Türkiye'de yaşanan bir baskı ve yasak daha

Hidayet Karaca'nın senaryo yüzünden tutuklandığı 14 Aralık operasyonuyla tavan yapan medyaya baskılar aralıksız sürüyor.

Türkiye'de yaşanan bir baskı ve yasak daha

Türkiye, dün medyaya baskının somutlaştığı bir gün daha yaşadı. MİT TIR’ları tutanaklarını yayımlayan sosyal medya, internet ve yazılı basın için yasak kararı alındı. 

Adana-Gaziantep Otoyolu’nda 19 Ocak 2014 tarihinde Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait TIR’ların durdurulmasıyla ilgili tutanaklar önceki gün bazı sosyal medya ve internet sitelerinde yayınlandı. Tutanakları yayınlayan sitelere ve Facebook, Twitter gibi sosyal medya sitelerine erişimin engellenmesi için mahkeme kararı alındı.

RTÜK DUYURDU

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin, Hatay'ın Kırıkhan ilçesi ve Adana'da MİT'e ait araçların durdurulması ve aranması olayıyla ilgili yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayının yapılmasının yasaklanmasına karar verdiğini duyurdu. RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

HER TÜRLÜ YAYIN YASAK

"Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği, 14 Ocak 2015 tarih ve 2015/197  D. İş No'lu kararı ile 1 Ocak 2014 tarihinde Hatay ile Kırıkhan ilçesi ve 19 Ocak 2014 günü Adana'da Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait araçların durdurulması ve aranması olayıyla ilgili açılan kamu davasının soruşturmasına devam edildiği gerekçesiyle yürütülen soruşturma ile ilgili yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayının yapılmasının yasaklanmasına karar vermiştir."

TWITTER ENGELLEDİ

Twitter, tutanakları yayınlayan hesabı karartırken, engelleme kararı alınan diğer sitelerde ise içeriğin kaldırılıp kaldırılmadığı incelemeye alındı.

BELGELERİN ÇIKMASINI İSTEMİYORLAR

Kararla vatandaşların bilgi almasının önüne geçildiğini ifade eden siyasiler, “Yasa dışı işlerin ve belgelerin ortaya çıkmasından korkuyorlar” tepkisini gösterdi.

KORKUYORLAR

CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök: Hükümet, durdurulan TIR’larla ilgili büyük bir endişe ve panik içerisinde bulunuyor. O TIR’ların taşıdığı malzemelerden dolayı korkuyorlar. Suriye’deki iç çatışmalarda Türkiye’den giden silahların ortaya çıkmasından korkuyorlar.

Suriye’deki karışıklıktaki paylarının ortaya çıkmasından korkuyorlar. Bunun için de ifade özgürlüğünün bulunduğu sosyal paylaşım sitelerini ve bazı haber sitelerini kapatmak istiyorlar. Hükümetin kendisinin de içinde bulunduğu yasa dışı işlerin ortaya çıkmasından korkuyorlar. Daha önceden site kapatmayla ilgili yasal hazırlıkları yaptılar, şimdi de uygulayıp ‘Yasaya uygun’ diyecekler.

AÇIKLANMALI

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri: Adana’da yakalanan TIR’larla ilgili tutanaklar medyaya düştükten sonra o sitelerin kapatılmasının faydası yoktur. Bu meselelere hükümet kamuoyuna bir açıklama yapmalıdır. İktidar, yaşanan süreci kafasına yerleştirdiği hayali düşmanlarla açıklamaya çalışıyor. Oysa olayın aslı başka. Yıllardır Suriye’deki olayların sorumlusu AKP hükümetidir. Suriye’de yaşananlarla TIR’ların da oradaki politikalarla ilişkisinin olduğu açıktır.

Medyanın sansürlenmesi, vatandaşın haber hakkının engellenmesi, bilgi akışının durdurulması, şeffaflığın ortadan kaldırılması demokrasilerde olacak işler değildir. Hükümet yanlış yerde medyaya sansür uygulayarak doğru sonucu bulmaya çalışıyor. Yanlış yerde doğru sonuç elde edilemez.

KAMUOYU BİLİYOR

HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız: O TIR’larda taşınan silahların, bugün dünyanın başına bela olan gruplara gittiği tüm kamuoyu tarafından biliniyor. Kamuoyunda oluşan kanaatlerin bilgi ve belgelerle ortaya çıkacağından korkuluyor.

AKP hükümeti, Avrupa Birliği ve tüm dünyada haksız duruma düşmemek için her şeyi saklamaya çalışıyor. Son bir yılda yaşanan tüm yolsuzluk ve hırsızlık haberlerinin toplumun öğrenmesini sağlayacak her türlü girişimi yasaklıyorlar.

Basına yasak koyuyorlar. Türkiye’de değil hukuk, kanun devleti anlayışı da bulunmuyor. Tam bir keyfilik hakim olmuş durumda. Allah sonumuzu hayır etsin.


BUGÜN
<< Önceki Haber Türkiye'de yaşanan bir baskı ve yasak daha Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER