Türkiye'nin ödeyebileceği 'ağır' bedel!

ABD, Suriye'ye yapılacak muhtemel bir kara harekatı için 75 binden fazla askere ihtiyaç duyuyor. Peki ABD bu ihtiyacı karşılar ve müdahalede bulunursa bunun Türkiye'ye bedeli ne olur?

Türkiye'nin ödeyebileceği 'ağır' bedel!

  • Bugün Yazarı Gültekin Avcı Suriye'ye müdahale olursa Türkiye'nin karşılaşacağı tehlikeleri kaleme aldı
  • Avcı, Müdahalede en ağır bedeli ödeyecek ülkelerden birinin de Türkiye olduğu görüşünde
  • Öte yandan ABD'nin muhtemel bir kara harekatı için 75 binden fazla askere ihtiyacı var
Dünya Suriye'ye müdahale olmalı mı, olmamalı mı sorusunu tartışırken, Türkiye'nin gündemini, daha çok 'Suriye'ye müdahale bizi nasıl etkiler' sorusu meşgul ediyor. Bu konuyu kaleme alan Bugün yazarı Gültekin Avcı, çok önemli hususlara dikkat çekiyor. ABD'nin Suriye'ye muhtemel müdahalesi sonrası 'çok uzak olan' ülkesine geri döneceğini vurgulayan Avcı, geride eskisinden daha tehlikeli, kin dolu yaralı bir aslan'ın kalabileceğine dikkat çekerek, Türkiye'nin yaşayabileceği muhtemel olumsuzlukları anlatıyor. 


Misilleme ihtimalleri şöyledir:

1- Operasyon sınırlı da olsa, İran ve Suriye açısından algılanan tehdit yoğun olursa, Suriye'nin "Türkiye'deki askeri ve istihbarat merkezlerini vururum" açıklaması zayıf bir ihtimal de olsa gerçeğe dönüşebilir.

Bu seçenek Türkiye için sonuçta İran ve Suriye'yle savaş demektir.

Bu halde yıllardır güçlükle sürüklenen demokrasinin oldukça yüzeysel kazanımlarının geri dönüşüm kutusuna atılacağı bir militer dönem başlayacaktır.

2- Kitlesel bombalamaların söz konusu olabileceği, faillerinin tespit edilemediği, yabancı istihbarat servislerinin tertiplediği terör eylemlerinin yaşanması.

Bu ihtimal gerçekleşirse, birkaç saldırıyla değil devam eden bir seçilmiş terör süreci olarak kendini gösterecektir.

3- Türkiye'de mevcut terör örgütlerinin güçlendirilmesi ve aktive edilmesi. Bu minvalde Lazkiye'de eğitilen DHKP-C, TKP-ML ve MLKP gibi örgütler ön planda tutulacaktır. Bu örgütlere sipariş verilecek eylemlerle (Madımak katliamı, Gazi olayları gibi) özellikle mezhep çatışmasının Türkiye'ye ihraç edilmesi riski büyüktür.

4- Çözüm süreci tez elden bozularak PKK saldırılarının veya PKK'nın üstlenmediği ama PKK kadrolarının yaptığı kanlı saldırıların yoğun şekilde başlaması. Bu süreç PKK'ya bu iki ülkenin tam destek verdiği, tüm imkânlarını terör örgütüne tahsis ettiği vahim bir tabloyu gösterir.

5- Devlet içi derin aktörlerin (ve uyku ajanları) terör ve sabotaj için uyandırılması, kullanılması.
Bu minvalde demokrasinin tekrar tehlikeye koyulması, ordu içi illegal unsurlarla geçici dirsek teması yapılması yakın senaryodur.

Kaldı ki Türkiye-Suriye sınırını terör saldırılarına, terörist ve silah girişine çok açık konumdadır. Mevcut şartlarda Suriye krizi sebebiyle Türkiye'ye kaçak giriş yapanların kontrolünün zorlaşması da muhtemel saldırı ihtimalini artırmaktadır. Temkin ve teenni...

KARA HAREKATI İÇİN 75 BİN ASKER

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, ABD, Suriye’deki kimyasal silah depoları ve tesisleri ele geçirmek için yapılacak muhtemel bir kara harekatı için 75 binden fazla askere ihtiyaç duyuyor. Bu tahmin, Pentagon’un 2012 yılının başlarında ABD Başkanı Barack Obama’ya gönderdiği gizli ibareli bir rapora dayandırılıyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisi raporun, Obama’nın Ulusal Güvenlik danışmanının isteği üzerine, Esed rejimine müdahale için muhtemel askeri senaryolar için hazırlanan raporlar arasında yer aldığını belirtti. Şubat ayında CNN’de yayınlanan ve Pentagon yetkililerinin açıklamalarına dayandırılan bir haberde, Suriye’deki kimyasal silah tesislerinin ele geçirilmesinin oldukça zor olduğu ve Afganistan’daki ABD askerlerinden daha fazla sayıda bir askeri güce ihtiyaç duyulduğu ifade edilmişti. (İHA)
<< Önceki Haber Türkiye'nin ödeyebileceği 'ağır' bedel! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER