Urla villalarıyla ilgili ortaya çıkan gerçek!

Urla'daki villalarla ilgili 2010 yılının Eylül ayında yıkım kararı alındığı ortaya çıktı.. Şimdi merak edilen, yıkım kararı uygulanacak mı?..

Urla villalarıyla ilgili ortaya çıkan gerçek!

  • İzmir'de, iktidara yakın bir işadamının ortağı olduğu şirketin arazisinden tarihi eser çıkmıştı... 
  • O paha biçilmez mozaiklerin, depo inşası için kaldırılmak istendiği öne sürüldü.
  • Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, doğal ve tarihi öneme sahip bu iki yerin (Urla, Kemalpaşa) birinci derece sit alanı olduğunu açıkladı. 
  • Ancak Günay, hukuksuz bir biçimde sit alanlarının derecelerinin düşürüldüğünü ve talan edildiğini söyledi. 
  • Öte yandan Başbakan'a ait olduğu öne sürülen Urla'daki villaların birinci derece sit alanına kaçak olarak yapıldığı ve Eylül 2010'da, haklarında yıkım kararı alındığı öğrenildi.

2012'de İzmir Kemalpaşa'daki ortaya çıkan çok önemli tarihi mirasın, iktidara yakın iş adamı Lütfi Topbaş'ın girişimleri üzerine yerinden çıkarılıp taşınmak istendiği iddia edildi... 

Hürriyet.com.tr'de yayımlanan habere göre, olay Latif Topbaş'ın ortağı olduğu marketler zinciri için bir depo yapılmak istenmesiyle başladı. Harfiyat çalışmaları yaparlarken tarihi eser kalıntılarına rastladılar. Ve durumu müze yetkililerine haber verdiler. Bulgular tarihi miras kalıntıları olduğunu gösteriyordu. Buradaki tarihi bir villa kompleksi olarak adlandırılıyor... Özellikle ulaşılan mozaikler çok önemli.



Devlet, ortaya çıkan bu tarihi eserlerin bulunduğu araziyi 1.derecede sit alanı ilan etti. Depo inşası durdu. Ekim 2012'de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay oraya geldi. Durumu yerinde inceledi. Oradaki tarihi eserleri, önemli bir arkeolojik müjde olarak tanımlamıştı.



Ancak iddiaya göre, şirket kültürel mirasın bulunduğu araziye depo yapmakta kararlıydı. Mozaiklerin oradan kaldırılması için girişimlere başladı. Süreç şirketin istediği gibi gerçekleşti. Mozaiklerin kaldırılması için karar çıktı. Müzeye taşınacağı söyleniyor. Ama duvarlar yerinde duruyor. Şirketin duvarları kaldırtamayınca araziyi devlete satmak istediği öne sürülüyor.



GÜNAY: SİT ALANLARININ DERECELERİ DÜŞÜRÜLDÜ, TARİH TALAN EDİLDİ..

Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay İzmir Urla ve Kemalpaşa'daki önemli sit alanlarının tehlikede olduğunu açıkladı. Ertuğrul Günay, "Urla'da doğal sit alanalrına yapılan villalarla ilgili çeşitli bilgiler ortada. Buna bir de mozaik eklendi.. Bu ikisi iki ayrı konudur. İlginçtir aynı kisinin doğal ve tarihi sit alanını talan amacı olmuş.."sözleriyle doğal ve tarihi öneme sahip iki sit alanının tahrip edilmek istendiğini söyledi. 

Urladaki birinci derece öneme sahip doğal sit alanının Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından koruma altına alındığını söyleyen Günay, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçirildikten sonra sit derecesi düşürülerek. Bu villların devamı sağlanmış." diyerek, bu alanda usulsüzlük yapıldığını belirtti. 

Günay, İzmir Kemalpaşa'da ortaya çıkan tarihi mirasın, iktidara yakın bir iş adamı tarafından yerinden çıkarılıp taşınmak istendiği iddia etti. Bu alana iş adamının depo yapamayacağını söyledi. 

HAKKINDA YIKIM KARARI OLAN URLA VİLLALARI YIKILACAK MI?

Öte yandan İzmir İl Genel Meclisi toplantısına bir telefon kaydı ile Türkiye'nin gündemine gelen ve Başbakan'a ait olduğu öne sürülen Urla'daki lüks villalar damgasını vurdu.

İşadamı Latif Topbaş tarafından yaptırılan lüks villalar için birinci derecede sit alanı üzerinde yaptırıldığı gerekçesiyle, 2010 Eylül ayında yıkım kararı verildiği ve kararın tüm yetkililere tebliğ edildiği ortaya çıktı.



NOT: Yazıyı büyütmek için üzerine tıklayın!

Ancak açıklamalara göre, bu alanlar yıkım kararının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yetki alanından çıkarılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verilmiş ve o tarihten sonra sit derecesinin düşürülerek inşaatın devamının sağlanması için girişimler başlamış. Villaları yaptıran İşadamı Latif Topbaş ile Başbakan arasında geçtiği iddia edilen o telefon görüşmesinin de bu sürece ait olduğu öne sürülüyor. 

Bir başka sıcak gelişme de tape kayıtlarında ismi geçen ve villa inşaatına izin konusunda mesafeli durduğu belirtilen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fethi Şahinoğlu ile ilgili... Talana izin vermediği öne sürülen Şahinoğlu görevinden alındı. Haklarında önce yıkım kararı verilen ancak farklı bir prosedürle inşaatına devam edildiği öne sürülen villalar halen ayakta.  



<< Önceki Haber Urla villalarıyla ilgili ortaya çıkan gerçek! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER