Star skandal haberiyle kendi kendini vurdu

Star gazetesinin iddia ettiği yasal olmayan Tibnot programının hükümetin atadığı polisler tarafından hala kullanıldığı ortaya çıktı.

Star skandal haberiyle kendi kendini vurdu

Star gazetesi bugün manşetinde emniyet istihbarat birimlerinin kullandığı Tibnot programının yasal olmadığını iddia etti. Haberin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hacı Yusuf Karababa imzalı belgeye dayandırıldı. 13 Haziran 2014 tarihli belgede programın kullanılmasına onay verilmiyor. Ancak Star gazetesinin iddia ettiği yasal olmayan Tibnot programının hükümetin atadığı polisler tarafından hala kullanıldığı ortaya çıktı. Star gazetesinin haberine göre hükümetin atadığı İstanbul Başsavcı vekili Orhan Kapıcı’nın 30 Haziran’da Tibnot programının kullanılmasına izin verdiği için ve İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ömer Burak Aktaş’ın da programı kullandığı için suç işlemiş oluyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Orhan Kapıcı 30 Haziran 2014 tarihinde bu sistemin kullanılmasına izin verdi. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ömer Burak Aktaş’ın, izin için İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı'ya 30 Haziran 2014 tarihinde yazdığı belgede söz konusu sistemin kullanılmasının gerekli olduğu vurgulandı. Yazıda, "Sistemin aktif olmaması devlete zaman, personel ve işgücü olarak oldukça büyük bir iş yükü getirecektir. Ayrıca yapılan bazı soruşturmalar da sekteye uğrayacaktır. Bu nedenle savcılıkla koordineli yürütülen soruşturmalarda Tibnot isimli yardımcı yazılımın şubemiz tarafından kullanılmasını arz ederim.” ifadeleri yer aldı. Bunun üzerine Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı, 30.06.2014 tarihinde sistemin aktif olarak kullanılmasına onay vermesi dikkat çekiyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ömer Burak Aktaş tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen 2014\4591 sayılı belgede şunlar ifade ediliyor: “TİBNOT isimli teknik birimlerde kullanılan yardımcı yazılım ile ilgili olarak; KOM Dairesi Başkanlığı tarafından iletişimin denetlenmesi hizmetinde kullanılacak yazılımı geliştirmek için 06.01.2009 tarihinde çalıştay yapılmıştır. Bu programa da KOM Dairesi Başkanlığı'ndan 188106 sicil numaralı polis memuru C.B. katılmıştır. Bu şahıs kendisi tarafından geliştirilen sistem hakkında bir sunum yapmıştır.  Daha sonra da ilgili polis memuru tarafından KOM Dairesi'ne bağlı illerdeki şubelere de aynı sistem kurulmuştur. Bu sistem kurulduğu günden itibaren bütün birimlerimizde aktif olarak kullanılmaktadır. Ayrıca 23.02.2014 tarihinde de yazılım sisteminin olmadığı diğer illere de aynı sistem kurulmuştur.”

Zaman'ın haberine göre, Ömer Burak Aktaş, Tibnot'un kaldırılması halinde Emniyet Teşkilatı'nda yaşanacak bazı aksaklıklara da dikkat çekiyor:

“Cumhuriyet savcılarının talimatı ile yürütülen soruşturmalarda KOM Dairesi Başkanlığı tarafından onay verilen herhangi bir program ve yazılım olmadığından, herhangi bir program ve yazılım olmaksızın çözümleme işleminin yapılması mümkün değildir. Bundan dolayı da şüphelilerle ilgili olarak elde edilen bilgilerin kısa sürede ve sağlıklı şekilde tasnifi mümkün değildir. Sistemin aktif olmaması devlete zaman, personel ve işgücü olarak oldukça büyük bir iş yükü getirecektir. Ayrıca yapılan bazı soruşturmalar da sekteye uğrayacaktır. Bu nedenle savcılıkla koordineli yürütülen soruşturmalarda Tibnot isimli yardımcı yazılımın şubemiz tarafından kullanılmasını arz ederim.” Aktaş'ın talebinin ardından da İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı, 30.06.2014 tarihinde sistemin aktif olarak kullanılmasına onay veriyor.




<< Önceki Haber Star skandal haberiyle kendi kendini vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER