'İl merkezlerini taşıma amacı diz çöktürme politikalarına işlerlik kazandırmak'


HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, AK Parti iktidarının Şırnak ve Hakkari il merkezlerini taşıma amacının milletvekili çıkaramadığı üç şehirden ikisi olan Şırnak ve Hakkari'de halkın iradesini kırıp, siyasi kazanımlarını engellemek ve diz çöktürme politikalarına işlerlik kazandırmak olduğunu söyledi.

Aycan İrmez, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Şırnak ve Hakkari il merkezlerinin taşınması açıklamasına yönelik soru önergesi verdi. Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren İrmez, gerek iç hukuk, gerekse uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak hiçbir yasal dayanağı olmadan ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının en temel insan hakkı olan yaşam hakkı başta olmak üzere sağlık, eğitim gibi birçok hak ihlallerini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Tanklardan açılan ateş sonucu yüzlerce insanın yaralandığını, hayatını kaybettiğini ardından cenazelere işkence edildiğini iddia eden İrmez, "İktidar; uyguladığı savaş konseptiyle iradesini kıramadığı Kürt halkına karşı demokratik ve anayasal bir zeminde müzakere yolunu açmak yerine 90'lı yıllarda askeri ve siyasi amaçlarla il yapılan Şırnak ve Hakkari'nin şehir merkezlerini yine aynı amaçla Cizre ve Yüksekova'ya taşımayı planladıklarını alenen ifade etmiştir. Gerekçe olarak da daha iyi hizmet sunmak, daha iyi bir idare yönetimi oluşturmak ve coğrafi konumları gereği genişleyemediklerini göstermiştir. Geçmişten günümüze gerek bölgede yaptığı yatırımlar, gerekse uygulanan savaş konseptinin doğurduğu sonuçlar itibariyle hükümetin hizmet ve yatırım amacı söyleminin ne kadar gerçek dışı olduğunu da gözler önüne sermektedir. Amaç; milletvekili çıkaramadığı üç ilden ikisi olan Şırnak ve Hakkari'de halkın iradesini kırıp, siyasi kazanımlarını engellemek ve diz çöktürme politikalarına işlerlik kazandırmaktır." dedi.

Bu bağlamda HDP Milletvekili İrmez, Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:

"Devlet tarafından 90'lı yıllarda siyasi ve askeri amaçla il olarak yapılandırılan Şırnak ve Hakkari'nin şehir merkezlerini Cizre ve Yüksekova'ya taşıma planınız yine aynı amaçla askeri üs olarak kullanılması doğrultusunda mıdır?

Milletvekili çıkaramadığınız üç ilden ikisi olan Şırnak ve Hakkari için coğrafi olarak genişleyemediğini söz konusu taşıma gerekçelerinden biri olarak gösterirken, Türkiye'de coğrafi olarak genişleyemeyen Şırnak ve Hakkari dışındaki yaklaşık 9 ilde de yasal olarak değişikliğe gitme durumu tartışılabilir. Tartışma konusu olabilecek 9 il için de şehir merkezini taşıma işlemini uygulayacak mısınız?

Şırnak'ın yaklaşık 30, Hakkari'nin ise yaklaşık 50 yıllık il geçmişi olmaları itibariyle gerek ekonomik gerekse coğrafi olarak yaşamlarını bu doğrultuda sürdüren halka vereceği zararlar tespit edilmiş midir? Bu zararları gidermeye yönelik bir çalışmanız var mıdır?

Havaalanının mevcut durumu bu illere daha iyi hizmet ulaştırma isteği söylemleriniz hali hazırda sorunları çözme konusundaki siyasi idare başarısızlığı değil midir?

Başlatmış olduğunuz savaşı durdurmak için şehir merkezlerini taşımak gibi antidemokratik uygulamalar yerine daha barışçıl ve demokratik yolları neden tercih etmiyorsunuz?

Basına sızan 'Çöktürme Eylem Planı'nın Kürt kentlerinde uygulamaya sokulduğunun görülmesi bu planın gerçek olduğuna dair kanaatleri güçlendirmektedir. Şehir merkezinin taşınması ifadelerinizin söz konusu eylem planı ile ilgisi var mıdır?" CİHAN
<< Önceki Haber 'İl merkezlerini taşıma amacı diz çöktürme politikalarına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER