Hong Kong'un eski lideri, yolsuzluktan hakim karşısına çıktı


Hong Kong'un eski lideri Donald Tsang, görevini kötüye kullanmak iddiasıyla hakim karşısına çıktı.

Hong Kong'un Yolsuzluğa Karşı Bağımsız Komisyon (ICAC), üç yıllık bir araştırmadan sonra, 2005-2012 yılları arasında Hong Kong Özel İdari Bölgesi Başkanı olarak görev yapan Tsang'ın (70) görevini kötüye kullandığına hükmetti.

İki suçtan yargılanan Tsang, lüks yatlar ve özel jet gezileri şeklinde Hong Kong'un zenginlerinden hediye kabul ettiğini itiraf etmiş; ancak herhangi bir çıkar çatışması olmadığında ısrar etmişti.

Bugün hakim karşısına çıkan Tsang, Hong Kong'un yolsuzluk iddialarıyla hakim karşısına çıkan en üst düzey yetkili oldu. Bugünkü duruşmada mahkeme, Tsang'ı 100 bin Hong Kong Doları (12 bin 900 ABD doları) kefalet ve Hong Kong'dan ayrılmadan 24 saat önce seyahat planını rapor etme şartıyla serbest bıraktı.

Savcı Alain Shan, Tsang'ın davasının sürdüğünü ve 13 Kasım'da yeniden hakim karşısına çıkacağını belirterek, Tsang'a yöneltilen suçların her birinin en fazla 7 yıl hapis cezasına tekabül ettiğini ifade etti.

Hong Kong'da yayınlanan South China Morning Post gazetesinde yayınlanan bir açıklamasında Tsang, vicdanının rahat olduğunu, yargılama sonunda temize çıkacağına güveninin tam olduğunu söylemişti.

ICAC, Tsang'ın Hong Kong hükümetinden lisans isteyen ve yayın alanında büyük yatırımı olan Digital Broadcasting Corporation Hong Kong Limited'e ait Çin'in güneyinde, Hong Kong'un sınırında yer alan Shenzen şehrindeki üç katlı lüks bir evi kiralama planını açıklayamadığını kaydetti. ICAC, Tsang'ın aynı zamanda söz konusu lüks evin iç tasarımı için istihdam edilen bir mimara da hükümet ödülü önerisine açıklık getiremediğini iddia etmişti.

Tsang'ın davası, 2005-2007 yılları arasında kendisinin yardımcısı olan Rafael Hui ve Hong Kong'un emlak kralı Thomas Kwok'un bir yıla yakın bir zaman önce rüşvet suçundan hapis cezası almasından sonra başlaması dikkat çekti. Hui, Kwok ve Kwok'un kardeşi Raymond'dan rüşvet almaktan suçlu bulunmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Hong Kong'un eski lideri, yolsuzluktan hakim karşısına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER