Güney Afrika'da harç protestoları sonuç verdi: Sıfır artış


Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, öğle saatlerinde öğrenci liderleri ile ve üniversite yöneticileri yaptığı görüşmenin ardından, "2016'da harç ücretlerinde artış olmayacak." dedi. , Öte yandan Saray dışında polis protestoculara müdahele etmeye devam ediyor.

Sabah saatlerinde Johannesburg ve Pretoria üniversitelerinden binlerce öğrenci Devlet Başkanlığı Sarayı olan Birlik Binası'na yürüdü. Polis demir çitlerle göstericilerin Saray'a yaklaşmasını engellerken, göstericiler zaman zaman polisle çatıştı.

Zuma'nın dışarı çıkarak kendilerine konuşmasını isteyen muhalif parti EFF, Güney Afrika Öğrenci Kongresi, Azania Pan Afrikacı Hareketi ve ANC Gençlik Kolları üyesi tişörtleri giyen bazı öğrenci grupları lastik ve tuvalet kabini yakarak ve çitlerin arkasından taş atarak polisi kışkırttı. Öte yandan Zuma içeride öğrenci temsilcilerine konuştu ve televizyondan ulusa seslendi.

Öğrencilerin büyük kısmı disiplinle hareket ederken, protestoları şiddete dönüştüren gruplara gaz bombası, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale edildi.
Sarayın önündeki ve diğer eyaletlerdeki gösterilerin Zuma'nın açıklamasının ardından yatışması bekleniyor.

Güney Afrika'da geçen Çarşamba günü Johannesburg'un prestijli Wits Üniversitesi'nde harç ücretlerinin yüzde 10-12 oranında artırılmasına karar verilmişti. Protestolar büyüyünce idare yüzde 6 artış duyurmuştu. Öte yanda Londra ve Amerika'daki Güney Afrikalı öğrenciler de protestolarla ülkelerindeki öğrencilere destek verdiler. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Afrika'da harç protestoları sonuç verdi: Sıfır... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER