Hackerlar hareket halindeki jipi kontrol etti

ABD’de iki hacker uzaktan bir jipi hackleyerek teknolojinin geldiği aşamayı gösterdi.

Hackerlar hareket halindeki jipi kontrol etti

Aksiyon gerilim filmleri gerçek oluyor. ABD’de Wired dergisi editörü Andy Greenberg, iki hackerın meziyetlerinin kurbanı oldu.
Anayolda saatte 100 kilometre hızla seyrederken Greenberg’in aracının önce radyosu, sonra silecekleri çalıştı, ardından arabanın motoru durdu, ötesi de trafiğe kapalı alanda gerçekleşti.
23 Temmuz 2015

Zete.com'un haberine göre, evlerinde bilgisayar başında oturan iki hacker, Charlie Miller, Chris Valasek bir arabanın uzaktan radyo sinyalleriyle hacklenip kontrol edilebileceğini göstermek için İngilizce yayın yapan teknoloji sitesi Wired çalışanı Andy Greenberg ile ufak bir keşfe çıktı.

araba jip hackerları teknoloji 1Hackerlar önce Cherokee marka jipin radyosuna sızarak radyoyu son ses çalıştırdı. Ardından klimayı son hız soğuğa ayarlarken bunun ardından silecekler kendi kendilerine çalışmaya başladı.

Direksiyon başındaki Andy Greenberg’in telefonla konuştuğu hackerlar, Greenberg’in endişeli sözlerine ve durmaları yönündeki talebine aldırış etmeden bu kez de motoru elle çalıştırılamayacak şekilde durdurdular.

Haberinde, araç yavaşladıkça aracın arkasında trafik birikirken TIR’ların hızla gelip korna çaldığını anlatan Wired yazarı, deneyin bu noktadan sonra eğlenceli olmaktan çıktığını yazdı.

araba jip hackerları teknoloji 3Daha sonra trafiğe kapalı bir alanda hackerların frenlerini iptal ettiği araç, Greenberg’in kontrolü dışında bir çukura düştü.

Hackerlar bu deneyde aracın direksiyonunu da kontrol edebildi, ancak aracın direksiyonu şimdilik sadece geri vitesteyken kontrol edilebiliyor.

Modern araç şirketleri, ABD yönetimi öncülüğünde arabaların uzaktan kontrol edilebilmesinin önüne geçmek için düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Greenberg’e göre bu deney de otomotiv firmalarının araçlarının dijital güvenliğinden sorumlu tutulabileceklerine dair önemli bir done sunuyor. Charlie Miller ise şunları söylüyor:

“Eğer tüketiciler bunun ciddi bir mesele olduğunun farkına varmazsa, farkına varmalılar ve araç üreticilerine şikayette bulunmalılar. Bu, birini öldürebilecek bir yazılım hatası olabilir.”

Geçmişte, araçların kilitlerin açılması veya açılamayacak şekilde kilitlenmesi gibi eylemler gerçekleştirilmişti.
<< Önceki Haber Hackerlar hareket halindeki jipi kontrol etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER