Türkiye'yi sarsacak şok yargı paketi

AKP, özgürlükleri sınırlayan 35 maddelik yeni bir yargı paketini dün gece Meclis’e sundu.

Türkiye'yi sarsacak şok yargı paketi

Teklif, hem TCK da, hem de CMK da çok köklü  değişiklikler öngörüyor. Temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması yönünde yeni bir adım olarak yorumlanan teklife göre, artık bir arama kararı verilmesi için ‘somut delil’ yerine ‘makul şüphe’ yeterli olacak. ‘Anayasal düzene ve devlete karşı işlenen suçlarda’ ise tutuklama, dinleme ve mal varlığına el koyma kararı verilebilecek.

‘Süper yetkili’ Sulh Ceza Hakimleri, örgütlü suçlarda Türkiye geneline ilişkin kararlar alabilecek. Savunma hakkını kısıtlayacak düzenlemeler de yapılacak. Avukatlar, dosyaiddianame kabul edilene kadar göremeyecek. Kobani eylemlerinde 40 kişinin ölmesinin ardından sıkıyönetim dönemlerini hatırlatan böyle bir paketin hazırlanması manidar bulundu.

Zaman'ın haberine göre, AKP’nin yeni kanun teklifi hem Türk Ceza Kanunu hem de Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda da suç ve suçluya yönelik çok köklü  değişiklikler öngörüyor. Teklife göre, CMK’nın 116, 128, 139, 140 ve 153, 152. maddelerinde değişiklik yapılıyor. Kanun teklifinin bugün Adalet Komisyonu’nda görüşülecek olan ve hakim ve savcılara zam verilmesini öngören kanun teklifi ile birleştirilerek alt komisyona gönderilmesi ve önümüzdeki hafta komisyonda ele alınması planlanıyor.

SULH CEZA HAKİMİNE SÜPER YETKİ


Hak ve özgürlükleri sınırlayacak kanun teklifi ile ‘süper yetkili’ olduğu gerekçesiyle eleştirilen Sulh Ceza Hakimlikleri’nin yetkileri daha da artırılacak. Sulh Ceza Hakimleri sadece görev yaptıkları yargı yeriyle ilgili soruşturma işlemlerine ilişkin karar verebiliyor. Teklifin yasalaşması halinde, Sulh Ceza Hakimleri örgütlü suçlarda Türkiye geneline ilişkin kararlar verebilecek. Bu düzenleme ile tüm cumhuriyet savcıları özel yetkili savcıya dönüşecek. Kanun teklifi ile soruşturma sırasında iletişimin tespiti kararı alınması kolaylaştırılıyor ve bir sulh ceza hakiminin kararına bağlanıyor. Geçtiğimiz mart ayında dinlemeleri zorlaştırmak için ağır ceza mahkemesinin oybirliğiyle vereceği karara bağlanmıştı.

SAVUNMA HAKKI KISITLANACAK

Geçtiğimiz mart ayında yapılan değişiklikle, soruşturma sırasında şüpheli avukatlarının dosyanın bir örneğini almasının önü  açılmıştı. Aradan 9 ay bile geçmeden yapılmak istenen değişiklikle avukatların dosya içeriğine bakması yasaklanacak. Avukatlar dosyayı iddianame kabul edilene kadar göremeyecek.

ANAYASAL SUÇLARDA TAŞINMAZLARA EL KONULABİLECEK

‘Anayasal düzene ve devletin güvenliğine’ ilişkin suçlarda da gizli soruşturmacı görevlendirilebilecek. Bu suçlarda iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması, teknik araçlarla izlenmesi, ses ve görüntü kaydı yapılabilmesi mümkün olacak. Ayrıca ‘anayasal düzene ve devletin güvenliğine’ ilişkin suçlarda şüpheli veya sanığın tüm mal varlığına el konulabilecek.

2 YILLIK AVUKATLARA HAKİMLİK YOLU

Avukatlıktan hakim-savcılığa geçişte aranan 5 yıllık meslekî tecrübe kriteri de 2 yıla düşürülecek. HSYK seçimi öncesi yapılan teklifte bu sürenin 3 yıla düşürülmesi öngörülmüştü. Ancak düzenleme yasalaşmadan, HSYK seçimlerinin kazanılmasıyla, bu süre değiştirilerek teklife 2 yıl olarak geçirildi. Daha önce avukatlıktan hakim-savcılık mesleğine geçen isimleri AKP üyesi olduğu ve göreve İstanbul, Ankara gibi birinci sınıf bölgelerde göreve başlatıldığı gerekçesiyle tepki gösterilmişti.

YARGITAY’IN YETKİSİNE KISITLAMA


Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) Yargıtay’ın tetkik hakimi ihtiyacını bildiriyordu. Birinci Başkanlık Kurulu, HSYK’nın gönderdiği isimler arasından uygun bulmadıklarını objektif kriterlere dayanarak geri gönderebiliyordu. Ancak bu kanun teklifi ile HSYK’nın görevlendireceği tetkik hakimleri üzerinde Yargıtay’ın hiçbir tasarrufu olamayacak.Zaman
<< Önceki Haber Türkiye'yi sarsacak şok yargı paketi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER