Tepki çeken raporda çok konuşulacak bir detay daha!

PKK'lı teröristleri 'aktivist' olarak tanımlayan AKPM raporuna CHP'den destek!

Tepki çeken raporda çok konuşulacak bir detay daha!

PKK terör örgütü mensuplarını “aktivist”, PKK terörünü “çatışma” olarak niteleyen AKPM Raporu’na CHP’den destek gelmesi siyaset kulislerinde şaşkınlığa neden oldu. 

Önceki gün yapılan oylama ile kabul edilen raporda en çok tartışılan bölüm BDP’li Ertuğrul Kürkçü’nün verdiği önergeler oldu. Kürkçü'nün verdiği, "Kürt sorunu ve PKK terörizmi 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu" ifadesinin "Türkiye'deki Kürt sorunu ve Türk devletiyle PKK arasındaki çatışma 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu" şeklinde değiştirilmesini içeren önerge, genel kurulda oylanarak kabul edildi. Buna göre, raporda yer alan "PKK terörizmi" ifadesi, "çatışma" olarak değiştirildi. İzleme komitesinin verdiği ve genel kurulda kabul edilen önergeye göre de raporda PKK'lılardan "PKK aktivisti" olarak bahsedildi.

Önergelerin ardından raporun tamamı oylandı. Rapor 142 evet, 35 hayır ve 6 çekimser oyla AKPM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Türk delegasyonundan CHP milletvekilleri Deniz Baykal ve Gülsün Bilgehan rapor lehinde oy kullanırken, AK Parti milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu, Şaban Dişli, Tülin Erkal Kara, Pelin Gündeş Bakır, Burhan Kayatürk ve Ahmet Türkeş hayır oyu kullandı. AK Parti Milletvekili Nursuna Memecan ve CHP Milletvekili Haluk Koç ise çekimser oy kullandı.

Baykal oylamada evet demesine rağmen daha sonra yaptığı açıklamada, "PKK ile ilgili rapora eklenenler kabul edilemez. Buna şiddetle karşı çıkıyorum. Raporun sonuç oylamasında kabul oyu vermem, önergelerle yapılan bu eklemeleri kabul ettiğim anlamına gelmez. Benim oyum, raporun ifade özgürlüğü, yargının bağımsız olması gibi konulara ilişkin tespitlerle ilgili" diye konuştu.

İHL’ye karşı CHP-BDP koalisyonu

AKPM Raporunda ilk ve orta öğretimi yeniden düzenleyen 4+4+4 değişikliğiyle ilgili, “Genel Kurul, İHL’lerin orta kısmının tekrar açılmasını endişe ile karşılamaktadır. Bu, laiklik ilkesinden ayrılma işareti taşıyor” ifadesi yer aldı. Raporda yer alan bu ifadelerin çıkarılması için girişimde bulunan Türk Delegasyonu önerge verdi. Önerge lehine konuşan Pelin Gündeş Bakır, raporun yazarı Fransız Josette Durrieu’nun kendi ülkesinde Katolik okulları olduğunu ve bunun laiklikle çelişmediğini gündeme getirdi. İHL’lerle ilgili ifadelerin rapordan çıkarılması yönündeki önergenin oylamasında CHP’li Gülsün Bilgehan ve Haluk Koç ile BDP li Ertuğrul Kürkçü “hayır” oyu kullanarak İHL’lerle ilgili olumsuz ifadelerin raporda kalmasını sağladı.
<< Önceki Haber Tepki çeken raporda çok konuşulacak bir detay daha! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER