Sular artık kontrol altında!

Damacana suya çipli takip geliyor...

Sular artık kontrol altında!

Sağlık Bakanlığı, plastik ve cam damacana sulara elektronik takip sistemi getiriyor. TÜBİTAK ile birlikte yürütülen çalışma kapsamında damacanalara çip takılacak. Çip takılacak damacana sular, dolumdan tüketiciye ulaşıncaya kadar elektronik sistemle merkezden takip edilecek. Bakanlık, 2014 yılı başında TÜBİTAK ile damacana yıkama suyu sıcaklıkları standartlarını açıklayacak. Firmalar, 1 yıl içinde sistemi kuracak. Damacanalara doldurulan sulara 3 aylık raf ömrü süresi getirilecek. 

Sağlık Bakanlığı, saha çalışmalarında elde ettiği tecrübeler ışığında 2013 yılı mart ayında bir yönetmelik değişikliği gerçekleştirdi. Yönetmeliğe göre, damacanalar üretim tarihinden itibaren en fazla üç yıl veya 75 kez kullanılabilecek. Bu amaçla, damacanaların kaç kez doldurulduğuna ilişkin ‘Damacana Takip Sistemi’ kurulacak. 

ELEKTRONİK TAKİP 3 AŞAMADA GERÇEKLEŞECEK 

Damacana suların elektronik takibi 3 aşamada gerçekleşecek. Damacanaların, yıkanması gereken 55-70 derecelik su sıcaklığı, Sağlık Bakanlığı’nca merkezden takip edilecek. İkinci aşamada ise dolumu yapılan suya dışarıdan su eklenmesinin önlenmesi için iletkenlik takibi merkezden yapılacak. Çipli takip sistemiyle de damacanın ne kadar süreyle kullanıldığı ve kaç kez dolum yapıldığı da denetlenecek. 

CİHAN
<< Önceki Haber Sular artık kontrol altında! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER