Zeytin ağaçlarının katledilmesiyle ilgili ses getirecek iddia

CHP’li Özel, Soma’da yandaş Kolin Grubu tarafından kesilen zeytin ağaçlarıyla ilgili Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının, iki gün önceden şirkete sızdırıldığını iddia etti.

Zeytin ağaçlarının katledilmesiyle ilgili ses getirecek iddia

Kolin İnşaat’ın termik santral için 6 bin zeytin ağacını söktürdüğü gün yürütmeyi durdurma kararını açıklayan Danıştay 6. Dairesi için CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel HSYK’ya şikâyette bulunacağını açıkladı. Taraf Gazetesi'nin haberine göre, Kolin inşaat’ın kararı önceden bildiği için son gece 6 bin ağacı söktürdüğünü belirten Milletvekili Özel, kararın yazımının 18 gün sürmesini de eleştirerek “Bu kadar kritik bir meselede kararı alıp 18 gün beklemek ve müdahale olduktan sonra açıklamak hukukla da hukuk adamlığıyla da bağdaşmaz. Danıştay ve özellikle Danıştay 6. Dairesi kararın sızdırılmasıyla ilgili zan altında. Danıştay 6. Dairesi’ni Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikâyet edeceğim” dedi.

VALİ, KAYMAKAM JANDARMA HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Kolin İnşaat’ın Danıştay’ın kararını önceden öğrendiğini belirten Özel “Şirket o kararı en az bir ya da iki gün önceden öğrendi. Çünkü son günlerde tel örgülerin üzerine girişleri zorlaştıracak kesici teller yerleştirdiler. Arazide beş metrede bir nöbetçi koyup, ağaçların söküleceği gece için önlemlerini aldılar.” Valilik, kaymakamlık ve jandarma hakkında da görevlerini yerine getirmedikleri için suç duyurusunda bulunacağını anlatan Özel “Vali kendisiyle yaptığım görüşmede ‘Ben enerji ihtiyacını birkaç zeytinden üstün görüyorum’ demişti. Jandarma komutanına da şirketin böyle bir olaya kalkışabileceğini belirterek önlem almasını istedim ancak hiçbir şey yapılmadı” dedi.

ÇED RAPORUNUN İPTALİ İSTENECEK
Öte yandan Çevre Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası 6 bin ağacın söküldüğü alanda tekrar ağaçlandırma yapılması için harekete geçti. Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Baran Bozoğlu “Ağaçları algı yönetimi için kestiler. İnsanlar, “Zaten ağaçlar kesildi o zaman Termik Santral yapılsın” diye düşünsün istediler. Ancak biz yarın (bugün) aynı alanda tekrar ağaç dikeceğiz” dedi. Kolin İnşaat’ın  17 Mart günü bölgede termik santral yapmak için onay aldığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptali için de mahkemeye gideceklerini belirten Bozoğlu, “Ayrıca ÇED raporunda şirketin belirli taahhütleri yerine getirmesi isteniyor. Şirketin bu taahhütleri yerine getirip getirmediğine de bakacağız. Getirmediyse Bakanlığın ceza kesmesi gerekiyor. Ayrıca suç duyurusunda bulunacağız” dedi. SÜMEYRA TANSEL -TARAF "KÖYLÜLER TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR" Bu arada  Eski Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, kararın Danıştay’ın resmi internet sitesinden yayınlandığı andan itibaren tebligat sayılacak şekilde düzenleme yapılabileceğini vurguladı. Karakullukcu, “Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı vermiş olmasına rağmen tebligat yapılmadığı için 6 bin zeytin kesildi. Zeytinlere çok yazık oldu. Tebligat Kanunu’nda bu tip sıkıntıların önlenmesi için reform şart” dedi.  Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran da sorunun yasada değil, uygulamada olduğunu söyledi.

Hürriyet'e konuşan Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile Ankara barosu başkanı Hakan Canduran ise yürütmeyi durdurma kararının çıkmasından sonra fiili durum oluşturularak zeytin ağaçlarının söküldüğü iddiası üzerinden, köylülerin sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunabilecekleri ve tazminat davası açabileklerini açıkladılar.

 

<< Önceki Haber Zeytin ağaçlarının katledilmesiyle ilgili ses getirecek iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER