanın hukuksuz bir işlem olduğunu belirten aileler, avukatlardan yardım isterken, avukatların gelmesinin ardından mezun öğrencilerin ifade işlemi saat 19.30 sıralarında tamamlanarak silahları teslim edildi.

ÖĞRENCİLER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Mezuniyet günü arkadaşlarından ayrı tutularak sorguya alınan öğrencinin avukatı Aksoy, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, suç tarihi 26 Mayıs-12 Haziran 2014 olarak gösterilirken, 15-20 polis memuru adayının isim isim ifadeleri alınacağı gerekçesiyle okul bitimine üç hafta kala sürekli sorgulamaya tâbi tutulduğu belirtildi. Okuldaki fişleme işlerini organize eden kişilerin E. ve C. isimli komiser yardımcıları olduğunun bilindiği, bu kişilerce güya kendisi yazmış gibi öğrenci Y.Y. adıyla BİMER’e şikayet dilekçesi yazdırıldığına da suç duyurusunda yer verildi. Öğrenci Y.Y.’nin, en son okulda görevlendirilen ve öğrencilerin ifadesini alan müfettişlere verdiği ifadesinde, hafta sonları sürekli E. ve C. komiserle birlikte evlere gittiklerini açıkça ifade ettiği, bu ifadenin müvekkiline ve diğer ifadesi alınan öğrencilere okunarak, “Siz de böyle ifade verin.” denilerek gerçeğe aykırı ifadeye zorlandıkları belirtildi. Suç duyurusunda ayrıca öğrencilere yönelik sorgulamanın başlatılabilmesi için okul kutusuna, mezun olan bazı yeni polisler aracılığıyla düzmece şikayet dilekçelerinin atıldığı öne sürüldü.

ÖĞRENCİLERE HAKARET VE TEHDİT

Aksoy’un sunduğu dilekçede, polis başmüfettişleri Kocabıyık ve Duran’ın da daha önce ifadelerine başvurulan öğrencileri tekrar çapraz sorguya alarak, istenen ifadeyi vermeyenlere, “Yalan söyleme şerefsiz. Sen daha polis bile olmadan önce adam gibi ifade vereceksin. Bizim hedefimiz, okuldaki bir kısım şerefsiz müdür ve amirlerdir. Onların kellelerini almak için buradayız. Siz bize yardımcı olun, biz de sizin peşinizi bırakalım.” şeklinde baskı, tehdit, küfür ve şantajla iftiraya zorladıkları iddiaları da yer aldı. Aksoy, suç duyurusunda bulunduğu polis başmüfettişleri, müdür, komiser yardımcıları ve yeni mezun dört öğrenci hakkında küfür, hakaret, darp, tehdit, şantaj, baskı ve yalana teşvik suçlamalarıyla kamu davası açılmasına karar verilmesini talep etti.

Zaman


<< Önceki Haber Polis okulunda yaşanan skandalda yeni gelişme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER