İç savaşlar silah tüccarlarına yaradı; hedef 120 milyar dolar


Ukrayna ve Suriye'de devam eden iç savaş, Arap Baharı nedeni ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da artan jeopolitik riskler uluslar arası silah tüccarlarına yaradı.

Rusya'nın silah ihracat şirketi Rosoboronexport Başkanı Anatoli İsaikin, uluslar arası silah ticaretinin son 15 yılda 28 milyar dolardan 85 milyar dolara tırmandığını açıkladı.

Rossiya 24'de katıldığı programda değerlendirmede bulunan İsaikin, "Biz şu an artış yönündeki trendin sürmesini bekliyoruz. Bana göre, 2020'de 110-120 milyar dolara tırmanması beklenebilir." dedi.

Körfez ülkeleri, Asya-Pasifik bölgesi, Hindistan, Çin, Endonezya, Malezya, Vietnam ve diğer bir çok ülkenin Rusya'nın ana pazarları arasında olduğunu belirten İsaikin, "Rosoboronexport'un gelecek dönemle ilgili portföyü 45 milyar doları aştı." bilgisini verdi.

Rusya'nın geçen yıl 12-13 milyar dolarlık silah ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden İsaikin, "2015 henüz sonuçlanmadı. Yabancı şirketlerle yoğun çalışmalar açısından kalan 2 ay en yoğun olunan dönem. Önümüzdeki 3 yıl içinde silah arzı yeni portföyler olmasa da bu şekilde devam eder. Bu rakamlar Rusya'yı ABD'den sonra silah ticaretinde ikinci yapıyor. Bundan sonra gelişmeler nasıl olur tahmin etmek zor. Ancak silah satışına azalma beklenmiyor." öngörüsünde bulundu.

"SURİYE SİLAH SATIŞI MEŞRU"

Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların Rusya'nın silah ihracatında önemli bir etkisi olmadığını kaydeden İsaikin, Rusya'ya yapılan silah ihracatının da tamamı ile hukuki olduğunu savundu.

Suriye'de meşru bir hükümete silah satıldığını ifade eden Rosoboronexport Başkanı, "Burada meşru bir zemin de var. Uluslar arası teröre karşı savaşan önemli ülkelerden bir tanesi." hatırlatmasında bulundu.hedef-120-milyar-dolar-1928418.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber İç savaşlar silah tüccarlarına yaradı; hedef 120 milyar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER