Taraf ve Fuat Avni 7 ay önce bakın neler yazmış!

Türkiye'nin yurt dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerlerin Türkiye getirilme operasyonu sonrası Taraf Gazetesi'nin haberi ve Twitter fenomeni Fuat Avni'nin Süleyman Şah Saygı Karakolu'yla ilgili paylaştıkları akıllara geldi. İşte o haberler ve ayrıntıları...

Taraf ve Fuat Avni 7 ay önce bakın neler yazmış!

IŞİD'in kontrolü altındaki bölgede çatışmalar nedeniyle bir süreden bu yana askerlerin nöbet değişimi yapmadığı iddia edilen Türkiye'nin yurt dışındaki Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki Süleyman Şah Türbesi'ndeki sanduklar ve buradaki Saygı Karakolu'nda görevli askerler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonu ile gece yarısı Türkiye'ye getirildi.

Operasyon sonrası Taraf Gazetesi'nin haberi ve Twitter fenomeni Fuat Avni'nin Süleyman Şah Saygı Karakolu'yla ilgili paylaştıkları akıllara geldi. Sosyal medyada da bir çok kişi tarafından paylaşılan haber ve tweetlerde, o dönemde Süleyman Şah Türbesi'nden vazgeçildiği iddia ediliyordu.

FUAT AVNİ AYLAR ÖNCESİNDEN YAZMIŞ
Birçok operasyonu önceden duyurmasıyla Twitter'da fenomen olan Twitter kullanıcısı Fuat Avni, isimli hesaptan Süleyman Şah Türbesi'ne ilişkin 21 Ağustos tarihinde atılan tweetlerde,  IŞİD'e Süleyman Şah Türbesi'nin verileceğinin gün yüzüne çıktığı iddia edilmişti. Pazarlığın deşifre edilmesiyle durumun ertelendiğini belirten Fuat Avni, makul zamanda IŞİD'le kordineli olarak türbenin yıktırılacağını yazmıştı.
OPERASYONDAN KARELER

TARAF "SÜLEYMAN ŞAH IŞİD'E VERİLİYOR" MANŞETİYLE ÇIKMIŞTI
Taraf gazetesi Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Musul Konsolosluğu’nda rehin aldığı 49 Türk personeli serbest bırakma karşılığında, Türkiye’nin yurtdışındaki tek toprağı olan 928 yıllık Süleyman Şah Türbesi’ni istediğini öne sürmüştü. Hatta o dönemde Taraf Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Oğuz Karamuk, Bugün TV canlı yayında yaptığı açıklamada Süleyman Şah Türbesi haberinin belgelerinin ellerinde olduğunu söylemişti. Yasadan dolayı belgeyi basamadıklarını belirten Karamuk, "Dava açılırsa söz konusu belgeler mahkemeye sunulacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

TARAF NE YAZMIŞTI?
Taraf Gazetesi 21 Ağustos 2014 tarihinde çok tartışılacak bir manşetle çıkmıştı. Hüseyin Özay imzalı habere göre, IŞİD, Musul Konsolosluğu'nda rehin aldığı 49 vatandaşımızın serbest bırakması karşılığında Türkiye'nin yurtdışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'ni istedi. İddiaya göre, AKP hükümeti IŞİD'in bu isteğini kabul etti.


Türkiye ve dünyayı sarsacak haberde, yaşanan süreç şöyle anlatılmıştı: IŞİD, 49 personeli rehin aldıktan sonra Hükümet ile pazarlığa girdi. Yaklaşık iki buçuk aydır devam eden pazarlıklarda IŞİD, Türkiye'den öncelik olarak para ve silah istedi. Bununla da yetinmeyen örgüt pazarlığın dozunu arttırarak rehinelerin serbest bırakılmalarına karşılık Türkiye'nin tek Türk toğrağı olan Süleyman Şah Türbesi'nin boşaltılmasını istedi. Hükümet, IŞİD'le mücadele etmek yerine bu isteği kabul etti.

GENELKURMAY'A 'TÜRBEYİ BOŞALT TALİMATI' GİTTİ İDDİASI

Aynı iddiaya göre hükümet, türbenin boşaltılma talimatını Genelkurmay'a iletti. Ancak hükümet bunu IŞİD'le yapılan pazarlık olarak değil, türbeye olası bir saldırı ihtimaline karşı bir önlem olarak gösterdi. Bunun üzerine asker buradan çekilmek için ön hazırlık yaptı ancak harekete geçilmedi. Habere göre hükümet kamuoyunu 'çatışmayı önlemek için askeri çektik' diyerek ikna edeceği öne sürüldü.

DIŞİŞLERİ YALANLAMA YERİNE MEDYAYI ELEŞTİRMİŞTİ

İddialar üzerine Dışişleri Bakanlığı'ndan haberle ilgili açıklama yapmış. Açıklamada, "ortaya atılan asılsız iddialar büyük bir sorumsuzluk örneğidir" vurgusu yapılarak "Böylesine hassas bir konuda gazetecilik ve basın ahlakına uygun hareket edilmeli, mesnetsiz, spekülatif ve sorumsuzca yayınlarla kamuoyunun yanlış yönlendirilmesinden  özenle kaçınılmalıdır. Tüm basın-yayın kuruluşlarını bu konuda gereken duyarlılığı  göstermeye, kamuoyumuzu da bu tür yayınlara itibar etmemeye davet ediyoruz" denilmişti.

CHP,  İDDİAYI DAVUTOĞLU'NA SORMUŞTU?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Dışişleri Bakanı'na "IŞİD terör örgütünün Musul Konsolosluğu'muzda rehin aldığı 49 vatandaşımızı serbest bırakma karşılığında AKP Hükümetinin, Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu ve Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olan 10 bin 96 metrekarelik Türkiye'ye ait toprakları IŞİD terör örgütüne verdiği iddiası doğru mudur?" diye sormuştu.

<< Önceki Haber Taraf ve Fuat Avni 7 ay önce bakın neler yazmış! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER