Üst geçit kazasının ardından ihmaller zinciri çıktı

Avcılar'da yaşanan üst geçit kazasının ardından denetim eksiğini ortaya çıkardı..

Üst geçit kazasının ardından ihmaller zinciri çıktı

İstanbul’da son yıllarda sık sık yaşanan damper kazalarına dün bir yenisi eklendi. E-5 karayolu Avcılar mevkiinde yolda damperi açılan bir tanker, İGS üst geçidine çarptı. Yol savaş alanına dönerken yıkılan üst geçidin enkazı altında kalan bir ticarî aracın sürücüsü Yusuf Kaya ezilerek hayatını kaybetti. Olayda biri ağır 4 kişi ise yaralandı. Aynı üst geçide Mayıs 2012’de de kamyon damperi çarpmıştı. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, kazanın iki ihmali gösterdiğini anlattı:Damperin açılması benzer ağır vasıta araçlarının denetlenmediğini gösteriyor. Çelik köprünün yıkılması da proje ve uygulamadaki denetimsizliği kanıtlıyor.”

İstanbul’un ulaşımda can damarı E-5 karayolunun Avcılar’dan geçen bölümü savaş alanına döndü. Güvenlik kameralarının görüntülerine göre, sabah saat 10.00’da Küçükçekmece istikametinden Beylikdüzü yönüne seyreden Ekrem C. yönetimindeki 34 GF 8828 plakalı tankerin damperi bir anda yükselmeye başladı. Kasanın açıldığını fark etmeyen şoför, büyük bir hızla önce yön levhasına ardından da Avcılar İGS durağındaki üst geçide çarptı. Tam açık haldeki damper 4,6 metre yüksekliğe sahip çelik profilden üst geçidi çökertti. Tanker ve o sırada yoldan geçen bir ticari araç çöken üst geçidin altında kaldı. Tankerin şoförü kazayı küçük sıyrıklarla atlatırken, diğer aracın sürücüsü Yusuf Kaya (39) ise tonlarca enkazın altında kalarak can verdi.

Kaza sırasında üst geçitten yola düşen 4 yaya ise yaralandı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. E-5 karayolu çift taraflı olarak trafiğe kapatıldı. İtfaiye, tankerin alev almaması için köpük sıktı. Kaza sırasında üst geçide doğru ilerleyen bir metrobüsün şoförü ise olayı görür görmez fren yaparak aracını son anda durdurdu. Tanker sürücüsü Ekrem C.’nin ifadesinde “Damperin açıldığının farkında değildim.” dediği öğrenildi. Bir tekstil firmasında şoför olarak çalışan Yusuf Kaya ise bugün Büyükçekmece Yakuplu’da toprağa verilecek. Kaya’nın 3 yıl önce babasını kanserden kaybettiği, 2 yıl önce de eşinden ayrıldığı öğrenildi. Dayısı Mustafa Kırna, “Ölüm acı. Kardeşleri, tüm aile yıkıldık. Fakat elden ne gelir, annesine biz bakacağız. Kirada oturuyorlardı, ekonomik durumları kötüydü. Evde bir tek Yusuf çalışıyordu.” dedi.

Kaza sebebiyle E-5 kapanınca trafik Avcılar’ın içinden sahil yoluna, Esenyurt ilçe merkezinden ise TEM’e yönlendirildi. Yoğunluk, TEM’de Esenyurt’tan Mahmutbey’e ve Levent bağlantı yoluna kadar uzadı. Topkapı yönünden gelen metrobüsler kaza sonrası Avcılar Üniversite Kampüsü’ne kadar sefer yapabildi. Vinçler ve iş makineleri yolu 5 saat süren çalışmanın ardından temizledi. Daha sonra yol trafiğe açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise kazayla ilgili kriz masası kurulduğunu açıkladı.

İSTANBUL’DAKİ DAMPER KAZALARI   

Facia yaşanan İGS yaya üst geçidinde 4 Mayıs 2012’de benzer bir kaza yaşanmıştı. Üst geçide, metrobüs yolu yenileme çalışmalarında görevli damperi açık bir kamyon çarpmıştı. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı. Belediye, zarar gören üst geçidi çelik profil kullanarak yeniden yapmıştı. Son kazanın görgü tanıklarından Harun Sefertaş, “Önceki kazadan ders alınmamış. Önlem için birilerinin ölmesi mi gerekiyor?” dedi. 25 Ocak 2010’da Beylikdüzü’nde bir kamyonun açılan damperi üst geçidi yıkmıştı. 15 Temmuz 2012’de ise Avcılar’da metrobüs üst geçidi, yenileme çalışması yapılırken çökmüş, 1 işçi hayatını kaybetmişti. 23 Kasım 2013’te Sultanbeyli TEM otoyolunda seyir halindeyken damperi açılan hafriyat kamyonu üst geçide çarptı. 15 Şubat 2013’te Sultanbeyli’de vinç yüklü bir kamyon Mecidiye Mahallesi Demokrasi Caddesi’ndeki yaya üst geçidini parçaladı. 19 Nisan 2013’te Ataşehir’de TEM otoyolunda seyreden ve damperi açılan bir kamyon köprüye çarparak durabildi. 26 Kasım 2013’te D-100 Karayolu Güzelyalı mevkiinde seyreden bir kamyon sürücüsü yanlışlıkla düğmeye dokununca damperi açıldı  ve yaya üst geçidine çarptı.

‘ÜST GEÇİT SAĞLAM DEĞİLDİ, SALLANIYORDU’

Kazada yaralanan Şenol Zerey (27) ve Sami Yıldızgil (31), Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. Zerey’in kuzeni Nurettin Yener, “Bölge halkı, geçidin uzun süredir insanlar geçerken sallandığını söylüyor. Belediyenin de bence kusuru var.” dedi. Sami Yıldızgil’in babası Selahattin Yıldızgil (65) ise yaşanan kazayı inceleteceğini, ihmal söz konusu olup olmadığını araştıracağını ifade etti. CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, hastaneye gelerek yaralılar hakkında bilgi aldı.



<< Önceki Haber Üst geçit kazasının ardından ihmaller zinciri çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER