Şok belgeler! İran'la işbirliği yaptıkları ortaya çıktı

Muhaliflerin çatı örgütü SMDK, El Kaide bağlantılı IŞİD’in İran ve Şam rejimiyle işbirliği yaptığının belgelerini yayınladı.

Şok belgeler! İran'la işbirliği yaptıkları ortaya çıktı

Suriye’de devam eden iç savaşı bitirmek için çözüm aranan Cenevre 2 Konferansı verilen aradan sonra yeniden başladı. Muhaliflerin çatı örgütü SMDK, El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide bağlantılı IŞİD’in İran ve Şam rejimiyle işbirliği yaptığının belgelerini yayınladı. Belgelere göre bazı IŞİD komutanları defalarca İran ve Rusya’ya gitmiş.

Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK), dün terör örgütü El Kaide’nin Suriye’deki kolu Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının İran ve rejimle ilişkisini belgelediğini açıkladı. Cenevre 2 görüşmelerinin ikinci turunun başladığı gün gruba ait internet sitesinden yapılan açıklamada Koalisyon, IŞİD’in Cerablus’taki komutanı olan Ebu Hafs el Masri’nin pasaportunun ele geçirildiğini ve pasaporta birçok defa gidiş-geliş gösteren Rusya ve İran vizesi bulunduğunu belirtti. Ayrıca IŞİD içinde savaşan birçok militanın pasaportunda da İran ve Rus vizelerinin olduğu aktarıldı. Açıklamada, IŞİD’den ele geçirdiği cephaneliklerde yapılan incelemelerde silahların Suriye Savunma Bakanlığı ve Rus malı olduğu tespiti de yer alıyor. Muhalifler, Esed ve IŞİD güçleri tarafından uygulanan işkence yöntemlerinin de birebir aynı olduğuna dikkat çekiyor.


Koalisyon, IŞİD komutanları içinde Esed yanlısı milis ve subayların olduğunu ortaya koydu. Yapılan açıklamada konsey, El Kaide’nin Suriye’deki devrimi engellemek amacıyla İran ve Şam tarafından kurulduğunu ve güçlendirildiğini belirtti. IŞİD’in İdlib’deki emiri olan Muhanat Juneydi’nin Esed rejiminin subayı olduğunu, 2003 yılındaki ABD’nin Irak işgaline karşı ülkeye gidip dönen militanları sorgulayan birimin komutanlığını yaptığını kaydetti. Açıklamada, Juneydi’nin Nusayri azınlığa mensup olduğu, ancak şu anda Afgan yerel elbiseleri giydiği, uzun sakal bıraktığı ifade edildi. Rakka’daki El Kaide birliklerinin komutanlığını yapan Ebu Enes el Iraki’nin İran, Irak ve rejimden doğrudan para ve silah aldığı belirtilirken, Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) ele geçirdiği Iraki’nin bir militanın rejimle işbirliği yaptıklarını tüm açıklığıyla anlattığı aktarıldı.

Muhaliflere göre, IŞİD’in karargâhlarının yeri rejim tarafından bilinmesine rağmen vurulmuyor, militan ve eleman sevkiyatı Esed uçaklarının nezaretinde yapılıyor. Rakka, Halep, İdlib gibi kentlerde bilinen binalarını IŞİD’in karargâh olarak kullanıldığı bilinmesine rağmen rejim bu binaları hedef almıyor. IŞİD militanlarına saldıracak muhalif grupların da bu sırada uçaklar tarafından bombalandığı belirtiliyor. IŞİD’in ayrıca rejimle ticari ilişki içinde de olduğu, rejime elektrik karşılığında petrol sattığı da vurgulanıyor.Zaman
<< Önceki Haber Şok belgeler! İran'la işbirliği yaptıkları ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER