Torba yasa'dan Albayraklara dev kıyak çıktı

Torba yasadan, Yeni Şafak Gazetesi ve tvnet’in sahibi Albayrak Grubu’na özelleştirme kıyağı çıktı.

Torba yasa'dan Albayraklara dev kıyak çıktı

Soma’da hayatını kaybeden madencilerle taşeron işçilere yeni haklar getirmesi beklenen torba yasadan, Albayrak Grubu’na özelleştirme kıyağı çıktı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba tasarıya eklenen bir geçici maddeyle SEKA Balıkesir İşletmesi’nin hükümete yakın Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi Albayraklar’a verilmesi sağlanacak.

SEKA’nın özelleştirmesi defalarca iptal edilmiş, son olarak da 27 Mart 2014’te Anayasa Mahkemesi’nden dönmüştü. Tasarıya, alt komisyonda eklenen geçici madde ile özelleştirme aleyhindeki yargı kararlarının uygulanmayacağı hükme bağlanıyor. Bünyesinde 185 lojman bulunan SEKA, 1 milyon 800 bin metrekare arazi üzerine kurulu.

ÖZELLEŞTİRME KIYAĞI SOMA'NIN ARKASINA GİZLENDİ

Soma’da hayatını kaybeden madencilerle taşeron işçilere yeni haklar getirmesi beklenen torba yasadan, Albayrak Grubu’na özelleştirme kıyağı çıktı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba tasarıya eklenen bir geçici maddeyle SEKA Balıkesir İşletmesi’nin Albayraklar’a verilmesi sağlanacak.

YARGI KARARIYLA İPTAL EDİLEMEYECEK

SEKA’nın özelleştirmesi defalarca iptal edilmiş, son olarak da 27 Mart 2014’te Anayasa Mahkemesi’nden dönmüştü. Tasarıya alt komisyona eklenen geçici madde ile özelleştirme aleyhindeki yargı kararlarının uygulanmayacağı hükme bağlanıyor.

Torba yasa tasarısının 85. maddesi ile “Devir ve teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden beş yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilmiş olan yargı kararları ile ilgili olarak bu kuruluşların geri alınması yönünde herhangi bir işlem tesis edilmez.” hükmü getiriliyor. Böylece SEKA’nın özelleştirilmesini iptal eden yargı kararlarının uygulanmasının önüne geçilerek işletmenin Albayraklar’da kalması sağlanıyor.

SEKA Balıkesir İşletmesi’nin Albayraklar’a verilmesini sağlayan son düzenleme, 26 Nisan 2012’de 6300 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile gerçekleşmişti. 120 milletvekilinin bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıması üzerine Yüksek Mahkeme, kanun hükmünde kararnameyi iptal etti.

SOMA YASASINA EKLENMESİ TEPKİ ÇEKTİ

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı, 27 Mart 2014’te Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece Balıkesir SEKA’nın, Yeni Şafak Gazetesi’nin de sahibi olan Albayrak Grubu’ndan geri alınması zarureti doğdu. Ancak SEKA’yı Albayraklar’a vermekte kararlı olan hükümet, yeni bir düzenlemeyi Meclis’e getirdi.

Torba yasadaki düzenleme ile SEKA’nın Albayraklar’da kalması sağlanacak. Muhalefet milletvekillerinin sık sık Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getirdikleri düzenlemenin, Soma işçileriyle ilgili yasaya eklenmesi de tepki çekti.

Soma’daki acıları sarmayı hedefleyen düzenlemenin, SEKA ve memurların iş güvencesine son veren madde gibi pek çok antidemokratik düzenlemeye perde yapıldığı belirtiliyor. Bünyesinde 185 lojman bulunan ve 1 milyon 800 bin metrekare arazi üzerine kurulu olan SEKA’nın Albayrak Grubu’na peşkeş çekilme hikâyesi, 2003’te başladı.

İşte o skandal düzenleme

SEKA’yla ilgili yasada yapılmak istenen değişiklik: MADDE 85 – 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’a aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 26- Bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla devir ve teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden beş yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilmiş olan yargı kararları ile ilgili olarak sözleşmelerinde belirtilen haller dışında bu kuruluşların geri alınması yönünde herhangi bir işlem tesis edilmez.”

1,1 milyona aldı, 200 milyon dolarlık kâğıt üretecek

Yaklaşık 1 milyon 800 bin metrekare arazisi, 185 lojmanı, sosyal tesisleri ve diğer varlıkları ile Balıkesir SEKA Kağıt Fabrikası, bölgenin en önemli işletmelerinden birisi. 1,1 milyon dolara satılan SEKA’ya özelleştirme ihalesi öncesinde 51 milyon dolar değer biçiliyordu.

SEKA’yı 1,1 milyon dolara alan Albayraklar, 220 bin doları 2003’te, 240 bin dolarlık kısmı 2004’te, 794 bin dolarlık kısmını ise 2012’de ödedi. Albayrak Grubu, bu fabrikada yıllık 200 milyon dolarlık kâğıt üretimi yapacağını duyurmuştu.

Zaman

<< Önceki Haber Torba yasa'dan Albayraklara dev kıyak çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER