Reza Zarrab'a Güler'den 'istisnai' kıyak

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının kilit ismi İranlı Reza Zarrab’ın akrabalarının ‘istisnai vatandaşlık’ başvurusuyla Türk vatandaşlığına kabul edildiği ortaya çıktı.

Reza Zarrab'a Güler'den 'istisnai' kıyak

Zaman Gazetesi'nin haberine göre başvuru, Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere eski İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından imzalandı. Zarrab’ın akraba ve adamları, 22 Temmuz 2013 tarihli Bakanlar Kurulu’nda istisnai olarak vatandaşlığa kabul edildi. Mevzuata göre bu tür başvuru sahiplerini MİT inceliyor. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’a Zarrab’la ilgili ‘sakıncalı’ raporu sunan MİT’in, akrabaları için bir uyarı yapıp yapmadığı ise bilinmiyor.

Haklarındaki yolsuzluk ve rüşvet suçlamaları savcıların değişmesi sonrasında ‘takipsizlik’ kararıyla kapatılan Reza Zarrab ve adamları, AKP’li dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun çalışmalarında da sıkça gündeme geliyor. Resmi kayıtlara göre, Zarrab’ın yakınlarından Muhammed Zarrab, Hüseyin Zarrab, Ahad Khabbaztamımı ve Mohammad Reza ile aileleri Türk vatandaşlığına ‘istisnai’ şartlarla kabul edilmek için geçtiğimiz yıl başvuru yaptı. Reza Zarrab’ın, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’le tanışıklığı nedeniyle kısa sürede sonuçlanan vatandaşlık işlemleri için önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü, ardından da ilgili Müsteşar ve Müsteşar Yardımcısı 2013 yılının Haziran ayında ‘olur’ verdi. Başvuru, daha sonra Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 12. maddesinin b fıkrası uyarınca Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere Muammer Güler tarafından imzalandı. Zarrab’ın akraba ve adamları, 22 Temmuz 2013 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında istisnai olarak vatandaşlığa kabul edildi.

'VATANDAŞLIĞA ALINMASI ZARURİ GÖRÜLEN KİŞİLER'
‘İstisnai vatandaşlık’, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 12. maddesinde düzenleniyor. Maddede “Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulu’nun kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.” hükmü yer alıyor. İlgili maddenin a fıkrasında, “Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişilerin” ifadesi yer alıyor. B fıkrasında, “Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişilerin”, c fıkrasında ise Göçmen olarak kabul edilen kişilerin” istisnai olarak vatandaşlığa kabul edilebileceği belirtiliyor. Zarrab’ın akraba ve adamları, maddenin b fıkrasında düzenlenen “Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler” kapsamında bu haktan yararlandı.

MİT, ZARRAB’IN ADAMLARI İÇİN UYARI YAPTI MI?

Mevzuata göre, istisnai olarak vatandaşlığa alınacak kişilerle ilgili olarak MİT tahkikat yapıyor. İstisnai olarak vatandaşlık hakkından yararlanmak isteyenlerden sakıncalı olanlarla ilgili İçişleri Bakanlığı’na uyarıda bulunan MİT’in, Zarrab’ın adamlarıyla ilgili olarak bir uyarıda bulunup bulunmadığı ise merak konusu. Yaşanan süreç, böyle bir uyarı yapılsa bile dikkate alınmadığını ortaya koyuyor. MİT’in 2013 yılının Nisan ayında Reza Zarrab’ın bazı bakanlarla yürüttüğü ilişkilerin hükümeti zor durumda bırakabileceği konusunda dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ı uyardığı iddia edilmişti. Raporda, kardeş Mohammed Zarrab’ın vatandaşlık başvurusu yaptığına dikkat çekilmişti. Yalanlanmayan iddiaya göre, raporda Zarrab’ın, kardeşinin Türk vatandaşlığına kabulü için 12 Nisan 2013’te Muammer Güler ile görüştüğü belirtiliyor. Güler’den olumlu cevap alan Zarrab, bir gün sonra kardeşiyle yaptığı görüşmede, Güler’in oğlu Barış Güler’in yanına geleceğini ve başvuru kâğıtlarını vereceğini söylüyor. Zarrab, kardeşine vatandaşlığa kabul kararının da ilk Bakanlar Kurulu toplantısından çıkacağını kaydediyor. Karar, 22 Temmuz tarihli toplantıda çıkıyor.
<< Önceki Haber Reza Zarrab'a Güler'den 'istisnai' kıyak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER