İlahiyatçılardan AKP'li vekilin o sözlerine uyarı

Mehtap Televizyonunda Cuma akşamı yayınlanan Algılar ve Gerçekler programı, toplumda oluşturulan yanlış algıları düzeltmeye devam ediyor.

İlahiyatçılardan AKP'li vekilin o sözlerine uyarı

Algılar ve Gerçekler’de İlahiyatçı  Ö. Faruk Şentürk  ve Yrd. Doç. Dr. Ergün Çapan toplumda çok farkında olunmayan ve bilerek yada bilmeden sarf edilen bir kısım sözlerin insanı dinden çıkarma tehlikesine dikkat çektiler. 

“DİL, İNSANIN DÜNYASINI DA AHİRETİNİ DE HELAK EDEBİLİR”

Algılar ve Gerçekler’de Yrd. Doç. Dr. Ergün Çapan, sözün çok büyük bir nimet olduğunu, ancak bu dil nimetinin yanlış yerde değerlendirildiğinde insanın dünyasını da ahretini de helak eden en önemli uzuv haline geldiğini ifade etti

Peygamberimizin bu konuda “Kim çenesi ile apış arasını koruma hususunda söz verirse ben de ona Cennet’e kefil olurum” buyurduğunu belirtti.

DİN KORUNMAZSA NE MÜSLÜMAN KİMLİĞİ NEDE MÜSLÜMAN TOPLUMU KALIR

Algılar ve Gerçekler’de Yrd. Doç. Dr. Ergün Çapan, İslam’ın bütün emir ve yasaklarının zaruriyat-ı hamse denen beş esası korumaya yönelik olduğunu, bunların da en başta dinin korunması, canın, aklın, malın ve neslin korunması olduğunu söyledi. Başta dinin korunmadığında ne Müslüman kimliğinden ne de Müslüman toplumdan bahsedilemeyeceğini, Allah’ın zat-ı ulûhiyetine yakışmayacak, Peygamberimizi (s.a.s.) alaya alan, Kur’an-ı Kerim’i hafife alan sözler söyleniyorsa, Allah’a mahsus özellikler insanlara veriliyorsa, korunması gereken birinci değer olan ‘Din’in yıkılmış demek olacağını belirtti. 

“SEN DİNDEN ÇIKTIN, GİT TEVBE-İ İSTİĞFAR ET, SENİ DE BU VAZİFETEN ALIYORUM”

Ergün Çapan, İslâm ülkelerinden birisinde yaşanan bir hadiseyi şöyle anlattı: Çapan, Hatip hutbede konuşurken, camiye devlet başkanının girdiğini ve hatibin ona yaranmak için övgü dolu sözler söyleyerek Zat-ı Uluhiyete ait sıfatları verdiğini, hutbeden indikten sonra devlet başkanı hatibin elinden tutarak “Sen dinden çıktın, git tevbe-i istiğfar et, seni de bu vazifeden alıyorum” dediğini nakletti ve böyle durumlarda insanların doğru tepkiyi göstermesi gerektiğini hatırlattı. 

İNSANI KÜFRE DÜŞÜREN BEŞ MADDE…

FALAN ŞAHIS ALLAH’IN BÜTÜN VASIFLARINI ÜSTÜNDE TOPLAMIŞTIR DEMEK KÜFÜRDÜR

Algılar ve Gerçekler’de Yrd. Doç. Dr. Ergün Çapan insanı küfre düşüren sözlerin İslâmi kaynaklarda beş maddede toplandığını belirtti. Mesela hâşâ, Allah (c.c.) falan şahısta tecelli etmiştir, falan şahıs Allah’ın bütün özelliklerini üstünde toplamıştır demenin “hulül” olduğunu, buna örnek olarak bir ayette “Şüphesiz ki, ‘Allah(c.c.) Meryem’in oğlu Mesihtir’ diyenler kafir olmuştur” buyrulduğunu, bütün İslâmi kaynakların Allah’ın bir bedende tecelli ettiğini kabul etmenin küfür olduğunu kabul ettiğini nakletti. 

PEYGAMBERLERİ İNKAR, ONLARLA ALAY ETMEK, KUSUR ARAMAK, DİL UZATMAK, BİR ŞAHSIN GÖRÜŞÜNÜ, PEYGAMBERİMİZİN BEYANININ ÖNÜNE GEÇİRMEK DE KÜFÜRDÜR

Çapan ikinci olarak da Peygamberleri kabul etmemenin, onlarla alay etmenin, kusur aramanın, dil uzatmanın, hafife almanın küfür olduğunu nakletti. Mesela daha önce birilerinin demesiyle gündeme gelen  “Peygamberimiz Mekke’ye girerken gururlandı, Allah (c.c.) onu ikaz etti. Ama biz şu kadar iş yaptık gururlanmadık” ifadelerinin en azından insanın hemen tövbe etmesini gerektiren cümleler olduğunu söyledi. 

Çapan, bir şahsın görüşünü Peygamber Efendimizin beyanının önüne geçirmenin de küfür olduğunu, yani herhangi bir konuda Kur’an ve Sünnetin net olarak bildirdiği bir hüküm varken falan şahıs ne demişse doğrudur diye kabul etmenin de insanı küfre düşüreceğini vurguladı.  

KUR’AN’IN BİR ÂYETİNİ VEYA TAMAMINI İNKÂR, HARAMLARI HELAL, HELALLERİ HARAM SAYMAK DA KÜFÜRDÜR

Yrd. Doç. Dr. Ergün Çapan, İslam ansiklopedisinde Elfaz-ı Küfür maddesinde üçüncü olarak, Kur’an’ın bir ayetini veya tamamını inkar etmenin de insanı dinden çıkaracağını nakletti. Kur’andaki iman, ibadet, hukuk, ahlak konularındaki bilgilerin yanlışlık ve eksiklik taşıdığını öne süren, haram kıldıklarını helal, helal kıldıklarını da haram sayarak hareket edenlerin dinden çıkmış olacağının belirtildiğini söyledi. 

İSLÂMİ İLİMLERE VE ÂLİMLERE KARŞI TAVIR ALIP DİNİN GELİŞMESİNİ ENGELLEYİCİ SÖZLER KÜFÜRDÜR 

Dördüncü olarak İslami ilimlere ve İslam alimlerine karşı tavır alıp dinin gelişmesine yönelik engelleyici sözler, İslam’ım temsil ettiklerinden ötürü alimler hakkında sarf edilen alaycı ve küçümseyici ifadelerin de insanı dinden çıkardığı nakledildi. 

ZALİM DEVLET BAŞKANINA ADİL DEMEK KÜFÜRDÜR

Beşinci madde olarak da zalim bir devlet başkanına adil demek küfür sözü olarak kabul edilmiştir. Zira devlet başkanının yaptığı zalimane icraat adil gösterilmek suretiyle İslam’ın haram kıldığı zulmün dolaylı bir şekilde helal kabul edildiği sonucuna varılmıştır.

SAMANYOLUHABER.COM

<< Önceki Haber İlahiyatçılardan AKP'li vekilin o sözlerine uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER