Güney Afrika'da binlerce öğrenci devlet başkanlığı sarayına yürüyor


Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın geçen haftadan beri harç ücretlerini protesto eden öğrencilerle görüşme sözü üzerine binlerce öğrenci idari başkent Pretoria'daki Devlet Başkanlığı Sarayı olan Birlik Binası'na yürümeye başladı. Öte yandan bazı öğrenciler Saray'a yaklaşmak için demir çitleri kırmaya çalışıyor.

Öğrenci liderleri ise kızgın kalabalığı sakinleştirmek için hoparlör isteğinde bulundu. Protestoların başladığı Johannesburg'taki Wits Üniversitesi'nden onlarca otobüs sabahın erken saatlerinde 60 kilometre mesafedeki Birlik Binası'na hareket etti. Pretoria Üniversitesi öğrencileri ise yürüyerek Saray'a ulaşıyor.

En son Çarşamba günü öğrenciler bütçe konuşmasının yapıldığı anda Cape Town'daki meclise yürümüş, polis binlerce kalabalığı göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle dağıtmıştı. Ücretsiz eğitim isteyen öğrenciler dün akşamda iktidar partisi ANC'nin merkezi önünde toplanmışlar, ANC Genel Sekteteri Gwede Mantashe'yi sloganlarla sokağa çağırarak kendileriyle konuşmalarını sağlamışlardı.

Polis şu anda Birlik Binası'nda geniş güvenlik önlemleri alırken, alınan karar gereği aşırı güç kullanıp öğrencileri zorla dağıtmamak için direniyor.

Pretoria'daki gösterilerin yanında Doğu Cape, KwaZulu Natal gibi eyaletlerde de harç gösterileri devam ediyor, polisle öğrenciler yer yer çatışıyor.

Harç protestoları devam ederken, bazı kampüslerdeki yabancı öğrencilerin hedef olmaması için güvenlik tedbirleri artırılıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Afrika'da binlerce öğrenci devlet başkanlığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER