Halaçoğlu: Halk başkanlık sisteminin iç yapısını bilmiyor


MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, halkın ortaya konan başkanlık sisteminin iç yapısını bilmediğini söyledi.

Halaçoğlu, Türk tipi olsa da başkanlık sisteminde federatif yani özerklik yapısının olacağına işaret ederek, "Büyükşehir yasası ile verdiğiniz belli ölçüdeki özerkliğe siz mali özerkliği ve valinin yerel seçimlerle işbaşına gelmesini eklerseniz vay halimize. Alın başınıza istediğiniz belayı" dedi.

MHP'li Yusuf Halaçoğlu, gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türk tipi başkanlık sistemiyle ilgili düşünülen başkanlık sisteminde farklı söylemler olduğunu ve halkın uygulanmak istenen başkanlık sisteminin iç yapısını bilmediğini anlattı. Halaçoğlu, büyükşehir yasasına karşı çıkmalarıyla ilgili söylemlerin bugün halk tarafından daha iyi anlaşıldığını dile getirerek, şunları söyledi; "İstenilen Türk tipi başkanlık sistemi ilgili ilgili metin bütün milletvekillerine dağıtıldı. İstenilen başkanlık sistemi saltanattan da beter ve parlamenter sistemi ortadan kaldıracak yapı ortaya koyuyor. Ama insanlarımız bunun iç yapısını maalesef bilmiyor. Türkiye'de Türk tipi başkanlık sistemi olsa dahi ülkede federatif sisteme gitmek mecburiyeti vardır. Biz buna "Federatif" diyoruz yada "Özerklik" diyoruz. Ama AKP tarafından söylenen mahalli yönetimlere daha ayrıcalıklı ve geniş yetkiler verilmesi olarak ifade ediyor."

'DİYARBAKIR'DA SOKAK VE CADDELERİN İSMİ KÜRTÇE DEĞİL ERMENİLERİN İSMİYLE DEĞİŞTİRİLİYOR'

Büyükşehir yasasını hatırlatan MHP'li Yusuf Halaçoğlu, başkanlık sistemi ile birlikte yaşanacak sıkıntıları şöyle anlattı; "Büyükşehir yasası çıktığında itiraz ettik. Yanlış yapılıyor dedik. Bu bütün şehrin idare yapısını, köylerini, özerk kişilikleri yok edecek ve sıkıntılar olacak dedik. Kimse bize inanmadı. Herkes şuanda bizi anladı. Diyarbakır'da olduğu gibi belediyeler gider ilçelere hendek kazar, kanalizasyon yapıyoruz diye tünel açar bombalar yerleştirir, Diyarbakır'da Gülten Kışanak başkan olduktan sonra sokak ve caddelerin isimleri değiştiriliyor. Kürtçe değil Ermenilerin ismi konuluyor. Her şey değişiyor. Yanlış olduğunu söyledik dinlemediler."

'TÜRKİYE ÜZERİNDE MASAYA OTURMA YÖNÜNDE BASKI VAR, GÜVENLİK GÜÇLERİMİZ KABUL ETMİYOR'

Yusuf Halaçoğlu, büyükşehir yasasından sonra başkanlık sistemiyle ortaya çıkacak yapının ülkeye büyük sıkıntılar oluşturacağına işaret etti. Halaçoğlu, şu tehlikelere dikkat çekti; "Kayseri'nin beldeleri ve köyleri ne halde bakın. Beldeler nereye gitti. Ne oldu. Hepsi tek tek gitti ve bakımsız bölgeler oldular. Bunları düzeltmek kolay. Ama büyükşehir yasası ile verdiğiniz belli ölçüdeki özerkliğe siz mali özerkliği ve valinin yerel seçimlerle işbaşına gelmesini eklerseniz vay halimize. Alın başınıza istediğiniz belayı. Bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu durum vahim ve Türkiye'ye büyük bir baskı var. Masaya oturması konusunda. Güvenlik güçlerimizi direniyor ve kabul etmiyor. Bunların önüne geçilebilecek durumda. Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Türkiye ne Suriye'ye ne Irak'a benzer. Orada kaç terörist var. 5 bin 10 bin var. Bunlar temizlenir. 40 yıldır niye temizlemedi diyorlar. Temizlenmesini istemediğiniz için temizlenmedi. Temizlenmesi çok kolay."

CİHAN
<< Önceki Haber Halaçoğlu: Halk başkanlık sisteminin iç yapısını bilmiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER