Türkiye kendi uydularını yapabilecek

Bakan Ergün: Türkiye, 10 yıl içinde kendi haberleşme uydusunu fırlatacak

Türkiye kendi uydularını yapabilecek

  • "10 yıl içinde Türkiye, haberleşme uydularını yapabilen, bunları başkası için üreten ve fırlatabilen ülkelerden olacak"
  • "Fırlatma teknolojileri üzerinde çalışıyoruz."
  • "Her yıl 10 üniversiteyle, teknoloji transfer ofislerine 1'er milyon lira hibe veriyoruz. "

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin kendi haberleşme uydularını kendi yapabilecek kabiliyete sahip olduğunu belirtti. Bakan Ergün; "Şimdi, fırlatma teknolojileri üzerinde çalışıyoruz. 10 yıl içinde Türkiye, haberleşme uydularını yapabilen, hem de bunları başkası için üreten ve fırlatabilen ülkelerden birisi haline gelmiş olacak dedi. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Üniversite- Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı'na katılmak için Konya'ya geldi. 

Bakan Ergün, yaptığı konuşmada Türkiye'nin son 11 yılda büyük mesafe kat ettiğini, ancak gelinen yerin orta düzey olduğunu söyledi. Bakan Ergün, sözlerine şunları da ekledi;

"ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR"

"Hukuk ve demokrasi standartlarında orta düzeydeyiz. İleri standartlara taşımamız lazım. Teknolojik düzeyde, orta standartlardayız. Gelir düzeyimiz, 10 bin doların üzerinde. Bu orta gelir düzeyidir. Bunları ileri düzeye taşımamız lazım. Şimdi, her alanda birden yeni bir hamle ve sıçrama yapmamız lazım."

Yüksek hedeflere ulaşmak için eğitim, bilim ve teknoloji alanına önem verilmesi gerektiğini kaydeden Ergün, bu noktada ön plana çıkan konunun üniversite sanayi işbirliği olduğunu ifade etti. İstedikleri işbirliğinin sadece sanayicinin, üniversiteye fakülte yapması şeklinde olmadığını vurgulayan Ergün, şöyle devam etti

Bunun çok ötesine geçmemiz lazım. Eğer biz, dünyanın zirvelerine adaysak, bütün kurumlarımızla öncelikle de üniversitemizle işbirliği içinde olmalıyız ve bu işi birlikte başarmalıyız.

ÜNİVERSİTELER TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KURMA YARIŞINDA 

Üniversitelerin teknoloji transfer ofisi kurma yarışı içerisine girdiğini belirten Ergün, "Her yıl 10 üniversiteyle, teknoloji transfer ofislerine 1'er milyon lira hibe veriyoruz. 10 yıl boyunca da bu desteği devam ettireceğiz. Performansı iyiyse destek alacak. Yeni 'Patent Kanunu' ile üniversitelerimiz ilk defa patent sahibi olabilecek" diye konuştu. 

San-Tez (Sanayi Tezleri Programı) projesi başvurularının Eylül ayı sonunu kadar uzatıldığını belirten Ergün, 10 milyonluk araştırma projesi olsa dahi yüzde 75'ini bakanlık olarak karşıladıklarını ve sınır olmadığını kaydetti. 

UYDU YAPIMI

Ergün, Türkiye'nin kendi haberleşme uydularını kendi yapabilecek kabiliyete sahip olduğunu belirtti. Ergün, "Şimdi, fırlatma teknolojileri üzerinde çalışıyoruz. 10 yıl içinde Türkiye, haberleşme uydularını yapabilen, hem de bunları başkası için üreten ve fırlatabilen ülkelerden birisi haline gelmiş olacak" dedi. 

Uzay teknolojilerinin önemine dikkat çeken Ergün, şunları söyledi;
"Uzayda uydusu olanlarla, olmayanların yeryüzünde gücü aynı değil. Uzayda güçlü değilseniz, yeryüzünde de güçlü değilsiniz. Çünkü olaylara yukarıdan bakmasını biliyorlar. Dünya'ya yukarıdan bakıyorlar. Dünyanın önünü, arkasını aynı zamanda görüyorlar. Dünyanın fırsatlarını da, tehditlerini de aynı anda görme şansına sahipler. Dünyanın, röntgen, ultrasonunu çekme imkanına sahipler. Sen dünyanın neresinde ne olduğunu bilmezken, o dünyanın röntgenini, ultrasonunu çekip, nerede petrol, doğalgaz var, kömür var, bunu biliyor. Bu bilgiler onların ekonomik ve siyasi kararlarını etkiliyor. Dünya'ya yukarıdan bakmasını bilenler daha doğru kararlar alır.

DHA
<< Önceki Haber Türkiye kendi uydularını yapabilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER