Yolsuzlukla yargılanan müdür, başkan oldu

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında Efkan Ala’nın talimatıyla görevden alma ve tasfiyeler devam ediyor.

Yolsuzlukla yargılanan müdür, başkan oldu

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’nde (EGM) yaşanan görevden alma ve tasfiyeler aralıksız devam ediyor. Tasfiyelerin son kurbanı EGM Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi Başkanı Hacı Yusuf Karababa oldu. 20 Aralık tarihinde KOM Başkanlığı getirilen Karababa, ‘kriptolu paralelci’ iddiasıyla görevden el çektirildi. Yerine ise adı bir dönem Kayseri'de görev yaptığı dönemde yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırmakla suçlanan ve mahkeme tarafından da tutuklanan eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir getirildi. İşte Bayram Kaya'nın Zaman'daki o yazısı:
HAKLARINDA USULSÜZLÜK SORUŞTURMASI OLANLAR ATANDI
Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturmasınının ardından EGM’de başlayan ‘yeniden yapılandırma’ aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda 17 Aralık sonrasında onlarca daire başkanı ve emniyet müdürü gerekçesiz olarak görevden alındı. Yerlerine ise adları bazı usulsüz soruşturmalara dahil olan üst düzey polis şefleri atandı. Bunun son örneği KOM Dairesi Başkanlığı’nda yaşandı. Yaklaşık 8 ay önce KOM Dairesi Başkanlığı’na atanan Hacı Yusuf Karababa da gerekçe gösterilmeden görevden uzaklaştırıldı. Karababa döneminde başında Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü’nün bulunduğu Kozmik Çalışma Grubu (KÇG) kuruldu. KÇG, bu kapsamda Türkiye genelindeki yaklaşık 100 bin işletme ile ilgili fişleme raporu hazırladı. Hazırlanan raporlarda Karababa tarafından Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ve İçişleri Bakanı Êfkan Ala’ya sunuldu.
YANDAŞ MEDYANIN HABERLERİ
Edinilen bilgilere göre, Karababa’nın adı son dönemde görevden alınacak daire başkanları arasında yer alıyordu. Özellikle hükümete yakın bazı gazetelerde Karaba’nın adının ‘kriptolu cemaatçi’ diye geçmesinin ardından süreç hızlandı. Ayrıca Karababa’nın kardeşi eski Ergenekon hakimlerinden Mehmet Karababa’nın da son dönemdeki muhalif açıklamalarının bu süreci hızlandırdığı aktarılıyor.

YAZICIOĞLU’NUN HELİKOPTER KAZASINDA VALİYİ YANILTMIŞTI

Öte yandan Karababa’nın yerine getirilen Orhan Özdemir’in ise sicili hiçde temiz değil. Özdemir’in adı görev yaptığı dönemde bazı usülsüzlüklere karıştı. Özdemir’in adı önce 25 Mart 2009 tarihinde şaibeli bir helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu olayına karıştı. Özdemir kazanın olduğu dönemde Kayseri Emniyet Müdürü olarak görev yapıyordu. Kazanın ardından da dönemin Kayseri Valisi Mevlüt Bilici’ye ‘Muhsin Yazıcıoğlu ölmedi. Yaralı olarak bulundu. Şu anda hastaneye götürülüyor” şeklinde bilgi vererek kamuoyunu yanlış yönlendirdi. Bu bilgilerin ardından da aramalara ara verildi. Olayın üzerinden birkaç saat geçmeden bilginin doğru olmadığı ortaya çıktı. Özdemir ayrıca Kayseri'de görev yaptığı dönemde yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırmak suçlamasıyla Ankara Emniyet Müdürü iken gözaltına alındı. Özdemir sorgulamasının ardından da tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi de Özdemir’in tutuklanmasına karar verdi. Eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir daha sonra da Sincan F Tipi Cezaevi'ne konulmuştu.

ATAMA TAM BİR GARABET ÖRNEĞİ

Güvenlik kaynakları ise hakkında bazı şaibeler bulunan bir kişinin bir dönem kendisi hakkında da soruşturma yürtüten KOM Dairesi Başkanlığı’na getirilmesini garabet olarak yorumluyor. İçişleri Bakanı Ala ve Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar’ın KÇG ile ilgili operasyonları Karababa’ya yaptıramadığı için yerine ‘daha kullanışlı’ birini getirdiğinin altını çiziyor.
<< Önceki Haber Yolsuzlukla yargılanan müdür, başkan oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER