HDP'den kritik karar

Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 7 milletvekili tutuklanan HDP, Meclis’teki çalışmalarını durdurma kararı aldı.

Selahattin Demirtaş cezaevine böyle götürüldü

HDP'li vekiller istifa mı edecek?

Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 7 milletvekili tutuklanan HDP, Meclis’teki çalışmalarını durdurma kararı aldı.

HDP boykot edecek

HDP’nin Diyarbakır’daki Meclis grubu ve MYK’sının aldığı kararları HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen dün parti binası önünde açıkladı. TBMM Genel Kurulu’nu boykot kararlarıyla ilgili Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Bilgen, “Herhangi bir süre koymadık. Halk toplantıları yapacağız, görüşmelerimizi yapacağız, gelişmelere, olayın hukuki seyrine bakacağız, nasıl bir yaklaşım sergilenecek görüp ona göre karar vereceğiz” dedi. Süren operasyon nedeniyle Genel Merkez binalarına giremediklerini vurgulayan Bilgen, “Normal bir parti miyiz, çalışma yapabiliyor muyuz, önce bunu görmemiz gerekiyor. Meclis’te Genel Kurul ve komisyon dışındaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Grup toplantımız olacak, heyetleri kabul edeceğiz, basın açıklamaları yapacağız. Bu, Meclis’ten çekilme kararı değil” diye konuştu. TBMM üyeliğinden istifayı bu aşamada düşünmediklerini belirten Bilgen, bunun ‘sine-i millet’ kararı olmadığını vurguladı.

MECLİS’İN ÇALIŞMASI SÜRER

Meclis’te 59 sandalyesi bulunan HDP, tüm komisyonlarda temsilci bulunduruyor. HDP’nin katılmaması, Genel Kurul ve komisyon çalışmalarının sürdürülmesine teknik veya hukuki bir engel oluşturmuyor. Meclis Başkanı, HDP’li Başkanvekili Pervin Buldan’ın görevli olduğu hafta yerine oturmaması durumunda başka bir başkanvekilini görevlendirerek çalışmaları sürdürebiliyor. TBMM İçtüzüğü’ne göre izinsiz veya özürsüz olarak Genel Kurul’a 5 birleşim katılmayan milletvekilinin, TBMM üyeliğinin düşmesiyle ilgili sürecin başlatılması gerekiyor. Ancak Meclis’te bu kural şimdiye kadar hiç uygulanmadı. Genel Kurul’a katılmayan HDP’liler yoklamaya da girmezse bu konuda içtüzüğün uygulanıp uygulanmayacağı tartışması gündeme gelebilecek. 
<< Önceki Haber HDP'den kritik karar Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER