TSK'dan yeni bir Süleymanşah hamlesi

TSK Süleymanşah karakolu'na Suriye'nin istemediği sitemi yine kurdu.

TSK'dan yeni bir Süleymanşah hamlesi

TSK, Türkiye’nin yurtdışındaki tek Türk toprağı sayılan Süleymanşah karakoluna Suriye’de iç savaş yaşanmadan önce kurduğu ancak sonra kaldırdığı haberleşme sistemini tekrar devreye aldı. Bu sayede karakol yüzlerce kilometre ilerideki karargahlarla da “çevrimiçi” oldu.

Süleymanşah Türbesi’nde bulunan saygı karakoluna yönelik emniyet tedbirlerine bir yenisi daha eklendi. Şanlıurfa’daki zırhlı tugay komutanlığına bağlı olarak görev yapan karakolun haberleşme tertibatları kriptolu cihazlarla güçlendirildi.

“SESLERİNİ DUYMAK İSTİYORUM”

Hürriyet'in haberine göre, askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Suriye’de iç savaş yaşanmadan önce Süleymanşah’ı ziyaret eden üst düzey bir komutan, karakol içindeki incelemesinde mevcut telsizin sadece Türkiye’deki en yakın askeri birlikle iletişim kurabildiğini fark etti. Bunun üzerine komutan, “Ben kendi karargahımdan buradaki Mehmetçiğin sesini istediğim zaman anında duymak istiyorum” diyerek daha uzun menzilli gelişmiş bir telsiz sistemi kurulması emrini verdi. Komutanın yaptığı denetleme sonucu verilen emir doğrultusunda karakola, 2011’de yüksek güvenlikli ve kriptolu çok uzun menzillere kadar anında irtibat sağlayabilen bir telsiz sistemi kuruldu.

GİZLİ SERVİS FARKETTİ

Telsizin devreye alınmasından bir süre sonra karakolun bulunduğu bölgede keşif yaptıkları öğrenilen Suriye gizli servisi El Muhaberat elemanları bölgede olağandışı sinyal hareketliliğini fark etti ve karakola bu sistemin kurulduğunu anladı. Suriye gizli servisi, Suriye Dışişleri Bakanlığı’na durumu bildirdi. Suriye Dışişleri Bakanlığı da Türk Dışişlerine, “Kurulan uzun menzilli telsiz sisteminin kendileri için olumsuz yönleri olabileceğini” aktaran bir nota iletti. Türk Dışişleri de Genelkurmay Başkanlığı’na durumu aktarınca telsiz karakoldan kaldırıldı.

TEKRAR KURULDU

Suriye’de iç savaşın tırmanmasıyla birlikte Türkiye, karakolun güvenliği için uzun menzilli telsiz sistemini tekrar kurdu. Kurulan sistem, operasyonel ihtiyaçlara da cevap vermekle birlikte yüzlerce kilometre ötedeki askeri karargahlarla kriptolu ve anında iletişim sağlayabilen bir nitelik taşıyor. Kriptoları çözülmeden dinlenmesi imkansız olan sistem sayesinde karakolda görevli askerler, karakolla ilgili tüm bilgileri ve ihtiyaçları aracı santraller olmadan çok uzaktaki karargahlara iletebiliyor. Öte yandan kurulan sistem, sağlıklı çalıştığının denetlenmesi amacıyla sürekli çevrimiçi tutuluyor.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’ye 30 kilometre uzaktaki karakolla ilgili en son 28 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Orayı özel kuvvetlerden arkadaşlarla takviye ettik. Burada bir sıkıntı yok. Hali hazırdaki mevcut durum nedeniyle özel kuvvetlerle orası güçlendirilmiş durumda. Biz her türlü tedbiri aldık dedik. Türk Silahlı Kuvvetleri teyakkuz halindedir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin vatan parçasını, sınırını koruma konusundaki iradesini herkes görmüştür” açıklamasında bulunmuştu.

<< Önceki Haber TSK'dan yeni bir Süleymanşah hamlesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER